Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Erasmus+ projekt koji povezuje znanstveno-istraživačke i startup zajednice

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računalstva (FER) u suradnji s partnerima iz Hrvatske (Zagrebački inovacijski centar), Slovenije (Sveučilište u Ljubljani i Ljubljanski sveučilišni inkubator) i Austrije (TU Graz i Know-Center) koordinira projekt vrijedan više od 350 tisuća eura, “Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists“, poznatiji pod kraticom COGSTEPS.

Crna podloga na kojoj je kredom nacrtana žarulja, laptop, kravata, kuća, povećalo, dva para ljudi koji se drže za ruke, kolica za trgovinu, vreća s novcem, grafovi, strelice, piše "team, creative, SEO, idea, target, concept"

Radi se o projektu programa Erasmus+, strateškog partnerstva u području visokog obrazovanja koji je počeo 2020. godine s ciljem izgradnje spone između znanstveno-istraživačke zajednice i startup ekosustava te jednostavnijeg pokretanja i razvoja startupova koji se temelje na rezultatima znanstvenih istraživanja.

Za postizanje cilja projektni će partneri zajednički razviti mrežnu platformu koja će svima iz akademske ili znanstvene zajednici omogućiti upoznavanje s osnovama startupa i priliku za komercijalizaciju svojih istraživanja. Osim toga, razvit će i nekoliko programa podrške približavanju ideja i inovacija istraživača i znanstvenika tržištu.

Portal Netokracija objavio je intervju s voditeljem startup inkubatora u sklopu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Matijom Srbićem i sa svojim čitateljima podijelio iduće korake projekta COGSTEPS.

„Idući korak je razvoj web platforme koja će omogućiti istraživačima i znanstvenicima da kroz pripremljeni edukacijski sadržaj, brainstorming sa stručnjacima, mentoriranje startup inkubatora i verifikaciju VC fondova dođu do kvalitetne startup ideje, nauče razmišljati i izražavati se kao osnivači startupa i formiraju tim“, pišu s Netokracije i dodaju kako će se projekt u svojoj drugoj i trećoj godini postojanja usredotočiti na organiziranje događaja koji će poslužiti za spajanje projekata i potencijalnih partnera.

U ovom se trenutku iz projektnog tima COGSTEPS nadaju brojci od 100 istraživača i znanstvenika sa sveučilišta uključenih u projekt koji bi se uključili u njihove aktivnosti, a u slučaju da se platforma proširi i izvan granica partnerskih sveučilišta i postane šire prepoznata i korištena, koristi proširenog znanja o startupovima u znanstvenom svijetu imat će mnogostruke pozitivne učinke u oba smjera. Matija je pojasnio kako vjeruje da će postojeći startupovi lakše dolaziti do znanstvene zajednice, a inkubatori i VC fondovi će imati veći bazen kvalitetnih timova.

Više o projektu potražite na njihovim službenim mrežnim stranicama i Facebooku, a cijeli članak na portalu Netokracija.