Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Split ugostio mlade iz cijele Europe u okviru Discover EU inicijative

Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) u suradnji s Info zonom organizirala je prvo ovogodišnje međunarodno događanje namijenjeno putnicima Discover EU inicijative. U okviru atraktivnog programa i bogatih aktivnosti, mladi iz Europe i lokalne zajednice su imali priliku međusobno se upoznati, razmijeniti dojmove putovanja i zajednički istražiti grad Split.

Grupa mladih na Festivalu mediteranskog filma u Splitu
Na festivalu mediteranskog filma u Splitu mladi su imali prilike vidjeti bogatu ponudu domaćih i stranih filmova

Meet-up u Splitu je međunarodni događaj koji svaka nacionalna agencija organizira u svojoj državi za putnike DiscoverEU inicijative. Tako je AMPEU, zajedno s Info zonom od 19. do 21. lipnja 2023. organizirao događanje na kojemu je sudjelovalo više od dvadesetak DiscoverEU putnika iz čitave Europe koji su u sklopu svojih putovanja odabrali posjetiti Split. U višednevnom druženju s vršnjacima posjetili su Festival mediteranskog filma Split, upoznali grad i uživali na splitskim plažama.

Dvije djevojke u rukama drže i gledaju kartu Splita
Foto: Miroslav Lelas/Infozona

Poseban doživljaj bio im je koristeći virtualnu stvarnost otputovati u doba Dioklecijana, ali ni filmovi pod zvijezdama nisu ih ostavili ravnodušnima. Prvi su splitski gosti koji su koristili novo izdanje MyMap Split te nisu krili oduševljenje drugačijom mapom grada u produkciji Info zone. Većina putnika nakon druženja u Splitu nastavila je svoja planirana putovanja, no najavili su skori povratak.

Grupa mladih stoji s laser tag pištoljima na ulazu u dvoranu za laser tag
Igra Laser taga kao „icebreaker“ za upoznavanje

Discover EU inicijativa

Inicijativa Discover EU omogućuje brojnim mladim ljudima upoznavanje čudesne raznolikosti europske kulturne baštine. Namijenjena je osamnaestogodišnjacima koji vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i otkrivanje Europe. Iskustvo putovanja mladim osobama omogućuje da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, putujući otkriju raznolikost Europe, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe. Discover EU je dio obitelji programa Erasmus+ u području mladih te je kao aktivnost namijenjena mladima od 18 godina i organizacijama koje rade s njima.

Za više informacija posjetite DiscoverEU mrežnu stranicu te Europski portal za mlade.