Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Nebo je granica – art terapija u poučavanju učenika Srednje škole Centar za odgoj i obrazovanje

U Srednjoj školi Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb u radu s učenicima s teškoćama primjenjuje se muzikoterapija te su radionicu muzikoterapije održali s partnerima u Erasmus+ projektu tijekom zajedničke aktivnosti u Zagrebu.

Sky is the limit SENART dvogodišnji je Erasmus+ projekt koji provodi Srednja škola Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb s partnerima iz Turske, Rumunjske, Portugala i Poljske, a jedna od aktivnosti provedena je u veljači u zagrebačkoj školi koja je ugostila partnere iz drugih zemalja te predstavnike Agencije za mobilnost i programe EU.

Radionica muzikoterapije
Aktivnost izrade glazbenih instrumenata od otpada

Provedba projekta Sky is the limit započela je u rujnu 2020. godine s ciljem unapređenja metoda poučavanja i rada s učenicima s teškoćama u razvoju. U sklopu projekta zaposlenici ustanova iz partnerskih zemalja kroz zajedničke aktivnosti usvajaju vještine potrebne za poučavanje učenika s teškoćama uz pomoć umjetnosti. Također, razmjenjuju iskustva u upotrebi art terapije u poučavanju, razvijaju nastavne planove kako bi se aktivnosti kasnije lakše integrirale u nastavni proces, izrađuju publikaciju s opisom aktivnosti te nastoje aktivnije uključiti roditelje u obrazovni proces. Partnerske ustanove tijekom projekta održavaju redovito virtualne sastanke, a aktivni su i na platformi eTwinning te je tijek projekta moguće pratiti u Twinspaceu.

Sudionici aktivnosti na radionici muzikoterapije
2. dan aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja: aktivnost muzikoterapije

Sve aktivnosti koje se provode u sklopu projekta prilagođene su učenicima s teškoćama. Organizacija i provedba aktivnosti je zbog toga složenija, no srećom imamo kompetentne, aktivne, spremne i hrabre nastavnike koji našim učenicima žele pružiti doživljaj sudjelovanja u projektima bez obzira na napor koji je pritom potrebno uložiti"

Đana Baftiri ravnateljica Srednje škole centar za odgoj i obrazovanje Zagreb

Do sada su održali zajedničke aktivnosti i radionice u Turskoj i Portugalu te je u veljači 2022. domaćin bila zagrebačka škola. U sve aktivnosti bili su uključeni učenici s intelektualnim teškoćama. "Učenici su u projektne aktivnosti uključeni na više načina: provode diseminaciju za učenike i nastavnike nakon mobilnosti, uređuju projektni kutak s nastavnicima, implementiraju aktivnosti nakon mobilnosti, pripremaju dobrodošlicu prilikom hosting tjedna, pripremaju hranu i poslužuju goste kao dio praktične nastave (pomoćni kuhari i pomoćni konobari)", istaknula je projektna koordinatorica Maja Postoglu.

Na fotografiji hrana koju su pripremili učenici
Hranu su pripremili i poslužili svojim gostima učenici Škole koji se obrazuju za zanimanje pomoćni kuhar i pomoćni konobar

U Srednjoj školi Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb primjenjuje se muzikoterapija pa su tijekom aktivnosti održali radionicu za projektne partnere.

"Naša muzikoterapeutkinja Marija Frid Grosicki prezentirala je principe i aktivnosti muzikoterapije, a voditeljice učeničke zadruge Anđelka Pavković i Ksenija Pinterić naučile su projektne partnere kako izraditi instrumente od otpadnog materijala. U mobilnosti su uključene osobe s invaliditetom iz turske partnerske škole. Naime, dvoje kolega učitelja su osobe s tjelesnim invaliditetom i putovali su u invalidskim kolicima te smo pripremili sve aktivnosti na način da i oni mogu u njima sudjelovati. Partneri su odmah po povratku implementirali aktivnosti u svoj rad s učenicima", rekla je projektna koordinatorica Maja Postoglu.

Radionica muzikoterapije
2. dan aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja: aktivnost muzikoterapije

U zagrebačkoj školi su u priredbu dobrodošlice bili uključeni učenici pripadnici romske nacionalne manjine. Učenici su pozdravili goste na svim njihovim jezicima.

Nakon Zagreba, sudionicima projekta preostaju još zajedničke aktivnosti u Rumunjskoj i Poljskoj.