Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Pročitajte priču o „Mami Erasmusa“ – Sofiji Corradi

Pročitajte nevjerojatnu priču o ženi koja je svoje neugodno iskustvo pretvorila u pozitivnu promjenu za sve.

Ilustracija s likom talijanske profesorice Sofije Corradi, koja nosi nadimak Mama Erasmusa
Ilustracija Europske komisije

Kada govorimo o počecima programa Erasmus koji ove godine slavi 35. rođendan neizbježno je dotaknuti se priče o Sofiji Corradi, tadašnjoj mladoj studentici iz Rima, koja je boreći se za program razmjene studenata postala simbolom Erasmusa.

Sofia Corradi, rođena 1934. godine, studirala je pravo na Sveučilištu La Sapienza u Rimu te je osvojivši prestižnu Fulbrightovu stipendiju 1957. otišla na program razmjene na Sveučilištu Columbija u New Yorku. Program razmjene u inozemstvu tada nije bila česta pojava te je priznavanje položenih predmeta bilo otežano. Tako je, po povratku u Rim, Sofia Corradi doživjela neugodno iskustvo - priznavanje njezinih kvalifikacija stečenih u SAD-u bilo je odbačeno. U tom trenutku se jedno od njezinih najljepših životnih iskustava promijenilo u pravu noćnu moru. No, odlučna Sofia nije odustala već je uspješno položila tri propuštena ispita te tako konačno stekla zasluženu diplomu i titulu „doktorice prava“.

Ubrzo nakon diplomiranja Sofia je uvidjela da njezin odlazak u inozemstvo ipak nije bio uzaludan jer joj je između ostalog omogućio i brojne prilike za rad. Tada je shvatila koliko je Fulbrightova stipendija i jednogodišnji studij u inozemstvu bio važan za nju. Potaknuta navedenim, ali i željom da nitko više ne proživi što i ona, Sofia se odlučila boriti kako bi svim studentima osigurala priliku da odu na studijsku razmjenu u inozemstvo te dožive nezaboravno iskustvo i prilike kao i ona. Godinama se trudila svoju ideju provesti u djelo te je, unatoč preprekama na koje je nailazila, 1987. napokon uspjela. Zahvaljujući njenom naporu i trudu rodio se program Erasmus, interkulturalni program koji je milijunima mladih iz Europe dao priliku proživjeti iskustvo odrastanja u zemlji koja nije njihova, a Sofia Corradi, profesorica pedagogije, postala je poznata kao „Mama Erasmusa“.

Erasmusovi studenti dobivaju iskustvo odrastanja. Uče kako ostati na površini na vrhuncu snaga: život nije poput bazena u kojem voda miruje, život je više poput uzburkana mora. Erasmusovi studenti samostalno uče prevladavati teškoće.

Sofia Corradi profesorica pedagogije poznata kao "Mama Erasmusa"