Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Međunarodni dan volontera: Svaki novi dan je prilika za dobra djela

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca s ciljem podsjećanja javnosti o prednostima i dobrobitima volonterskoga rada i njegovu doprinosu razvoju lokalne i šire zajednice.

Volonterka Europskih snaga solidarnosti Nika Glavač
Foto: AMPEU

Volontiranje je jedan od najvidljivijih izraza solidarnosti. Program Europskih snaga solidarnosti promovira solidarnost i svojim aktivnostima mladima od 18 do 30 godina pruža priliku kroz volonitiranje pomoći svojoj zajednici, negdje u Europi i drugdje u svijetu. Europske snage solidarnosti organizacijama dodjeljuju bespovratna sredstva na temelju poziva na podnošenje prijedloga. Mladi koji žele sudjelovati u takvim aktivnostima moraju se registrirati na portalu Europskih snaga solidarnosti. Taj portal mladima i organizacijama kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva omogućuje da se međusobno povežu i provode aktivnosti.

Volonterski projekti mladima nude mogućnosti za sudjelovanje u aktivnostima koje pomažu u ispunjavanju potreba lokalnih zajednica, a time doprinose rješavanju važnih društvenih problema na terenu. Osim toga, volontiranje mladima omogućuje stjecanje korisnog iskustva, vještina i kompetencija za osobni, obrazovni, društveni, kulturni, građanski i profesionalni razvoj, čime se poboljšava njihova zapošljivost i potiče aktivno građanstvo.

Sudjelovanjem u Europskim snagama solidarnosti mladima će se pružiti prilika da se uključe u akcije solidarnosti u prioritetnim područjima kao što su borba protiv klimatskih promjena i zelena tranzicija, digitalna transformacija, društveno uključivanje, zaštita europske kulturne baštine te promicanje zdravog stila života. U okviru Poziva na podnošenje prijava za program Europske snage solidarnosti u 2022. godini Hrvatskoj je na raspolaganju čak 1,4 milijuna eura za realizaciju volonterskih i solidarnih aktivnosti.

Volonterka Europskih snaga solidarnosti Patrycja Pieniazek
Znanstvena su istraživanja pokazala da volontiranje pozitivno utječe na zdravlje, društvene veze i uspješniju karijeru pojedinaca, kaže Patrycja Pieniazek Foto: AMPEU

„Volontiranje podiže samopouzdanje i zadovoljstvo životom, pomaže stvaranju brojnijih i snažnijih društvenih veza te stjecanju mnogih vještina poput timskog rada, komunikacije i jezičnih sposobnosti. To povećava mogućnost zapošljavanja jer poslodavci traže proaktivne ljude koji imaju nešto više od sveučilišne diplome”, ističe Patrycja Pieniazek, bivša volonterka, a danas koordinatorica volononterskih projekata u zagrebačkoj udruzi O.A.ZA.

U Europi i drugdje u svijetu postoje brojne mogućnosti volontiranja. Saznajte što se sve nudi.