Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

U rođendanskoj godini brojnim i raznovrsnim događanjima obilježeni Dani Erasmusa

#ErasmusDays su održani su od 13. do 15. listopada 2022. u svijetu i diljem Hrvatske. Uspjeh Erasmusa, pozitivni učinci koje već 35 godina donosi pojedincima, ustanovama i društvu u cjelini, proslavljen je na ukupno oko 6300 događanja u 58 zemalja, a u Hrvatskoj je obilježen s rekordnim 221 događanjem! Ovogodišnja proslava u znaku je dvostrukog jubileja, 35. rođendana Erasmusa i Europske godine mladih te se zajednički obilježava pod krilaticom: S mladima današnjice i sutrašnjice dijelimo europske vrijednosti: za proteklih 35 godina i još mnogo nadolazećih!

Broj događanja u sklopu Dana Erasmusa 2022. i broj uključenih zemalja

Događanja su organizirali korisnici Erasmusa- ustanove i organizacije koje provode ili su provele Erasmus projekte, a održane su izložbe, predavanja, prezentacije, sportski dani, kvizovi, okrugle stolove, radionice, i ostala događanja u kojima su osim predstavljanja projekata i iskustava koristili i znanja stečena na Erasmusu. Tijekom ovogodišnjeg 6. izdanja manifestacije koja se održava u cijelom svijetu, održan je 221 događaj, što je rekordan broj (prošle godine je održano 175 događanja).

Hrvatska na 8. mjestu po broju održanih događanja!

Od 58 zemalja u kojima su održani Dani Erasmusa 2022., Hrvatska je po broju događanja na 8. mjestu. Informacije o globalnim rezultatima Dana Erasmusa 2022. dostupne su u cjelovitom izvješću.

10 najboljih zemalja po broju održanih događanja za Dane Erasmusa 2022.

Rekordnim 221 događanjem u Hrvatskoj proslavljen uspjeh i rođendan Erasmusa!

Sva događanja unesena su na pretraživu međunarodnu kartu događanja, a predstavljamo neka od njih. Prva Ekonomska škola predstavila je niz radionica i predavanje koje su nastavnici i učenici odrađivali zadnjih 2 tjedna nastave. Održana je radionica korištenja programskog jezika Scratch, radionica Kako poboljšati vještine javnog nastupa, radionica Mali poduzetnici velikih ideja, predavanje Klasifikacija tržišnih struktura, predavanje Prednosti Erasmus programa za učenike i nastavnike i predavanje “How to improve language barriers”. Na radionicama su prezentirali rad u različitim digitalnim alatima te vještine i znanja malih poduzetnika iz primjera zemalja partnera, Portugala, Poljske, Turske i Grčke s provedenih mobilnosti Erasmus+ projekta “Big worlds of small entrepreneurs”. Partneri u projektu bili su prisutni na događanjima putem online veze.

U Osnovnoj školi Bilje postavljene su dvije izložbe. Izložba “My Erasmus favourites” sastavljena je od plakata koji prikazuju najdraže uspomene s Erasmus projekata: najdraže mjesto, fotografiju i aktivnost. Druga izložba prikazala je sve Erasmus projekte u kojima je škola dosad sudjelovala. Izložba “My Erasmus favourites” pripremljena je i u online formatu.

Ploča sa natpisom #Erasmusdays2022, člancima isprintanim na papirima, avionima od papira te papirima na kojima pišu pozdravi na različitim jezicima
Izložba u Osnovnoj školi Bilje

Izložba je također postavljena i u Industrijskoj strojarskoj školi. Prikazuje uspomene s dosadašnjih Erasmus+ mobilnosti u kojima je od 2018. godine sudjelovalo 74 učenika. Izložba je namijenjena učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i prijateljima škole s ciljem isticanja važnosti Erasmus+ programa koji obogaćuje život i širi vidike učenika.

Grupa mladića stoji ispred fotografija u hodniku Industrijske strojarske škole
Izložba u Industrijskoj strojarskoj školi

Dječji vrtić Rijeka organizirao je u Dječjoj kući susret učitelja, odgajatelja i stručnih suradnika u osnovnim školama i vrtićima na kojem je predstavljen program Erasmus+ i zašto je on važan. Predstavnici projekata su po principu “živih knjiga” predstavili Erasmus projekte Green teachers for green kids, First steps, Is it an A.Li.E.N.? i druge. Također su organizirali i uspon na Tresku u suradnji s PD Tuhobić. Projektom Zelena škola istraživali su bilje i izrađivali digitalni herbarij.

Djelatnici škola i vrtića u Rijeci sjede u krugu i razgovaraju povodom Dana Erasmusa
Susret djelatnika škola i vrtića u Rijeci u povodu Dana Erasmusa

U Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održan je susret s erasmusovcima. Gimnazijalci koji su sudjelovali u mobilnostima triju KA2 projekata Do, Develop, Donate, Generation of Sustainability i Opportunities Beyond the Classroom podijelili su svoja iskustva ostalim zainteresiranim učenicima. Tako su upoznali buduće erasmusovce s dobrobitima, ljepotama i izazovima koje pruža Erasmus zajednica.

