Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Šume su pluća Zemlje i pomoć u borbi protiv klimatskih promjena

Opća skupština Ujedinjenih naroda svojom je Rezolucijom u prosincu 2012. godine proglasila 21. ožujka Međunarodnim danom šuma (International Day of Forests), kako bi podigla svijest o važnosti svih vrsta šuma. Time nastoji potaknuti zemlje na poduzimanje dodatnih lokalnih, nacionalnih i međunarodnih napora u predstavljanju, promicanju i organizaciji konkretnih aktivnosti koje uključuju šume i drveće izvan šuma, kao što su primjerice kampanje sadnje drveća.

Šuma iz žablje perspektive
Foto: Unsplash

Za obilježavanje Međunarodnog dana šuma zaduženo je tajništvo Foruma Ujedinjenih naroda o šumama (UN Forum on Forests) u suradnji s Organizacijom Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Šume pokrivaju skoro trećinu kopnene površine svijeta, pohranjuju ogromne količine ugljičnog dioksida i dom su većine svjetske kopnene biološke raznolikosti. Šume su izvor vlakana, goriva, hrane i stočne hrane te osiguravaju egzistenciju milijunima ljudi. Šume pomažu u ublažavanju klimatskih promjena i poboljšavaju kvalitetu tla, zraka i vode. One su zapravo pluća Zemlje, a zaštita tih pluća ključna je ako želimo obraniti biološku raznolikost planeta i boriti se protiv globalnog zatopljenja. Ako se njime održivo upravlja, šume su također izvor obnovljivih sirovina, dajući ključni doprinos izgradnji kružnog gospodarstva.

Europska komisija usvojila je u srpnju 2021. godine novu Strategiju za šume za 2030. koja postavlja viziju i konkretne akcije za poboljšanje količine i kvalitete šuma EU-a kao i jačanje njihove zaštite, obnove i otpornosti. Cilj joj je prilagoditi europske šume novim uvjetima, vremenskim ekstremima i visokoj nesigurnosti uzrokovanoj klimatskim promjenama. Strategija za šume 2030. istovremeno uključuje snažan istraživački i inovativni program čije su aktivnosti vezane za šume podržane kroz tematski klaster 6 Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš, drugog stupa Okvirnog programa Obzor Europa. Ovaj klaster pruža mogućnosti za poboljšanje i stvaranje sinergije između ekoloških, društvenih i gospodarskih ciljeva šuma, te postavljanje ljudskih gospodarskih aktivnosti na put prema održivosti.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Međunarodna unija organizacija za istraživanje šuma (IUFRO) i Švedsko sveučilište poljoprivrednih znanosti (SLU) organizira panel raspravu na visokoj razini koja će se održati u Dubaiu, Švedski paviljon, The Forest, Expo 2020 te virtualno. Za virtualno praćenje programa potrebna je registracija.