Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Grad Zagreb među 100 klimatski neutralnih i pametnih europskih gradova

Europska komisija objavila je popis 100 gradova sudionika misije Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., odnosno u tzv. misiji za gradove, a Grad Zagreb je jedan od njih.

Fotografija Zagreba na kojoj se nalazi Umjetnički paviljon
Foto: Pixabay

U 100 gradova zastupljene su sve države članice, a 12 gradova nalazi se u zemljama koje su pridružene ili bi se mogle pridružiti programu EU-a za istraživanja i inovacije, Obzoru Europa.

Iz programa Obzor Europa izdvojit će se 360 milijuna eura za razdoblje 2022. – 2023. za misiju za gradove s krajnjim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2030. godine. Istraživačke i inovacijske mjere bit će usmjerene na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje te će ponuditi mogućnost pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a.

Zelena tranzicija zahvaća cijelu Europu. Međutim, uvijek su potrebni predvodnici koji si svojevoljno postavljaju još veće ciljeve. Ovi nam gradovi pokazuju put prema zdravijoj budućnosti, i u tome ćemo ih podupirati! Započnimo s radom već danas.

Ursula von der Leyen predsjednica Europske komisije

Koristi za gradove uključuju prilagođeno savjetovanje i pomoć na platformi pokrenutoj u okviru projekta NetZeroCities. Također će im biti omogućena dodatna financijska sredstva, kao i mogućnost pridruživanja inovacijskim aktivnostima.

Odabrani gradovi izradit će klimatske ugovore za gradove, koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradama, gospodarenju otpadom i prometom, te povezane planove ulaganja. U tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor. Jasne i vidljive obveze koje su gradovi preuzeli u ugovorima omogućit će im da surađuju s EU-om, nacionalnim i regionalnim tijelima te, najvažnije, s vlastitim građanima kako bi ostvarili taj ambiciozan cilj.

Više informacija potražite na službenim mrežnim stranicama Europske komisije.

Ilustracija koja prikazuje raznolikost zanimanja i profesija u području znanosti i inovacija u okviru programa Obzor Europa

Misija za gradove jedna je od pet misija EU-a koje se bave globalnim izazovima u područjima prilagodbe klimatskim promjenama, obnove naših oceana i voda, zdravog tla i borbe protiv raka.

Misije su novost programa Obzor Europa i njima se podupiru prioriteti Komisije, uključujući europski zeleni plan, Europu spremnu za digitalno doba, europski plan za borbu protiv raka, gospodarstvo u interesu građana i novi europski Bauhaus.

Više informacija o programu Obzor Europa dostupno je na mrežnoj stranici www.obzoreuropa.hr