Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

I u ovoj školskoj godini nastavljamo suradnju s nastavnicima kroz Erasmus+ i eTwinning

I u novoj 2021./22 školskoj godini sigurno neće manjkati izazova i prilagođavanja različitim okolnostima, no, uz program Erasmus+ izazovi nisu ništa drugo nego nove mogućnosti, budući da se radi o najboljem projektnom formatu za suradnju s inozemnim partnerima i stručno usavršavanje.

I u novoj školskoj godini sigurno neće manjkati izazova i prilagođavanja različitim okolnostima, no, uz program Erasmus+ izazovi nisu ništa drugo nego nove mogućnosti, budući da se radi o najboljem projektnom formatu za suradnju s inozemnim partnerima i stručno usavršavanje.

Interes odgojno-obrazovnih ustanova za sudjelovanje u programu i dalje je velik te su radi pandemijskih okolnosti ustanove sve više usmjerene na digitalno učenje i poučavanje, što je i jedan od prioriteta Erasmusa+ u novom programskom razdoblju. U okviru općeg odgoja i obrazovanja te strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, prijavljeno je više od 100 kratkoročnih projekata mobilnosti, od kojih je njih 86 dobilo financijsku potporu. Riječ je o projektima unutar Ključne aktivnosti 1 (KA1) koja omogućuje mobilnosti u inozemstvu za osoblje i polaznike.

Erasmus akreditacija donosi brojne pogodnosti


Krajem 2020. godine, ustanove su se, u okviru ove aktivnosti,mogle prijaviti i za dobivanje Erasmus akreditacije, što obuhvaća izradu dugoročnog razvojnog plana i strateški pristup provedbi mobilnosti. Više od 30 dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola dobilo je akreditaciju što im je omogućilo kontinuirani pristup financiranju u sljedećim natječajnim godinama. Sljedeći rok za prijavu za Erasmus+ akreditacije je 19. listopada 2021., a Agencija će 24. rujna organizirati mrežni seminar za zainteresirane prijavitelje. Za više informacija o prijavama na ovaj seminar, pozivamo vas da pratite naše mrežne stranice, rubriku Novosti.

ilustracija za prvi dan škole

Pred nama je 5. studenoga 2021. drugi rok za prijavu za Mala partnerstva u okviru Ključne aktivnosti 2. Ovaj projektni format je namijenjen lokalnim i manje iskusnim organizacijama, kao i onim organizacijama koje ranije nisu sudjelovale u programu Erasmus+. Najvažnije informacije o ovoj aktivnosti možete pronaći na poveznicama za područje odgoja i općeg obrazovanja (2. dio mrežnog seminara o novim programskim aktivnostima) te za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (za koje je planirana i radionica o čemu ćete više informacija također pronaći na našoj mrežnoj stranici). Na proteklom roku za dva navedena područja, zaprimljeno je 13 prijava za Mala partnerstva te 61 prijava za Suradnička partnerstva, koje su trenutno u fazi ocjene kvalitete.

eTwinning - platforma za razmjenu ideja, materijala i interakciju s kolegama iz inozemstva

Za odgojno-obrazovne ustanove bez iskustva u provedbi europskih projekata, eTwinning kao platforma za virtualnu projektnu suradnju može biti dobra odskočna daska, a i dodatni alat za povećanje kvalitete projekata mobilnosti i partnerstava u okviru programa Erasmus+.

Odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima priključivanje zajednici eTwinning omogućava kreativni izričaj i profesionalni razvoj u suradnji s drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima iz 44 zemlje eTwinninga. Uključiti svoje učenike u eTwinning znači uključiti ih u projekte bez granica uz mogućnost provođenja jedne nastavne jedinice u digitalnom okruženju s kolegama iz škole ili interdisciplinarnog projekta koji se provodi tijekom školske godine s projektnim partnerima iz Hrvatske ili neke druge zemlje iz zajednice eTwinning. Učenici preuzimaju odgovornost za svoje aktivnosti u sigurnom okružju u kojem mogu kritički promišljati i kontinuirano poboljšavati svoje digitalne, jezične i interkulturalne vještine.

Ravnatelji u zajednici eTwinninga također putem umrežavanja mogu poboljšati rad svoje ustanove na temelju postulata koji se njeguju u školama s oznakama eTwinning (upravljanje putem podijeljene odgovornosti, poticanje profesionalnog usavršavanja učitelja i nastavnika) te učiniti vidljivom svoju ustanovu na europskoj razini.

