Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Europass nudi pomoć za izdavanje univerzalnih digitalnih diploma

Europass digitalna vjerodajnica je alat Europske komisije za digitalizaciju certifikata o stečenom formalnom i neformalnom obrazovanju pojedinaca. Sveučilište u Splitu napravilo je iskorak na razini Europske unije u primjeni ovog alata postavši prva ustanova u Europi koja je u siječnju 2021. uspješno izdala čak 437 digitalnih potvrda o sudjelovanju sudionicima online međunarodne konferencije Week of Innovative Regions in Europe - WIRE 2020.

Vizual za social 22042021 1200x628 3 1

Europass vjerodajnica je dokument koji je unificiran za područje cijele Europe, ima jednaku pravnu vrijednost kao certifikati u papirnatom obliku, a ustanovama će omogućavati besplatno izdavanje potvrde o stečenim kvalifikacijama, poput diploma, svjedodžbi, certifikata...Dobra strana digitalnih vjerodajnica ogleda se u činjenici da ih se ne može krivotvoriti. Europass vjerodajnica je jedna od mogućnosti u okviru Europass platforme na kojoj pojedinci mogu otvoriti profil i dijeliti ga s poslodavcima prilikom traženja posla u nekoj od zemalja jednako kao i prilikom potrage za edukacijom u Hrvatskoj ili inozemstvu. Dobivenu digitalnu vjerodajnicu, kao potvrdu prethodno usvojenog znanja također je moguće dodati u vlastiti Europass profil.

Sveučilište u Splitu prvo u EU izdalo Europass digitalnu potvrdu

Sveučilište u Splitu napravilo je iskorak na razini Europske unije u primjeni ovog alata postavši prva ustanova u Europi koja je u siječnju 2021. uspješno izdala čak 437 digitalnih potvrda o sudjelovanju sudionicima online međunarodne konferencije Week of Innovative Regions in Europe - WIRE 2020, održane u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu. Potvrde su izdane u više vrsta ovisno o ulozi sudionika na konferenciji. Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić ističe da je cijeli projekt digitalne europske diplome krenuo upravo od njih. "U današnje vrijeme digitalizacije jasno je da i mi o tome ozbiljno razmišljamo, odnosno da smo već startali".

"Digitalne vjerodajnice su me oduševile jer su vrlo lake za korištenje i možemo ih preuzeti u pdf formatu ili u formatu slike i kao takve ih lako postaviti na poslovne mreže ili ih upariti s našim Europass životopisom. Također me oduševilo što su točno nabrojane kompetencije stečene po radionicama, a i te same kompetencije su u skladu s međunarodno standardnim kvalifikacijama obrazovanja i kao takve su priznate u cijeloj Europskoj uniji", kaže studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu Ana-Marija Ivčević. Digitalizacija potvrda poslodavcima pomaže dobiti bolju sliku o studentima uz manje papirologije, ističe Dean Marušić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

Mia Trcol

Hrvatski Europass centar na međunarodnom online panelu predstavio digitalne vjerodajnice

Nacionalni Europass centar Agencije za mobilnost i programe EU održao je u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Europskom komisijom online panel "EUROPASS DIGITAL CREDENTIAL TO FUTURE-PROOF YOUR POTENTIAL“ 10. svibnja 2021. Međunarodni panel su uživo pratili pojedinci iz Hrvatske, Finske, Austrije, Francuske, Grčke, Španjolske i drugih zemalja. Ako ste propustili događaj uživo, pogledajte snimku.

"S obzirom na potencijal ove digitalne potvrde, želja nam je da ona što prije zaživi u Hrvatskoj. Vjerujemo da je izdavanje digitalnih diploma izgledno u budućnosti, a Europassov sustav nam se čini najboljim za tu svrhu. Ovim događajem htjeli smo osvijestiti donositelje odluka, obrazovne ustanove i širu javnost da taj sustav postoji, nudi mogućnost za izdavanje digitalnih diploma i ima velik potencijal za dodatni razvoj u budućnosti", zaključila je Mia Trcol iz nacionalnog Europassovog centra Agencije za mobilnost i programe EU.

Dodatno, 20. svibnja 2021. održat će se interaktivna web radionica o implementaciji Europass digitalnih vjerodajnica na kojoj će biti predstavljeni tehnički detalji ovog izuzetno korisnog alata za digitalnu transformaciju obrazovanja.