Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Europska godina mladih u Hrvatskoj: Prijavljen čak 101 događaj!

Europska godina mladih 2022. u središte pozornosti stavila je mlade osobe te im širom otvorila europsku pozornicu za iznošenje mišljenja i ideja čija će realizacija Hrvatsku i Europu učiniti boljim mjestom za mlade. Istovremeno, na interaktivnoj karti događanja Europskog portala za mlade moguće je prijaviti događanja te europskoj i globalnoj publici kroz različite informativne i kreativne aktivnosti predstaviti razmišljanja o poboljšanju uvjeta za mlade, njihovih vještina i postignuća. Do 29. travnja na interaktivnu kartu je upisano čak 101 različito događanje diljem Hrvatske, što našu zemlju pozicionira uz bok s Njemačkom, Belgijom, Francuskom i Italijom.

Interaktivna karta događanja u okviru Europske godine mladih
Screenshot: Europski portal za mlade

Među registriranim događanjima doista su raznolike aktivnosti, među kojima se ističu one humanitarnog karaktera, poput radionica za djecu, izbjeglice iz Ukrajine. Budući da ples blagotvorno djeluje na naše tijelo i mentalno zdravlje, 29. travnja u Gimnaziji Nova Gradiška učenici će obilježiti Međunarodni dan plesa plesajući "Jerusalema" ples.

Zelenu aktivnost Pčela - zemaljski junak od travnja pa nadalje provodi Srednja škola Zabok provodi u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj kako bi mladima ukazala na važnu ulogu pčela za naš opstanak i za bioraznolikost.

Od 20. svibnja do 1. studenog djeci i mladima će biti dostupne radionice na edukativno digitalnoj platformi IN DIS PLODOVI koja na jednom mjestu povezuje korisnike edukativnih aktivnosti (učenike i školsko osoblje srednjih škola), edukatore (članove HUiU-a i ostale kulturno-umjetničke djelatnike) i donatore (pravne i fizičke osobe). Cilj platforme je da bude samoodrživa i da sustavno prati promjene/trendove na suvremenoj kulturno-umjetničkoj sceni koje su namijenjene te su prilagođene djeci i mladima.

Od 1. rujna do 15. listopada po peti puta zaredom kreće Boranka - najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Svake godine Boranka okuplja veliki broj volontera iz svih krajeva Hrvatske, koji zajedničkim snagama obnavljaju nekoć šumska područja.

Od 24. srpnja do 6. kolovoza na otoku Krapnju je planirana volontersko-ekološka radionica Eco Heritage Task Force u organizaciji Hrvatske matice iseljenika koja već trideset godina okuplja mladež hrvatskog podrijetla. Polaznici programa sudjelovat će u eko akciji uređenja otoka i pristupa plaži za invalide, čišćenja višestoljetne šume i podmorja. Predviđeni su i radovi na suhozidima.

Ilustracije koje pozivaju mlade da koriste edukativno-digitalnu platformu IN DIS PLODOVI koja na jednom mjestu povezuje korisnike edukativnih aktivnosti (učenike i školsko osoblje srednjih škola), edukatore (članove HUiU-a i ostale kulturno-umjetničke djelatnike) i donatore
@Europski portal za mlade

Zašto je važno sudjelovati?

Sudjelovanjem u projektu Europske godine mladih (EYY) doprinosite poboljšanju mogućnosti za mlade diljem Europe, povećavate dodatnu vidljivost uz umrežavanje i rast stvaranje novih prilika i to:

 • isticanjem ključne uloge uključivanja mladih u nepovoljnijem položaju bilo zbog svog zdravstvenog i socijalnog statusa i/ili podrijetla u korištenje dodatnih mogućnosti za obrazovanje, osposobljavanje te druge programe za mlade;
 • osvješćivanjem mladih o tome što EU i sve države članice mogu ponuditi da im pomognu;
 • pomaganjem mladima da postanu aktivniji i angažiraniji pokretači promjena;
 • vođenjem računa o ujedinjavanju mladih oko relevantnih tema;
 • poticanjem mladih na istup kako bi se omogućilo stvaranje konkretnih rješenja usmjerenih na mlade;
 • uključivanjem mišljenja mladih u relevantne politike i inicijative, a koje utječu na budućnost mladih.

Obraćajući se mladim europskim pokretačima promjena, Europska godina mladih želi ostvariti održive dugoročne ciljeve čiji će se utjecaj osjetiti daleko i nakon 2022. godine. Projekt će na taj način potaknuti sve svoje partnere na nastavak snažnijeg zajedničkog rada, no više usmjerenog na mlade i donošenje politika vezanih uz mlade.

Što mladi dobivaju?

Namjera Europske komisije je slušati mlade, njihove ideje i vizije za bolju i održiviju budućnost, koje mogu upisati na posebnu podstranica na Europskom portalu za mlade, glavnom kanalu komunikacije za cijelu Europsku uniju.

Europska godina mladih pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi s ciljem unaprjeđenja i poboljšanja položaja mladih u Europi. Besplatni informativni servis Eurodesk mladima nudi savjetovanja i provjerene informacije o prilikama za volontiranje, putovanja, stažiranja, studiranja i razmjena i o brojnim drugim prilikama.

Komunikacijski materijali

Službeni logotip Europske godine mladih dostupan je na svim europskim jezicima u nekoliko boja. Potičemo vas da koristite i logotip i službene hashtagove #EYY2022 #EuropeanYearOfYouth i #EuropskaGodinaMladih te za aktivnosti mladih i komunikaciju koja će doprinositi ciljevima i duhu Europske godine mladih.

Postanite EYY ambasador

Uključite logotip i ključne poruke Europske godine mladih u svoj potpis e-pošte, vaša događanja i govore te dijelite službenu mrežnu stranicu Europske godine mladih kad za to imate priliku. Uključite se u obilježavanje Europske godine mladih i na europsku kartu aktivnosti prijavite online ili fizičke radionice, seminare, webinare, konferencije, susrete, debate, natječaje, izložbe, koncerte, festivale, umjetničke performanse ili kampanje! Ne zaboravite posjetiti i našu mrežnu stranicu namijenjenu Europskoj godini mladih.