Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Dan Europe u znaku borbe za mir i Europske godine mladih

Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su prigodni program u Zagrebu povodom Dana Europe u okviru kojega je sudjelovala i Agencija za mobilnost i programe EU. U bogatom programu posebna je pažnja bila posvećena mladima i to putem održanih interaktivnih radionica i predstavljanja, a trima gradovima je uručena i nagrada Grad za mlade.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, dodatno dolazi do izražaja važnost Europske unije kao zajednice solidarnosti, vrijednosti i vladavine prava - istaknuto je među ostalim na svečanosti povodom obilježavanju Dana Europe u Zagrebu na kojoj su sudjelovali brojni građani, učenici te predstavnici diplomatskog zbora.

Prigodni govor tijekom programa u organizaciji Ureda Europskog parlamenta i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj održao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je istaknuo kako je EU zajednica kojoj se žele pridružiti brojne države, „od Albanije na jugu, do Moldavije i Ukrajine na istoku“. Ustvrdio je da je za Hrvatsku ulazak u EU bio „povratak kući, vrijednostima kojima vjerujemo, kulturnom i civilizacijskom krugu kojem pripadamo. Europska unija nam je pružila dodatnu zaštitu i sigurnost te ponudila brojne prilika za razvoj“, kazao je ministar. Osvrnuo se i na nedavni posjet Ukrajini ustvrdivši kako Hrvatska dobro zna što znači biti žrtvom agresije.

O ruskoj invaziji i ratu koji se vodi u njegovoj zemlji govorio je i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič koji se zahvalio hrvatskoj Vladi na velikoj potpori kad je riječ o europskoj perspektivi Ukrajine. Neizbježno, na rat su se osvrnuli i drugi govornici, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Učenici pripremaju brz i zdrav obrok
U okviru programa održala se radionica pripreme zdravog i brzog doručka

Simeonova Staničić je kazala kako su države članice Europske unije otvorile granice ukrajinskim izbjeglicama, a građani svoje domove. Ustvrdila je da je upravo prijetnja ratom pred Uniju stavila novi izazov. „2022. je trebala biti godina velikog oporavka, izlaska iz pandemije, ekonomskog rasta, zelenog oporavka, digitalne tranzicije“, rekla je voditeljica Ureda EP-a te dodala da je zbog ruske invazije na Ukrajinu u prvom planu sada borbu za mir i sigurnost. Voditelj predstavništva EK-a Zlatev podsjetio je da je 2022. proglašena Europskom godinom mladih te ih je pozvao da se uključe u raspravu o promjenama EU-a. Osvrnuo se i na proces Konferencije o budućnosti Europe koji je danas završen prigodnom svečanošću u Strasbourgu te je rekao da se pokazalo kako sinergija građana i EU institucija rezultira s mnogo dobrih ideja i prijedloga. „Ostanite aktivni, uključeni i znatiželjni“, poručio je Zlatev mladima.

Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su prigodni program u Zagrebu povodom Dana Europe. Obilježava se 9. svibnja u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine. kojom se predlaže novi oblik političke suradnje europskih država. Budući da je 2022. proglašena Europskom godinom mladih, upravo su oni bili u fokusu ovogodišnje svečanosti i programa.

Volonteri ispred roll-upa Europske godine mladih i Voditeljica Odjela Europskih snaga solidarnosti Katarina Brajdić
U okviru AMPEU štanda brojnim posjetiteljima su podijeljeni info-promo materijali o mogućnostima koje programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti nude mladima u Hrvatskoj

Posjetiteljima su na raspolaganju bile poučne i zabavne aktivnosti i interaktivne radionice sa stručnjacima iz različitih područja na kojima je bilo riječ o budućnosti europskog projekta, zelenoj Europi, solidarnosti s Ukrajinom, metalnom zdravlju te borbi protiv dezinformacija. Također, u suradnji s Udrugom gradova Hrvatske, uručena je nagrada Grad za mlade ovogodišnjim laureatima: Križevcima, Poreču te Pregradi. Tradicionalno, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj pripremio je program u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatskom zajednicom županija, prenosi Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.