Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Šest hrvatskih ustanova sudjeluje u Erasmus+ projektima jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju

Europska komisija objavila je rezultate Poziva na dostavu prijedloga za Erasmus+ aktivnost jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju za 2023. godinu. U 159 izabranih projekata sudjelovat će šest hrvatskih ustanova.

Tri studentice stoje jedna pored druge okrenute leđima prema fotografu, u rukama drže akademske kape. Stoje ispred ciglene zgrade Sveučilišta na kojoj piše Academics
Unsplash

U sklopu Erasmus+ aktivnosti jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju pristiglo je ukupno 790 prijava, a odabrano je 159 zahtjeva za čije je financiranje planirano preko 113 milijuna eura. Među odabranim organizacijama nalazi se pet hrvatskih ustanova iz područja visokog obrazovanja koje sudjeluju kao partneri na projektu te jedna, Sveučilište u Dubrovniku, kao koordinator projekta.

Hrvatske organizacije koje sudjeluju u projektima

Sveučilište u Zagrebu sudjeluje kao partner na projektu Promoting internationalization of higher education institutions in Montenegro through capacity building for studies in English language (ME-Study in English), dok je Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci partner projekta New energy competence system and technology for WB energy stability system curriculum reform (NEST4WB). Također, kao projektni partner sudjeluje i RIT Croatia na projektu Micro-credentials in digital health for Ethiopia and Somalia (DigHealth).

Sveučilište u Splitu sudjeluje na čak dva projekta: Engaging Students for eNhancing internationalization practices in the Adriatic-Ionian Region (ESN-AIR) te zajedno s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje na projektu Strengthening Capacities and Mechanisms for Enhancement of Quality Assurance System in Higher Education in Bosnia and Herzegovina (SMEQA).

Sveučilište u Dubrovniku jedina je hrvatska organizacija koja u projektima jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju sudjeluje kao projektni koordinator i to na projektu Bridging the Internationalization Gap in Ukraine's HEIs (BIG-U).

Aktivnost jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju podupire projekte međunarodne suradnje organizacija koje djeluju u području visokog obrazovanja. Cilj aktivnosti je u svim njezinim područjima poboljšati ravnopravnost i uključivost, jačati sustav i kapacitete te povećati zapošljivost. Od aktivnosti se očekuje da iznjedri modernizirana visoka učilišta koja će stvarati gospodarsku i društvenu vrijednost prijenosom svojih rezultata na zajednicu, bolji pristup i poboljšanje kvalitete visokog obrazovanja, osobito za osobe s manje mogućnosti, osiguranje kvalitete za potporu akademskoj suradnji, mobilnost studenata, osoblja i istraživača te veća razina digitalnih kompetencija studenata i osoblja.