Naši eTwinning ambasadori - pioniri digitalnog obrazovanja

Ambasadori eTwinninga su aktivna podrška odgojiteljima, učenicima i nastavnicima u hrvatskoj obrazovnoj zajednici kao pioniri digitalnog obrazovanja s iskustvom korištenja digitalnih alata u provođenju projekata. Više od 200 webinara iz svih područja obrazovanja koji su održani u organizaciji Nacionalne organizacije za potporu eTwinningu i mreže ambasadora eTwinninga možete pronaći na Youtube kanalu te u eTwinning Live grupi eTwinning HR_ambasadori u kojoj su svim eTwinnerima dostupni projektni i video materijali kao dodatna podrška u odgojno-obrazovnom procesu.

Ovim putem želimo zahvaliti ambasadorima na njihovom trudu i angažmanu, a u školskoj godini 2021./2022. nastavljamo s njihovim aktivnostima u proširenoj ambasadorskoj mreži.

Osim na webinarima za početnike i napredne eTwinnere na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, ambasadore eTwinninga možete pratiti na na Info danu mreža i inicijativa Agencije za mobilnost i programe EU (18. listopada), na CUC CARNetovoj konferenciji (27.-29. listopada), na europskoj konferenciji eTwinninga (28.-30.listopada) te ovogodišnjoj nacionalnoj eTwinningovoj konferenciji (4. i 5. studenoga). eTwinning Live grupa eTwinning HR_ambasadori i dalje će biti aktivna. Pratite društvene mreže eTwinninga: Facebook, Twitter i registrirajte se!

Preporuke za prve dane škole

Za lijepo sjećanje na prve dane škole svim prvašićima, ali i ostalim učenicima donosimo preporuke naše dvije ambasadorice eTwinninga koje svojim učenicima prve dane škole učine zabavnima i manje stresnima uz pomoć digitalnih alata.

eTwinning ambasadorice Arjana Blažić i Ana Marketin Sedlar

Profesorice Arjana Blažić iz Zagreba (lijevo) i Ana Marketin Sedlar iz Varaždina (desno)

Arjana Blažić iz IX. Gimnazije iz Zagreba otkrila je kako je za potrebe prvog dana škole, napravila animaciju u Scratchu: Animiraj svoje ime. "Ja sam animirala eTwinning :-), a zadatak može biti da svaki učenik animira svoje ime:
https://scratch.mit.edu/projects/565380246.
Poveznica na video upute kako napraviti animaciju slova:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLnqp3yQre_1huo3Eyqu1kjkt-hELKsyki "- savjetuje profesorica Blažić.

Profesorica Ana Marketin Sedlar iz Strojarske i prometne škole Varaždin kaže kako za prvi dan škole s učenicima obično odradi nešto lako, poput kviza, što je povezano s ponavljanjem gradiva. "Na poveznici im-a-puzzle.com/look_i_m_a_math_puzzle_2kz2rgar9.puzzle sam napravila sličnu verziju, ali za eTwinning pa se i sami možete poigrati. Veseli me što zajedno gradimo drugačiju nastavu, ali što i aktivno utječemo na budućnost!", zaključila je.

Za nastavnike strukovnih predmeta, predstavljamo i prvu e-knjigu stručnog sadržaja ambasadorice eTwinninga Ane Marketin Sedlar pod nazivom: Planiranje nastave i metodike nastavnog procesa u strukovnom obrazovanju kroz eTwinning projekt. Uz korištenje ovog stručnog materijala nastavnici u strukovnom obrazovanju moći će osnažiti postojeće i usvojiti nove pedagoške i stručno-metodičke kompetencije, uočiti vezu između strategija učenja i podučavanja, višestrukih inteligencija i stilova učenja te njihov utjecaj na motivaciju i samostalnost učenika u učenju s naglaskom na praktičan pristup.

Pozivamo na aktivno praćenje naše mrežne stranice na kojoj se redovno objavljuju i natječaji za razne tematske seminare, konferencije i slične aktivnosti u organizaciji Erasmus+ nacionalnih agencija (aktivnosti transnacionalne suradnje) a koje mogu poslužiti kao izvrsna prilika za umrežavanje, planiranje projekata i stjecanje novih znanja.

Želimo vam ugodan početak školske godine i puno uspješnih projekata u eTwinningu i u programu Erasmus+!