Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Održan međunarodni studijski posjet u okviru projekta Europe Goes Local

Kao dio niza aktivnosti koje se odvijaju na europskoj razini u okviru projekta Europe Goes Local, Agencija za mobilnost i programe EU održala je 25.-28. travnja međunarodni studijski posjet pod nazivom „Youth policy meets Youth work“. Sudionici aktivnosti bili su predstavnici jedinica lokalne samouprave i organizacije mladih iz četiri europske zemlje: Estonije, Litve, Slovenije i Srbije.

Sudionici sjede na stepenicama
Predstavljanje rada udruge mladih i za mlade Alfa Albona u Labinu; Foto: AMPEU

Aktivnost je organizirana ciljem poticanja europske suradnje u području mladih te osnaživanja ključnih dionika u području rada s mladima na lokalnoj razini u razvoju efikasnih i inovativnih projekata i sustava podrške mladima. Tijekom posjeta sudionici su imali prilike inspirirati se odabranim primjerima predane i uspješne organizacije podrške mladima na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj u čijoj realizaciji su u velikom dijelu korištena i sredstva programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

doc. dr. sc. Marko Kovačić, znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu
Predstavljanje programa obrazovanja za područje mladih u sektoru visokog obrazovanja (Filozofski fakultet u Rijeci); Foto: AMPEU

Posjet je započeo u Rijeci gdje je Filozofski fakultet predstavio prvi hrvatski akademski program koji je posvećen isključivo mladima - program cjeloživotnog učenja Mladi u suvremenom društvu te specijalistički studij o mladima. Grad Rijeka predstavio je politike i aktivnosti kroz koje osigurava kontinuiranu podršku mladima i akterima rada s mladima poput programa Građanskog odgoja i obrazovanja, očuvanja mentalnog zdravlja mladih koje je prepoznato kao važna tema u postpandemijskom razdoblju te različite projekte koje provode uz financijsku podršku programa Erasmus+. Dio vremena u Rijeci osiguran je i za predstavljanje rada civilnog društva i to udruge LORI koja je podijelila vlastite prakse vezane za unaprijeđenje položaja LGBTQ mladih u RH te udruge Delta kao primjera dobre prakse u području uključivanja mladih u procese donošenja političkih odluka.

Osobe sjede za stolom i razgovaraju o primjerima dobre prakse
Razmjena praksi i umrežavanje sudionika u Općini Medulin; Foto: AMPEU

Studijski posjet nastavljen je u Istri gdje su Grad Pazin te Centar za mlade Alarm (Društveni centar Veli Jože) predstavili uspješan partnerski projekt „Pazi(n) mladi: jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini“. Projekt je proveden uz financijsku podršku programa Erasmus+ (aktivnost Dijalog mladih i donositelja odluka) te je bio jedan od načina za postizanje ciljeva koje je Grad Pazin postavio u okviru vlastitog sudjelovanja u nacionalnom izdanju projekta Europe Goes Local. U provedbi je i nastavak projekta kojem je cilj izrada Lokalnog programa za mlade.

Kao prepoznati primjer dobre prakse u projektu Europe Goes Local jedan od domaćina studijskog posjeta bila je Općina Medulin koja je predstavila proces izrade Lokalnog programa za mlade te uspješnog uključivanja mladih u procese donošenja političkih odluka, ali i aktiviranja istih na političkoj razini što je na prošlim lokalnim izborima rezultiralo imenovanjem novog načelnika s liste mladih. Posjet Istri zaključen je u Gradu Labinu koji je prezentirao neke od vlastitih politika za mlade te posjetom udruzi Alfa Albona koja je predstavila načine na koje potiču duh volonterstva te kroz program Europske snage solidarnosti unose europsku dimenziju u malu lokalnu zajednicu.

Predstavnica Grada Rijeke stoji ispred sudionika
Predstavnica Grada Rijeke predstavlja načine na koje je grad odgovorio na novonastale potrebe mladih proizašle iz covid-19 pandemije; Foto: AMPEU

Na poveznici pronađite kratki fotografski pregled studijskog posjeta.