Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Povećan proračun Erasmusa+ radi potpore ukrajinskim učenicima, nastavnicima, studentima i osoblju

Europska komisija je u ožujku povećala proračun programa Erasmus+ za dodatnih sto milijuna eura, čime je ukupan godišnji proračun Erasmusa dosegao 4,43 milijarde eura što je najveći iznos do sada. Sredstva su korisnicima na raspolaganju za nadolazeće rokove u okviru aktualnog natječaja za 2023. godinu u čijem su središtu učenici, nastavnici i osoblje iz Ukrajine.

Zastave Europske unije i Ukrajine
@Europska unija

Prema revidiranom Programu rada, dodatnih 100 milijuna eura na raspolaganju je korisnicima za potporu projektima kojima se promiču aktivnosti učenja i olakšava integracija ukrajinskih izbjeglica, kao i aktivnosti kojima se podupiru organizacije, učenici i osoblje u Ukrajini. Hrvatskim korisnicima na raspolaganju je dodatnih 3,5 milijuna eura u okviru natječaja za 2023. godinu.

Predviđenim sredstvima nadopunit će se aktivnosti za ukrajinske izbjeglice i dodatno poduprijeti organizacije korisnice programa Erasmus+. Dodatna financijska sredstva mogu se upotrijebiti za jezične tečajeve i tečajeve kulturne integracije, kao i za alate za učenje jezika. Osim toga, osoblju i učenicima bit će na raspolaganju financijske potpore u svim područjima programa Erasmus+.

„Jačamo program Erasmus+ za 2023., a posebno njegovu potporu Ukrajincima koji su pobjegli iz svoje zemlje. Pozivamo našu zajednicu programa Erasmus+ da kao i prošle godine nastavi pokazivati solidarnost s učenicima, studentima, obrazovnim osobljem, ustanovama i organizacijama koje su pogođene ratom u Ukrajini. Potičemo organizacije u području obrazovanja i mladih da iskoriste mogućnosti programa Erasmus+ i da podnesu svoje projektne prijedloge“, poručila je povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Dodatna potpora suradnji ukrajinskih i drugih europskih sveučilišta

Dodatnim sredstvima od 31 milijun eura potaknut će se projekti mobilnosti i izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju koji će pridonijeti jačanju međunarodne dimenzije programa Erasmus+. U okviru projekata međunarodne suradnje poduprijet će se strukturne reforme za stvaranje digitalnog okruženja za otvoreno obrazovanje koje je pridonijeti kvalitetnom obrazovanju i osposobljavanju studenata s ukrajinskih visokih učilišta bilo da su pobjegli iz Ukrajine ili su interno raseljeni. Suradnja između ukrajinskih i drugih europskih sveučilišta pružit će obrazovne mogućnosti za širu ukrajinsku zajednicu u inozemstvu. Povećanje proračuna će općenito ojačati prioritete programa Erasmus+ u pogledu uključivosti, aktivnog građanstva i sudjelovanja u demokratskom životu te zelene i digitalne tranzicije u EU-u i na međunarodnoj razini. Posebna se pozornost posvećuje organizacijama i osobama s manje mogućnosti. Zato se u okviru programa i dalje podupiru mehanizmi uključivanja sudionika, a posebna sredstva namjenjuju uklanjanju svih prepreka njihovu sudjelovanju.

Poziv na podnošenje prijedloga za 2023. u okviru programa Erasmus+

Program Erasmus+ oduvijek je gradio mostove među ljudima, jezicima i kulturama. Nakon što je započeo rat u Ukrajini vrlo smo brzo prilagodili program i uključili nove mjere za potporu osobama koje bježe od rata. Jako smo ponosni na mostove programa Erasmus+ koji nas spajaju s Ukrajincima jer solidarnost je sastavni dio europskog načina života.

Margaritis Schinas potpredsjednik Europske komisije nadležan za promicanje europskog načina života