Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Danima Erasmusa 2023. u znaku Europske godine vještina proslavljen uspjeh Erasmusa uz rekordan broj događanja!

Pod sloganom „6 dana za promicanje vještina diljem Europe“, Dani Erasmusa održani su 9.-14. listopada 2023., prvi put u produljenom 6-dnevnom izdanju i uz rekordan broj događanja u Hrvatskoj i svijetu. Održano je 9.635 događanja u 53 zemlje, a hrvatski su korisnici Erasmusa osmislili i organizirali rekordna 243 događanja diljem zemlje, mahom u fizičkom obliku nakon nekoliko hibridnih pandemijskih izdanja ove manifestacije.

Učenici poziraju za fotografiju sa profesoricom u učionici. Na dnu fotografije je natpis: "Erasmus days, 9 - 14 of October 2023. 6 days, thousands of events, join us!"
Dani Erasmusa Medicinske škole Karlovac

Dani Erasmusa su prigodna godišnja proslava uspjeha programa Erasmus+ te se brojnim aktivnostima tih dana nastoji pokazati pozitivan učinak programa na pojedince, organizacije i društvo u cjelini. Ovogodišnji 7. Dani Erasmusa prigodno su održani u znaku Europske godine vještina te su korisnici Erasmusa svojim aktivnostima pokazali vještine stečene tijekom sudjelovanja u programu.

Korisnici Erasmusa- dječji vrtići, škole, visoka učilišta, ostale odgojno-obrazovne ustanove, nevladine, sportske i druge organizacije- održali su radionice, izložbe, prezentacije, kvizove, okrugle stolove, dane otvorenih vrata, snimanje podcasta, gostovanja u medijima, različite susrete i druge aktivnosti, kako bi predstavili svoje Erasmus+ projekte i rezultate. Sva događanja bila su upisana na međunarodnu kartu događanja.

Osnovna škola Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag održala je radionicu s učenicima 3. i 4. razreda na kojoj su ih podučavali o bogatstvu Europe, kulturnoj različitosti te suradnji škola putem različitih projekata poput Erasmusa. Prilagodili su sadržaj djeci s govorno-jezičnim poremećajima. Aktivnosti su uključivale puzzle igru o državama Europe, bojanje zastave Europe te gledanje edukativnog filma o EU koji je prikazao sve prednosti života u Europi kao jednom od najrazvijenijih kontinenata.

U Osnovnoj školi Molve je održana radionica izrade ekoloških torbi od starih T-shirt majica. Recikliranje je jedna od najvažnijih aktivnosti u cilju zaštite okoliša i održivosti i želja im je promovirati takve navike. Vještine koje su učenici stekli u Portugalu za vrijeme mobilnosti prenijeli su mlađim generacijama učenika, a događanje je snimljeno i poslano partnerima i suradnicima. Izrađene torbe bit će korištene u školi i promovirane u različitim prilikama.

U Osnovnoj školi Pušća Erasmus tim je upoznao učenike, djelatnike i roditelje učenika s novim Erasmus+ projektom "what changed-how reflected" koji je počeo 1. rujna 2023. godine. Učenici Erasmus tima sudionici projekta prezentirali su aktivnosti novog projekta, podijelili svoja iskustva te potaknuli druge učenike da se uključe u aktivnosti. Roditelji će također podijeliti svoja iskustva te su imali priliku ukazati koje su dobre i loše strane kada učenik iz strane zemlje boravi kod njih.

Slika iz ptičje perspektive na kojoj se vidi škola i igralište. Učenici stoje kako bi tvorili riječ "Erasmus+"
Dani Erasmusa u OŠ Pušća

Dječji vrtić Dječja mašta iz Čakovca pripremio je informativni Erasmus kutak o programu Erasmus+ i projektu Živjeti za učenje. Također su organizirali Dane otvorenih vrata te su omogućili svima zainteresiranima da se dođu informirati o Erasmus+ programu i projektu kojeg provode. U sklopu Dana Erasmusa su s djecom provodili STEM (STEAM) aktivnosti, kako bi im omogućili da kroz njih bolje razumiju svijet oko sebe.

Dječji vrtić Prečko iz Zagreba organizirao je radionice stjecanja vještina za djecu Montessori skupine. Kroz igru s robotima razvijali su digitalne,matematičke i jezične kompetencije, a pridružila su im se i djeca skupina zajedno s odgojiteljima kojima su pokazali naučene vještine kodiranja.

Europe Direct centar u Rijeci organizirao je predstavljanje projekata iz područja mladih, sporta i obrazovanja odraslih. Održana je panel rasprava o mobilnosti s Erasmus koordinatorima iz srednje škole i fakulteta, te učenicima i studentima koji su sudjelovali u razmjeni. Korisnici Erasmusa predstavili su svoja iskustva i približili zašto su se odlučili uključiti i kako je to promijenilo njihov rad odnosno kako je utjecalo na njih i druge oko njih. Također su predstavili DiscoverEU incijativu koja mladim 18-godišnjacima omogućuje besplatno putovanje Europom vlakom. Svoje DiscoverEU iskustvo predstavilo je u sklopu Dana Erasmusa i dvoje učenika Prve gimnazije Varaždin kako bi mladima približili ovu mogućnost za istraživanje Europe i povezivanje s mladima diljem kontinenta.