Skupina učenika sjedi za stolom i jedna učenica radi na laptopu
Erasmus Days u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec

Tijekom Dana Erasmusa održana je početna konferencija projekta Kultura svima u području mladih na temu uključivosti i slavlja solidarnijeg društva. Projekt je pokrenut prije mjesec dana i namijenjen je mladima s invaliditetom, osobama koje rade s njima, od učitelja i profesora, djelatnika u kulturi do predstavnika udruga. Nositelj projekta je udruga Filmaktiv, a partneri su Udruga gluhih i nagluhih i Udruga slijepih Primorsko-goranske županije. Uključivost u kulturi se odnosi na pristupačnost i otvorenost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom ili drugim teškoćama.

Sudionici sjede u dvorani
Početna konferencija Erasmus+ projekta Kultura svima u povodu Dana Erasmusa

U Osnovnoj školi Ivana Gundulića Dani Erasmusa obilježeni su jutarnjom tjelovježbom s učenicima, dio učenika nižih razreda sudjelovao je u znanstvenim pokusima. Radionicu su vodile studentice kemije sa zagrebačkog PMF-a, članice udruge Znanstvene čarolije. Učenici koji su bili u školi u prirodi u Novom Vinodolskom također su se uključili te su napravili nekoliko pokusa i prekrasne likovne radove inspirirane morem. Svi su učenici na satu engleskog jezika uz mentorstvo svojih učiteljica izradili malu knjižicu s receptima na engleskom jeziku, popraćenu ilustracijama voća i povrća i digitalnim menijima izrađenim u Canva alatu, puzzle i kvizove na temu zdravlja. Dodatno, na radionici likovne kulture izradili su i ukrasili vlastite zdrave menije. Također su održane i radionice robotike. Uživo su im se javili učenici i učiteljica koji su trenutno u Bruxellesu.

Tri grupe djece okupljenih u krug oko stolova, za svakim stolom je jedna profesorica koja im pokazuje pokus
Erasmus Days radionice u Osnovnoj školi Ivana Gundulića

U Gradskoj knjižnici Pregrada otvorena je izložba Erasmus+ projekta Seniori za baštinu / Seniors for Heritage. Izložba je okupila predstavnike konzorcija i sudionike mobilnosti iz Općinske knjižnice Krapinske Toplice, Muzeja Radboa, Gradske knjižnice Pregrada i Muzeja grada Pregrade. Na izložbi su predstavljeni materijali i publikacije s mobilnosti u Austriji, na Cipru, u Grčkoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Srbiji i Sloveniji, realiziranih u sklopu projekta od 2019. do 2022. godine. Sudionici mobilnosti svoja su iskustva i anegdote podijelili s kolegama i drugim zainteresiranima, a izložbu su posjetili i učenici Srednje škole Pregrada iz Učeničkog doma.

Muškarac i tri žene stoje ispred plakata za Erasmus+ projekt
Erasmus Days izložba u Pregradi

Dani Erasmusa obilježeni su I na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Održan je Welcome Day za dolazne Erasmus studente u sklopu kojeg su ih domaći studenti poveli u obilazak Kampusa i grada. U organizaciji Muzičke Akademije te uz potporu Zajednice Talijana Pula i Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održan je koncert gostujućih profesora iz Poljske. Organizirali su i Erasmus sastanak u Sveučilišnom kampusu s ciljem umrežavanja inozemnih erasmusovaca s domaćim studentima kako bi im pomogli u integraciji.

Sveučilište u Dubrovniku je organiziralo sportski dan. U Gospinu polju održan je trening s Erasmus studentima, a potom natjecanje u nogometu, graničaru.

Pet djevojaka stoji na nogometnom igralištu. Dvije u rukama drže kartonski Instagram okvir i sve zajedno poziraju unutar tog okvira
Sveučilište u Dubrovniku: Sportski dan u povodu Dana Erasmusa

Na društvenim mrežama pokrenut globalni GuessWherasmus video izazov!

U povodu Dana Erasmusa pokrenut je video izazov na društvenim mrežama Facebook, TikTok ili Instagram. Erasmusovci su pozvani objaviti svoj video kojim će izazvati pratitelje na pogađanje njihve Erasmus destinacije. Uz kopiranje jednostavnih plesnih pokreta, pjesmu Sugarsweet, hešteg #GuessWherasmus potrebno je snimiti video uz neki predmet koji otkriva lokaciju ili na samoj lokaciji. Pratitelji trebaju otkriti gdje ste bili na Erasmusu, gdje ste upravo na Erasmusu, gdje ćete ići ili gdje biste željeli ići.

U izazov se, među ostalima, uključila i Mješovita Industrijsko-obrtnička škola u Karlovcu.Pročitajte još...

Erasmus Days u Hrvatskoj: rekordnim brojem događanja slavimo učinak i 35. rođendan Erasmusa!

Neki erasmusovci su već osmislili događanja za Dane Erasmusa. A što vi planirate?