Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Kako biti društveno koristan uz pomoć Europskih snaga solidarnosti

Solidarnost je jedna od univerzalnih vrijednosti na kojima je izgrađena Europska unija. Kroz solidarnost možemo dati značajan doprinos društvu, iskazati odgovornost i brigu za druge. Ukratko, biti usmjeren ka općem dobru koje se izražava konkretnim djelovanjem bez očekivanja išta zauzvrat. Kako to izgleda u projektima koje potpomaže program Europskih snaga solidarnosti prikazano je u publikaciji „Pokazujući solidarnost za... " koju je objavio Resursni centar Europskih snaga solidarnosti SALTO

Mlada djevojka u stakleniku bere salatu
Izvor: Europska unija

Zahvaljujući solidarnosti društvo je otpornije prema društvenim izazovima, a solidarnost pridonosi rješavanju potreba lokalnih zajednica. Upravo su ove vrijednosti prikazane u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u publikaciji Resursnog centra Europskih snaga solidarnosti SALTO „Pokazujući solidarnost za...“ (Showing solidarity for...). Istraživanje je nastojalo odgovoriti na pitanje kako se kroz Europske snage solidarnosti (ESS) mogu financijski podržati projekti usmjereni na programske prioritete: zaštitu okoliša i održivi razvoj; digitalnu transformaciju, promocija zdravog načina života; sudjelovanje u demokratskom životu te uključivanje i raznolikost.

U istraživanju koje je provela društveno odgovorna tvrtka People Dialogue and Change prikazano je devet projektnih priča o solidarnosti i volontiranju, financiranih u okviru Europskih snaga solidarnosti. Svi predstavljeni projekti fokusirani su na jedan ili više programskih prioriteta, a u skupini odabranih je i jedan hrvatski projekt. Radi se projektu „Budi moja voda“ Saveza izviđača Hrvatske koji promiče dva progamska prioriteta: zaštitu okoliša i sudjelovanje u demokratskom životu.

Projekt "Budi moja voda" pokrenut je kako bi se periodičnim zalijevanjem sadnica posađenih tijekom kampanje "Boranka", pogotovo u sušnim razdobljima, povećala vjerojatnost njihova preživljavanja.


prikaz stranice u publikaciji "Pokazujući solidarnost sa..." o projektu Budi moja voda Saveza izviđača Hrvatske

U protekle dvije godine u sklopu kampanje Boranka, najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi, izviđači i drugi volonteri posadili su uz pomoć Hrvatskih šuma na požarištima Dalmacije više od 65 tisuća stabala u sadnicama, sjemenu i žiru.

Volonteri su akcijama zalijevanja osigurali da više od 80 posto novozasađenih stabala preživi, ​​što je vrlo povoljno ima li se u vidu da bi bez njihova angažmana ta stopa bila značajno manja, između 20-30 posto. Sudjelovanjem u projektu „Budi moja voda“ volonteri su stekli vrijedna znanja i vještine u području zaštite okoliša i očuvanju biološke raznolikosti. Također su spoznali i kako svaki od njih svojim društveno-korisnim angažmanom može napraviti značajnu razliku u borbi protiv klimatskih promjena.

"Pokazujući solidarnost za..."

Resursni centar ESS-a SALTO

Showing Solidarity For

.pdf, 3,9 MB, 17. 12. 2021.