Omladinska udruga Podum iz Otočca održala je aktivnosti u sklopu proketa s naglaskom na susrete mladih i razmjenu ideja kako se nositi s izazovima poput iseljavanja mladih iz ruralnih krajeva i nezaposlenosti.

Medicinska škola Karlovac je u izdvojenoj ustanovi u Ogulinu učenicima smjera medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege pokazala što su sve radili u Erasmus+ projektu "Budi sretan, budi zdrav". Učenici i nastavnici odnosno stručni suradnici u školi zajedno su održali prezentacije i radionice u drugoj školi te su ih zainteresirali za uključivanje u program Erasmus+ te ojačali i međusobne veze. Kroz jednu od aktivnosti su učenici dobili nova znanja o radu sa slijepim i slabovidnim osobama koja su stečena kroz Erasmus+ projekt.

Dvije učenice sa povezima na očima i sklopivim štapovima za slijepe i slabovidne osobe te dvije učenice koje ih vode u učionici.
Dani Erasmusa Medicinske škole Karlovac

Mladi sudionici Erasmus+ projekta "Udahni zeleno - ekološka aktivnost za održivu budućnost" Osnovne škole Slave Raškaj u Ozlju sudjelovali su u aktivnosti "Vidim, brinem, mijenjam". Uključivala je volontersku akciju čišćenja divljeg odlagališta otpada u mjestu Boševci u blizini grada Ozlja. Ideja je da se mladi žele aktivno uključiti u zaštitu i očuvanje prirode te svojim primjerom ukazati na savjesna ekološka ponašanja. Uslijedile su edukativne i likovne radionice na temu bioraznolikosti, entomologije i očuvanja ekoloških sustava.

Ekonomska škola Požega, potaknuta brojnim upitima lokalnih škola o aktivnostima u okviru Erasmus+ projekta EU Reporters, odlučila je otvoriti ErasmusDays događanje za javnost. Svi zainteresirani su imali mogućnost doći i poslušati informacije i iskustva s mobilnosti, drugih aktivnosti i rezultata projekta. Događanje je bilo otvoreno učiteljima, učenicima, medijima, svim ostalim zainteresiranim dionicima te je održano u Gradskoj knjižnici u Požegi.

Obrtnička škola Koprivnica i tvrtka Slatke Delicije predstavile su suradnju koja je započela 2022. godine kada su primile učenike iz Francuske. Suradnja se od tada širi i pokazuje da škole i poslodavci mogu na razne načine doprinijeti razvoju školstva i lokalne sredine. Posjetitelji slastičarnice Slatke Delicije u Koprivnici tijekom Dana Erasmusa mogli su se upoznati s detaljima ove suradnje i osvojiti nagradu na kvizu znanja.

Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu je u prostoru Botaničkog vrta u Zagrebu organizirao Welcome/Orientation Day za 20-ak Erasmus studenata. Zajedno s 15-ak domaćih studenata sudjelovali su u aktivnosti Diversity of tastes u kojoj su isprobavali jela odnosno namirnice specifične za zemlju ih koje dolaze, družili se i upoznavali.

Profesorica nešto objašnjava učenicima u prirodi. Pored njih je stol sa sokovima i grickalicama.
Diversity of tastes Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije održano je zajedničko osposobljavanje ambasadora eTwinninga i programa Erasmus+ za eTwinning i Erasmus+ ambasadore iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Tijekom trodnevnog osposobljavanja ambasadori su imali priliku za upoznavanje i razmjenu iskustava te su sudjelovali u radionici na temu društvenih mreža, poslušali predavanje o umjetnoj inteligenciji i u grupnom radu kreirali projektne komplete uzimajući u obzir programske prioritete zeleno i inkluzivno te druge materijale.

Sudionici treninga osposobljavanja ambasadora eTwinninga i programa Erasmus 2023. u prirodi.
Sudionici treninga osposobljavanja ambasadora eTwinninga i programa Erasmus+

Dani Erasmusa na društvenim mrežama

Osim događanjima Dani Erasmusa su istovremeno obilježeni i na društvenim mrežama uz brojne prigodne objave i video izazov „Tell me without telling me“.

Pučko otvoreno učilište Čakovec je u sklopu Dana Erasmusa provelo digitalnu kampanju kojom su predstavili Erasmus+ projekte u kojima su sudjelovali u području obrazovanja odraslih. Kampanjom su htjeli informirati potencijalne posjetitelje o mogućnostima koje pruža Erasmus+ i ukazati na široki spektar dobrobiti koje projekti znače za osobni i profesionalni razvoj pojedinaca te za širu lokalnu i međunarodnu zajednicu.

Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Nova Bukovica pripremili su video o karakteristikama i simbolima pojedinih zemalja Europske unije i tako se uključili u globalni video izazov „Tell me without telling me“.

Druga ekonomska škola Zagreb upravo je kroz sudjelovanje u video izazovu odlučila prikazati koje su vještine učenici do sada stekli u Erasmus projektima i koje su sve zemlje posjetili.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i vidimo se i sljedeće godine, na 8. Danima Erasmusa!

Šarena pozadina na kojoj je bijela pozadina na kojoj šarenim slovima piše "#erasmusdays 9. > 14. listopada 2023.". S lijeve strane piše "6 dana za promicanje vještina diljem Europe!"