Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Održana CEEPUS ljetna škola filozofije na Filozofskom fakultetu u Osijeku

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku od 10. do 16. srpnja 2023. održana je CEEPUS ljetna škola Interdisciplinarity within Philosophy, Philosophy behind Interdisciplinarity, u sklopu CEEPUS mreže »Philosophy and Interdisciplinarity«. Mreža obuhvaća i povezuje 27 institucija iz 14 europskih zemalja. CEEPUS filozofske škole služe poticanju interdisciplinarnih istraživanja na filozofskim temeljima te obrađuju velik raspon tema.

Sudionici ljetne škole filozofije poziraju zajedno za fotografiju

Osječka ljetna škola svoju je svrhu ispunila nizom interaktivnih događaja: predavanja s raspravama, seminarima, radionicama i okruglim stolovima. Središnji cilj ljetne škole bio je povezati filozofiju s drugim znanostima i njezinim disciplinama (povijest filozofije, epistemologija, filozofija znanosti, filozofija tehnologije, filozofija umjetne inteligencije, filozofija jezika, filozofija politike itd.) te ukazati na nužnost interdisciplinarnog pristupa rješavanju kompleksnih znanstvenih i društvenih problema.

Otvorenje programa ljetne škole započelo je pozdravnim govorima organizatora dr. sc. Demiana Pape, (viši asistent Odsjeka za filozofiju, član povjerenstva Centra za interdisciplinarna istraživanja i CEEPUS koordinator FFOS-a), dr. sc. Ljudevita Frana Ježića (izvanredni profesor Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te nacionalni koordinator mreže »Philosophy and Interdisciplinarity«) te prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju doc. dr. sc. Stephanie Jug. Kako je u svojem govoru naveo Demian Papo, zadatak je filozofske ljetne škole ujediniti istraživačke snage humanističkih i društvenih sa STEM područjima znanosti na interdisciplinarnom skupu koji se bavi rješavanjem problema našeg vremena.

Osim raznovrsnim temama nastavnog dijela, program ljetne škole bio je obogaćen fakultativnim izletima – turističkim razgledavanjem Osijeka te izletima u Tikveš i Kopački rit.

S obzirom na pozitivne reakcije polaznika, može se utvrditi da je ljetna škola filozofije uspješno provedena te da je uspostavljena međunarodna suradnja među članovima 12 sveučilišta CEEPUS mreže »Philosophy and Interdisciplinarity«, 15 sveučilišnih nastavnika i studenata iz 8 europskih zemalja – Hrvatske, Austrije, Češke Republike, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Srbije i Slovenije. Štoviše, suradnja je uspostavljena i sa Sveučilištem u Pretoriji. Sljedeća ljetna škola filozofije održat će se 2025. godine, a o detaljima i mjestu održavanja raspravit će se uskoro. Ako je suditi prema osječkoj, nema nikakve sumnje da će i svaka buduća ljetna škola polučiti barem jednake uspjehe.

Više detalja o ovogodišnjoj školi pročitajte ovdje: CEEPUS ljetna škola filozofije 2023.

Program i brošura škole