Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

U Sisku je održan Press klub Europa „Europska godina mladih - korak za budućnost u Sisačko-moslavačkoj županiji"

U okolnostima pandemije mladi sugrađani suočavaju se s brojnim izazovima koji ozbiljno remete njihovu svakodnevicu, od školovanja, stanovanja, potrage za poslovima do društvenog života. Europska komisija usmjerila se stoga da im u 2022. godini omogući još više prilika za stjecanje znanja i profesionalnih kompetencija kao i za jačanje građanskog angažmana u oblikovanju budućnosti Europe te je Europska unija proglasila 2022. Europskom godinom mladih.

Fotografija s događanja Press klub Europa

Tim je povodom Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 8. ožujka, u Sisku, u prostorijama poduzetničkog inkubatora PISAK, organiziralo najnoviji u nizu panela Press klub Europa s temom 'Europska godina mladih - korak za budućnost u Sisačko-moslavačkoj županiji'. Naime, svi su mladi već duže vremena u nepovoljnom položaju zbog utjecaja pandemije, a mladi iz Sisačko-moslavačke županije još su i dodatno opterećeni posljedicama potresa koji su ih zadesili.

Gosti panelisti su se usmjerili na brojne prilike koje mladima donosi Europska unija, a sve s ciljem da mladi s još više samopouzdanja zakorače u budućnost, u nadi što skorijeg kraja pandemije.

U svom video obraćanju na početku Press kluba Europa, Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju između ostalog je istaknula jednu od novih inicijativa za ostvarenje ciljeva Europske godine mladih – ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve). Radi se o programu za pomoć mladima u dobi od 18 do 30 godina koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja, a ni u sustavu obrazovanja odraslih. Program im omogućava mladima da pronađu svoj put na tržištu rada i to kombiniranjem potpore za obrazovanje, te strukovno osposobljavanje i boravak u inozemstvu uz mentorstvo u razdoblju od dva do šest mjeseci u drugoj državi članici EU-a. U Europskoj godini mladih želimo brojnim aktivnostima ukazati na važnu ulogu budućih generacija u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti, navela je potpredsjednica europske komisije Dubravka Šuica.

U svom uvodnom govoru Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, izjavio je kako ćemo “kuće i zgrade obnoviti ali bez mladih teško ćemo naprijed“ te je stoga cilj jučerašnjeg Press kluba Europe na temu Europske godine mladih bio mladima iz Sisačko-moslavačke županije vratiti nadu u budućnost i ukazati im na prilike koji im europske programe za mlade nude kako bi ostvarili svoj puni potencijal.

I drugi panelisti su se tijekom svojih govora ili u interakciji tijekom panela osvrnuli na prilike za mlade, bilo da je riječ o Sisačko-moslavačkoj županiji ili Europskoj uniji.

Tako je Tomislav Paljak, državni tajnik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja naveo da će mladi u Sisku imati jednake uvjete školovanja kao i drugi diljem Hrvatske obzirom da se radi na infrastrukturnim projektima pogotovo u području obrazovanja, a za iste koristit će se sredstva iz EU fondova i ona u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u kojem je 7,5 milijardi kuna vezano uz temu obrazovanja.

U panel se i online iz Bruxellesa uključila Katarina Ivanković Knežević, ravnateljica u Glavnoj upravi Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje koja je istaknula kako u sklopu Europske godine mladih, Europska komisija mlade uključuje u brojnim svojim aktivnostima kako bi se njihov glas čuo. Između ostalog, podsjetila je na brojne EU programe za mlade, kao što su inicijativa 'Garancija za djecu', a radi se o preporuci koju je Komisija usvojila 2021. i odnosi se na to da se djeci u potrebi osigura učinkovit i, posebno važno, besplatna zdrava prehrana, obrazovanje, zdravstvena skrb i smještaj.

Fotografija s događanja Press klub Europa - govornici

Tijekom panela Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, spomenuo je da su škole bile jedne od prioritetnih ciljeva za obnovu i nastavak rada bez obzira na teška oštećenja te da je Županija već pokrenula inicijative i za izgradnju potpuno novih modernih škola, dvorana i brojnih drugih sadržaja u skladu sa standardima 21. stoljeća.

Savjete i primjere mladima i ostalim sudionicima događaja dala je Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, spomenuvši da će se u nacionalnom projektu "Time for youth" cijelu godinu organizirati brojne aktivnosti povodom Europske godine mladih, poput obilježavanja Dana Europe s primjerice festivalom grafita na teme EU-a i mladih, a i Festival europske kratke priče usmjerio se ove godine samo na temu mladih i svi su pozvani izraziti se i prijaviti na natječaj. Dodatno, u rujnu će se ponovno vratiti u Sisak s centralnom konferencijom gdje će, između ostalog, predstaviti istraživanja i što se na osnovu tih podataka može učiniti za budućnost mladih. Pozvala je mlade da već danas na Europskom portalu za mlade pronađu sve informacije o studiranju, volontiranju ili raznim natječajima te da se na portalu nalazi i interaktivna karta na kojoj su sva događanja u vezi Europske godine mladih, od obrazovanja do koncerata.

Povodom Međunarodnog dana žena prof.dr.sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku, ustvrdila je kako oni na fakultetu ruše stereotipe jer je, primjerice, ona je prva dekanica u povijesti fakulteta te je pozvala sve mlade žene da se ohrabre i iskoriste sve prednosti koje nudi naše društvo, od Hrvatske do Europske unije. Na panelu je sudjelovao i izv.prof.dr.sc. Marko Badrić, prodekan Učiteljskog fakulteta u Petrinji koji je, između ostalog, istaknuo da je taj fakultet mali kotačić koji doprinosi razvoju cijelog sustava u županiji s više od 500 studenata koji svaki dan u Petrinji i okolici svojim boravkom potiču gospodarski razvoj, a u konačnici donose pozitivnu energiju i pokretači su boljeg života cijele zajednice.