Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Šest hrvatskih visokih učilišta među 50 saveza inicijative Europska sveučilišta

Europska komisija objavila je rezultate poziva za 2023. godinu za inicijativu Europska sveučilišta s proračunom od 402,2 milijuna eura iz programa Erasmus+. Svoju suradnju moći će započet sedam novih saveza među kojima se po prvi put nalazi i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Na ovom je natječaju savez Europskih sveučilišta postindustrijskih gradova, u sklopu kojeg djeluje Sveučilište u Zagrebu, dobilo dodatnu financijsku potporu za jačanje svoje alijanse.

Dvoje mladih ljudi, mladić i djevojka koji ilustriraju studente unutar inicijative Europska sveučilišta
Ilustracija: Europska komisija

Trenutno unutar inicijative Europska sveučilišta djeluje 50 saveza koja obuhvaćaju više od 430 institucija visokog obrazovanja iz 35 zemalja, uključujući sve države članice EU-a te Island, Norvešku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku. Poziv za 2023. otvorio je mogućnost visokim učilištima iz zemalja Zapadnog Balkana, koje nisu povezane s programom Erasmus+, da sudjeluju kao punopravni partneri u pozivu. Kao rezultat toga, visokoškolske ustanove iz Albanije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore pridružile su se inicijativi, pored onih iz Sjeverne Makedonije i Srbije. Kao i prošle godine, savezi mogu uključivati visoka učilišta iz zemalja Bolonjskog procesa kao pridružene partnere. Također, savezima se pridružilo gotovo 30 institucija visokog obrazovanja iz Ukrajine.

Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije
Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schina; izvor: Europska komisija

Europska sveučilišta mijenjaju visoko obrazovanje i promiču europske vrijednosti i identitet. Ona nam mogu pomoći utrti put prema zajedničkoj europskoj diplomi, jačajući snažan osjećaj europske pripadnosti među diplomantima.

Margaritis Schinas Potpredsjednik Europske komisije

Unutar 50 saveza inicijative Europskih sveučilišta, nalazi se šest hrvatskih visokih učilišta među kojima je od ove godine i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u sklopu saveza COLlaborative innOvative sUstainable Regional UniverSities (COLOURS). Također ove godine savez Europskih sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC), u okviru kojeg od 2020. djeluje Sveučilište u Zagrebu, osiguralo je dodatnu financijsku potporu Europske komisije tijekom sljedeće četiri godine čime je osigurano širenje saveza s 8 visokih učilišta na 10 te provedbu novih aktivnosti.

Od 2019. godine Sveučilište u Zadru dio je saveza nazvanog Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima (EU-CONEXUS), Sveučilište u Rijeci djeluje u savezu Mladih sveučilišta za budućnost Europe (YUFE), a Sveučilište u Splitu djeluje kao dio saveza pod nazivom Europsko sveučilište mora SEA-EU (The European university of the Seas). Veleučilište PAR iz Rijeke od 2022. godine djeluje unutar Europskog sveučilišta za dualno obrazovanje (EU4DUAL).

Novopridošlica u inicijativu Europska sveučilišta, osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera djelovat će, dakle, u savezu COLOURS čiji su dugoročni ciljevi jačanje suradnje i promicanje mobilnosti unutar Europe, povećanje međunarodne vidljivosti te zajedničko pronalaženje multidisciplinarnog pristupa za suočavanje s različitim društvenim izazovima našeg vremena.

Europska sveučilišta savezi su institucija visokog obrazovanja iz cijele Europe koja surađuju u obrazovanju, istraživanju i inovacijama za dobrobit studenata, nastavnika i društva. Neki su savezi opći i obuhvaćaju sve discipline, a drugi su, primjerice, usmjereni na održivi razvoj, zdravlje i dobrobit, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju, umjetnost, inženjerstvo ili svemir. Svaki savez dobiva proračun do 14,4 milijuna eura iz programa Erasmus+ za četiri godine što predstavlja snažno povećanje u usporedbi s maksimalnim iznosom od 5 milijuna eura za tri godine u okviru prethodnih Erasmus+ poziva.

U jesen 2023. Europska komisija će objaviti sljedeći Erasmus+ poziv za dostavu prijedloga s ciljem proširenja na 60 saveza europskih sveučilišta s više od 500 sveučilišta do sredine 2024. godine.

Otkrijte cjeloviti popis visokih učilišta odabranih u inicijativu Europskih sveučilišta tijekom selekcijskog natječaja 2023. godine!

Napomena: dana 8. kolovoza 2023. unesene su izmjene u vezi s trajanjem djelovanja navedenih sveučilišta unutar saveza inicijative Europska sveučilišta i financiranja Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova.