Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Od 9. - 12. lipnja 2022., postanite dio prvog Festivala Novog europskog Bauhausa!

Europska komisija poziva organizacije, umjetničke družine, institucije, sveučilišta, arhitekte, gradove, regije, tvrtke, umjetnike, studente, znanstvenike, inovatore i sve zainteresirane da budu dio prvog Festivala Novog europskog Bauhausa koji će se održati u Bruxellesu od 9. do 12. lipnja 2022. godine. Ovo je prvi festival Novog europskog Bauhausa i prilika da se predstave njegove vrijednosti i principi.

U zelenom, ruzičastom i ljubičastom oblačiću zasebno stoje riječi Fair, Fest i Forum
Ilustracija: Europska komisija

Radi se o izuzetnoj prilici za umrežavanje, razmjenu i slavlje – od znanosti do umjetnosti, od dizajna do politike, od arhitekture do tehnologije. Festival donosi Europski zeleni plan u jezgru našeg svakodnevnog života.

Glavne aktivnosti festivala održavat će se istovremeno uživo u Bruxellesu (Gare Maritime & Mont des Arts) te diljem Europe kao i u online obliku. U okviru festivala, u fizičkom obliku 9. lipnja u Grand Hospice Brussels, s početkom u 17:00 sati, održat će se ceremonija dodjela nagrada EIT Community New European Bauhaus Ideation predavanja vezana za ukjlučivanje građanja i prezentacija primjera iz stvarnog života. Dostupne su prijave za EIT događanje.

Glavne aktivnosti su grupirane oko tri stupa:
Forum koji će uključiti više od 60 govornika diljem svijeta, uključujući znanstvenike, arhitekte te najviše predstavnike Europske komisije;
Festival će se održati u subotu 11. lipnja te će sadržavati proglašenje nagrade za najbolje projekte Novog europskog Bauhausa i ujedno će se promovirati mladi talenti. Jedan od kandidata za glavnu nagradu je i općina Škabrnja s projektom ‘’Blue Economy Happy School Skabrnja’’.
Sajam, u okviru kojega će biti predstavljeno preko 100 inovativnih projekata. Program će također uključivati znanstvene radionice i eksperimente, društveno kulturne priredbe (plesne, kazališne te glazbene izvedbe).

U okviru Festivala, prezentirat će se prvih 5 projekata „svjetioničarskih demonstratora” Novog europskog Bauhausa. Projekti će, u 13 zemalja, stvoriti održivije, uključivije i ljepše prostore te će uključiti građane u zelenu, urbanu i ruralnu tranziciju i regeneraciju na lokalnoj razini. Jedan od projekata koji će se predstaviti je EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution), u kojem sudjeluje i Hrvatska.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Festivala.