Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Europsko istraživačko vijeće prepoznalo je sedam vrhunskih projekata hrvatskih znanstvenika

Sedam projekata hrvatskih znanstvenika do sada je dobilo potporu Europskog istraživačkog vijeća za istraživanja, a njihovi rezultati prelaze granice dosadašnjih spoznaja. Europsko istraživačko vijeće (ERC) smatra se najuspješnijom agencijom koja financira i podupire vrhunska istraživanja u svijetu, a upravo uz ERC vežu se neka od najvećih znanstvenih otkrića. Natječaji za potpore (grantove) Europskog istraživačkog vijeća objavljuju se u okviru programa Obzor Europa.

Ukupno je dosad Europsko istraživačko vijeće financiralo oko 10.000 vrhunskih istraživača u različitim fazama njihovih karijera, više od 70 000 postdoktorskih stipendista, studenata doktorskih studija i drugog osoblja iz njihovih istraživačkih timova. Neovisna revizija iz 2020. pokazala je da se oko 80 % financiranih projekata odnosi na iznimna znanstvena otkrića ili važan napredak, što dokazuje visoku kvalitetu istraživanja koje financira EU.

Zastava Europske unije, pored zastave se nalaze narančaste točkice različitih veličina koje tvore cvijet, preko toga piše "erc" a ispod piše "European Research Council"

ERC omogućuje bavljenje usko specijaliziranom znanošću u Hrvatskoj

Imunolog prof. dr. sc. Stipan Jonjić, profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci te voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva proveo je dva istraživačka projekta uz potporu ERC-a. Petogodišnji projekt StAdvInn dobio je 2012. potporu iznosu od 1.754.897 eura, a cilj mu je razvoj jače reakcije imunološkog sustava na virus. Projektu GLIOVACC dodijeljena je potpora od gotovo 150.000 eura 2018. za razvoj djelotvornog cjepiva protiv glioblastoma, najzloćudnijeg oblika tumora mozga.

„Sama činjenica da ste uspjeli dobiti ERC grant znači da dobro radite, što će biti prepoznato i u znanstvenoj zajednici. Međutim, glavna korist je što vam financiranje istraživanja osigurava nove suradnike, znanstvenu opremu i materijal potrebit za nova istraživanja te nastavno tome nove uspjehe“, ističe prof. dr. sc. Stipan Jonjić.

Znanstvenica s Instituta za ocenografiju i ribarstvo u Splitu doc.dr.sc. Jadranka Šepić je 2019. godine dobila ERC grant u iznosu od oko 806.000 eura za projekt SHExtreme kojem je cilj procjena doprinosa visoko-frekventnih oscilacija razine mora ekstremnim razinama mora u klimatskim promjenama duž europskih obala.

„ERC grant će vam omogućiti raspolaganje izdašnim financijskim sredstvima nužnima za realizaciju istraživanja te će vam dati priliku da zaposlite mlade istraživače na pet ili više godina. Nadalje, ERC grant će vam pomoći i u uspostavljanju suradnje s domaćim i stranim znanstvenicima, jer će ih se većina rado odazvati pozivu za zajedničko istraživanje vezano uz ERC projekte“, poručuje ova hrvatska znanstvenica.

Astrofizičarka dr. sc. Vernesa Smolčić, redovita profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2013. je dobila ERC grant u iznosu 1.500.000 eura za projekt CoSMass- istraživanje crnih rupa u svemiru koji utire put istraživanjima neba sljedećih generacija. Njezin je projekt jedan od 15 projekata za koje je ocijenjeno da su transformirali znanost.

“Financiranje Europskoga istraživačkog vijeća najprestižnije je znanstveno financiranje u Europi i ono znanstvenicima omogućuje da se najkvalitetnije usredotoče na proučavanje jedne znanstvene teme. Moj ERC projekt omogućio mi je upravo to i pomogao mi da se u Hrvatskoj nastavim baviti znanošću konkurentoj na najvišoj međunarodnoj razini”, rekla je Vernesa Smolčić.

Prof.dr.sc. Iva Tolić, znanstvena savjetnica na Institutu Ruđes Bošković u Zagrebu i prof.dr.sc. Nenad Pavin, redoviti profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu surađuju na međunarodnom projektu Aneuploidy kojem je ukupno dodijeljeno gotovo 10 milijuna eura za istraživanje kromosomskih pogrešaka koje ubrzavaju stvaranje tumora.

Prof.dr.sc. Iva Tolić je također 2014. ostvarila ERC potporu u iznosu 2.500.000 milijuna eura za projekt NewSpindleForce.

„Dva ERC granta koja su mi dodijeljena, omogućili su i dalje omogućuju mojoj istraživačkoj grupi jednake uvjete za istraživanje koji postoje u drugim zemljama EU, ostanak mladih istraživača u Hrvatskoj, znanstvene publikacije vrhunske kvalitete, te međunarodnu suradnju. ERC sredstva pomažu zadržati taletirane hrvatske znanstvenike u zemlji, ali i motiviraju povratak vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku“, otkriva profesorica Tolić.

"Dobivanje takvog projekta povećava međunarodnu prepoznatljivost istraživanja moje grupe, i omogućuje/olakšava međunarodnu suradnju s prestižnim svjetskim sveučilištima, te tako omogućuje u Hrvatsku privući talente izvana“, smatra dr. sc. Pavin.

U 2021. u okviru ERC-a dostupno je ukupno 1,9 milijardi eura. Sredstva se dodjeljuju kroz tri natječajna poziva od kojih je jedan još otvoren s rokom prijave do 31. kolovoza.