Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Programom uživo obilježimo zajedno Dan Europe i (pro)slavimo Europsku godinu mladih!

Pozivamo vas na obilježavanje Dana Europe koji će se održati u ponedjeljak 9. svibnja u Wespa Spaces prostorima u Zagrebu od 13 sati pa sve do 21 sat. U bogatom programu posebna je pažnja posvećena mladima čija je dobrobit u fokusu cijele 2022. koju je Europska unija proglasila godinom mladih. Također, na ovogodišnjem Danu Europu naglasak je stavljen na predanosti EU-a miru, slobodi i demokraciji uz iskazivanje jedinstva i solidarnosti s Ukrajinom.

Mladić uživa slušajući glazbu (nosi slušalice)
Foto: Europska komisija

Na Dan Europe prisjećamo se Schumanove deklaracije, koja je potpisana 9. svibnja 1950., a osiguravanje dugoročnog mira u poslijeratnoj Europi već je tada bio ambiciozan cilj Europske unije kakvu poznajemo danas. Dan Europe i ove se godine slavi 9. svibnja i služi kao podsjetnik da su svi izazovi premostivi kada države članice okupe svoje znanja, iskustva i sredstva za zajednički cilj.

Ove godine poseban naglasak je na predanosti EU-a miru, slobodi i demokraciji uz iskazivanje jedinstva i solidarnosti s Ukrajinom i njezinim narodom. Također, u 2022. godini obilježava se Europska godina mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti, a koja pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.

Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.

Robert Schuman francuski ministar vanjskih poslova

U povodu nadolazećeg Dana Europe, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Agencijom za mobilnost i programe EU, veleposlanstvima država članica Europske unije i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u ponedjeljak 9. svibnja pripremili su bogat prigodni program u Zagrebu gdje vas očekuju brojne inspirativne i edukativne radionice i predstavljanja. Riječ je o temama i pitanjima koja najviše zaokupljaju mlade, poput ravnopravnosti i uključivosti, održivosti, mentalnog zdravlja i dobrobiti te kvalitetnog zapošljavanja. Podsjećamo, mnogi su mladi ljudi, srednjoškolci i studenti, sudjelovali u natječaju Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i predstavili svoje vizije Europe, predlažući različite aktivnosti i radionice važne za educiranje i inspiraciju mladim ljudima da doista krenu putem zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti Europe u kojoj mladi postaju pokretačka snaga, a njihov entuzijazam zahvaća sve generacije. Najbolji od prijavljenih radova, Srednje škole Zabok i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ove su godine u središtu događanja proslave Dana Europe i Europske godine mladih u Wespa Spaces prostorima u Zagrebu i to od 13 sati pa sve do 21 sat.

Aktivnostima u Zagrebu u Tjednu Europe pridružuju se i informacijski centri Europe Direct i Europski dokumentacijski centri u Hrvatskoj:

Osijek - 4. i 9. svibnja: Europski EFOS tjedan i EU kutak uz PUB KVIZ na Ekonomskom fakultetu i tribina za mlade na Pravnom fakultetu te Dan Europe i eTwinninga na Filozofskom fakultetu;

Zadar - 3. svibnja: Tjedan Europe uz Okrugli stol "Život znastvenika i Europska unija”;

Karlovac -9. svibnja: Europska godina mladih uz Dijalog s mladim OPG-ovcima;

Slavonski Brod - 7. svibnja: Euro Scavanger hunt;

Čakovec - 9. svibnja: Proslava Dana Europe u Centru znanja uz izradu grafita, poruke za Ukrajinu #StandwithUkraine, dijaloge i sportsko druženje;

Rijeka - 6., 11. i 13. svibnja: predstavljanje  Europske godine mladih i panel rasprava "Mladi u društvenom životu", skup o programu NextGenerationEU i Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, predstavljanje i poticanje mogućnosti uključivanja mladih u istraživačke procese u suradnji s Europe Direct centrom iz Splita;

Split -  6. svibnja: Kviz "Back to School", natjecanje učenika i učitelja i igrokaz "Gaj Liberije: Dječak s loptom". 

Vidimo se u ponedjeljak, 9. svibnja u Wespi u Zagrebu od 13 do 21 sati!