Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

SALTO centar u Zagrebu okupio predstavnike za uključivanje i raznolikost iz cijele Europe

Erasmus+ SALTO resursni centar za uključivanje i raznolikost u području obrazovanja i osposobljavanja organizirao je prvi seminar službenika za uključivanje i raznolikost u Zagrebu. Na trodnevnom seminaru, od 22. do 24. ožujka, sudjelovalo je više od 30 predstavnika za uključivanje i raznolikost iz 28 nacionalnih agencija za Erasmus+ iz brojnih europskih država.

Sudionici SALTO seminara za uključivanje i raznolikost
Sudionici SALTO seminara za uključivanje i raznolikost

Toplu dobrodošlicu na početku seminara sudionicima je poželjela ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije, mr.sc. Antonija Gladović istaknuvši važnu ulogu službenika za uključivanje i raznolikost u promicanju inkluzije i jednakih mogućnosti kao načela koja je Europska komisija ugradila u svoje programe usmjerene na obrazovanje, osposobljavanje i mlade.

Vizija SALTO centra je izgraditi inkluzivno društvo koje slavi različitost. Vaše sudjelovanje kao i zaključci s ovog sastanka važni su za kreiranje budućih aktivnosti centra, a vi ste svojim dolaskom pokazali želju da podignete svijest i dodatno ukažete na izazove s kojima se susrećemo kada govorimo o inkluziji.

mr.sc. Antonija Gladović ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU
Govor dobrodošlice ravnateljice Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Antonije Gladović
Seminar službenika za uključivanje i raznolikost

Cilj seminara je osigurati znanje, resurse i podršku u vezi s promicanjem uključivanja i različitosti u programu Erasmus+ u području obrazovanja i osposobljavanja te kroz prezentacije, rasprave, rad u malim grupama i samostalno učenje omogućiti razmjenu ideja i povezivanje sudionika.

Relevantni stručnjaci podijelili su svoja znanja i iskustva u području inkluzije, a kroz radionice sudionici su dobili praktična znanja i širu perspektivu o tome kako Erasmus+ razumijeva i promiče inkluzivne prakse u području obrazovanja i osposobljavanja na europskoj razini. Rezultate istraživanja i analize potreba službenika nacionalnih agencija predstavila je Monika Auzinger, stručnjakinja iz Austrije, s više od deset godina rada u području obrazovanja, osposobljavanja i tržišta rada na europskoj i nacionalnoj razini. Gospođa Auzinger također je upoznala sudionike o tome koliko su raznoliki i jedinstveni europski nacionalni sustavi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te njihove politike i reforme.

Monika Auzinger drži prezentaciju o istraživanju i analizi potreba osoblja nacionalnih agencija u odnosu na inkluziju i različitos
Monika Auzinger, 3s Research & Consulting, Austrija

Kroz panel raspravu pod nazivom "Erasmus+ mjere uključivanja iz različitih perspektiva" sudionicima je približen doprinos programa Erasmus+ inkluzivnim praksama u Europi, ali i učinak inkluzivnosti na krajnje korisnike programa. U panelu su sudjelovali Marta Gutierrez Benet ispred Europske komisije, Josip Luša, voditelj SALTO resursnog centar za uključivanje i raznolikost u području obrazovanja i osposobljavanja, Lukaš Borovička predstavnik Češke nacionalne agencije, a perspektivu krajnjih korisnika programa predstavili su Mladen Tota Erasmus + projektni koordinator i hrvatski ambasador uključivanja i raznolikosti te učenica Sanela Valadžija iz Srednje škole Čakovec.

Panel rasprava pod nazivom "Erasmus+ mjere uključivanja iz različitih perspektiva"
Panel rasprava "Erasmus+ mjere uključivanja iz različitih perspektiva"

Trećega dan događanja razgovaralo se o radu ambasadora za uključivanje i raznolikost koji su sudionicima predstavili svoje djelovanje i projekte kroz sajam uključivih projekata.

Na sajmu su svoje pozitivno iskustvo u promicanju inkluzije predstavili hrvatski primjeri dobre prakse: Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj iz Zagreba, Osnovna škola Josipa Matoša iz Vukovara, Osnovna škola Ludina, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba "Dodir".

Više informacija o aktivnostima SALTO resursnog centra za uključivanje i raznolikost u području obrazovanja i osposobljavanja, koji djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe EU, potražite na mrežnoj stranici: www.saltoinclusion.eu