Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Pratite OECD-ov webinar kako zaštititi djecu u digitalnom okruženju

OECD-ovo izvješće “Starting Strong: Empowering Young Children in the Digital Age” daje pregled mogućnosti i rizika digitalne tehnologije za djecu mlađe dobi te identificira ključne izazove i moguće odgovore koje javnim politikama nameće digitalizacija, a njegove najvažnije odrednice i poruke bit će predstavljene na međunarodnom webinaru, 23. svibnja.

Dječak igra igricu na tabletu
Foto: Freepik

Hrvatska je u 2022. godini službeno započela pregovore o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Kao zemlja pristupnica, Hrvatska se uključila u rad brojnih obrazovnih tijela te pritom prati relevantna istraživanja OECD-a. U nastavku predstavljamo prvo opsežnije istraživanje OECD-a vezano uz digitalizaciju ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Polazeći od pretpostavke da su ustanove za odgoj i obrazovanje prvi javni prostori u kojima djeca vrlo rano mogu razumjeti digitalnu tehnologiju, OECD-ovo izvješće usmjereno je mapiranju dobrih praksi praksi u osnaživanju djece vještinama koje bi ih zaštitile i pružile im sigurnost u digitalnom okruženju. Naime, digitalizacija transformira obrazovanje te društveni i ekonomski život, s implikacijama na djetinjstvo. Rani i predškolski odgoj i obrazovanje sa svojim velikim potencijalom oblikovanja ranog razvoja, učenja i dobrobiti djece, može igrati glavnu ulogu u rješavanju prilika i rizika koje digitalizacija donosi djeci mlađe dobi. Digitalizacija stvara i nove načine rada koji imaju potencijal dovesti do poboljšanja kvalitete rada s djecom u ovom sektoru. Ovo izvješće pruža pogled na izazove digitalizacije spomenutom području i moguće odgovore obrazovnih politika.

Rezultati izvješća temelje se na dvogodišnjem istraživanju odgojno-obrazovnih politika i praksi u 30 zemalja. Premda Republika Hrvatska nije sudjelovala u ovom istraživanju, njegovi rezultati će na relevantan način usmjeriti promišljanja dionika i donositelja odluka u pogledu digitalizacije ovoga sektora.

Međunarodni webinar na kojem će izvješće biti predstavljeno, zakazan je za utorak, 23. svibnja od 13:00 do 14:00 sati, a na poveznici u nastavku pronađite sve detalje kao i poveznicu za registraciju.

Izvješće je u cijelosti dostupno na mrežnim stranicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Objava je dostupna i na mrežnim stranicama Nacionalne jedinice za Eurydice.