Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Uz pomoć Erasmusa+ Hrvatska pošta će pošiljke dostavljati dronovima

Dobrobiti programa Erasmus+ rezervirani su i za velike tvrtke čime se stječu nove i obogaćuju postojeće perspektive ključne u razvoju poslovanja. Hrvatska pošta kao iskusna organizacija u provedbi projekata strateških partnerstava u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja izdvaja se kao zvučan korisnik koji svoje zelene i inovativne teme uspješno implementira u svoj svakodnevni rad.

Dron iznad šume u letu dok snima kamerom
Foto: Stock Snap

Hrvatska pošta sudjeluje u dvama Erasmus+ projektima vezanim uz horizontalne prioritete programa Erasmus+, a to su zelena tranzicija te uključivanje i raznolikost. Provedba projekta "FlyVETUp!" započela je u jesen 2020. u okviru projektnog formata Strateška partnerstva čiji je nositelj Hrvatska pošta s partnerima: Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perišina iz Velike Gorice, grčki i ciparski nacionalni poštanski operateri, partnerske tvrtke Dronint i BK Consult te strukovni trening centar AKME. Projekt traje do studenoga ove godine. U sklopu webinara za promociju Poziva na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2022. godinu, predstavnica Hrvatske pošte i voditeljica projekata FlyVETUp! i GreenPosts Ivana Filipović prezentirala nam je detalje i načine kojima promoviraju ideje i ciljeve vezane uz zelene alternativne prakse.

„Svjesna svojih odgovornosti i obveza vezanih uz klimatsku neutralnost i usklađivanje s Europskim zelenim planom, Hrvatska pošta započela je s procesom ozelenjavanja svog voznog parka. Prilikom isporuke obveza prema korisnika, preko 3000 voznih jedinica godišnje pređe preko 45 000 000 km koje pritom emitiraju ogromne količine CO2 u atmosferu. Trenutno oko 7% voznog parka čine električna vozila, a daljnji plan je kupnja novih električnih vozila uz povećanje broja električnih punionica. U planu je i izgradnja energetski učinkovitih zgrada koje u svom sastavu imaju i foto naponske, odnosno male sunčane elektrane što nekretnine čine energetski neovisnijim.

Vizual drona
Ilustracija: Hrvatska pošta

Sortirnica u izgradnji na Kukuljanovu kod Bakra već ima instaliran fotonaponski sustav, a isto se planira i u sortirnom centru u Velikoj Gorici.“, istaknula je Ivana Filipović. Kao jedan od sjajnih primjera u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, tvrtka prati europske i svjetske trendove kada je riječ o energetski učinkovitijim načinima dostave – dronom koja je u svojoj testnoj fazi ili paketomatom, a sve u cilju doprinosa postizanju klimatske neutralnosti. Sjajno je što se projekti odnose i na spoj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja s tržištem rada kako bi srednjoškolskim učenicima omogućio spremniji izlazak na tržište rada. U skladu s tim, projektne aktivnosti uključuju izradu kurikuluma za upravljača dronova u suradnji sa Zrakoplovno-tehničkom školom Rudolfa Perišina iz Velike Gorice te domaćim i međunarodnim tvrtkama i institucijama.

„Cilj je buduće tehničare zrakoplovstva osposobiti i da postanu upravljači dronova. Nakon pohađanja obuke koja se razvija kroz projektne aktivnosti, učenici bi položili tečaj za operatera drona i na taj način, uz formalno srednjoškolsko obrazovanje, stekli dodatne kvalifikacije i uvide u nove mogućnosti – kako unaprijediti kvalifikacije, vještine i znanja“, naglašava Filipović.

Eramus+ projekt GreenPosts odnosi se na poboljšanje zelenih vještina zaposlenika u poštanskom sektoru na lokalnom nivou i to poboljšanjem tehničkih kapaciteta, znanja, vrijednosti i stavova za razvoj i podršku održivih društvenih, ekonomskih i ekoloških rezultata u poslovanju, industriji i zajednici. Drugim riječima, projekt nastoji promijeniti mind-set zaposlenika u smjeru zelenog proaktivnog djelovanja. Ideja „zelenog promišljanja“ obuhvaća sve zaposlene, od uprave do poštanskih ureda i zaposlenika na terenu: „Konkretno, radi se o gašenju motora u trenutku dostave, sudjelovanju u uklanjanju olupina vozila iz okoliša uočenih prilikom dostave (u koordinaciji s udrugama) te općenito poticanje na proaktivno zeleno razmišljanje u svom profesionalnom i osobnom životu. Sudjelovanje u programu Erasmus+ sjajna je prilika i izvrstan način implementacije prioritetnih tema u poslovanje koje u svakom pogledu nadograđuje i obogaćuje obavljanje svakodnevnog posla“, zaključuje Ivana Filipović iz Hrvatske pošte.