Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Volonter Europskih snaga solidarnosti dobitnik prestižne nagrade Europske unije za održivu energiju

Ekološki osviješten mladić Filip Koprčina nagrađen je prestižnom nagradom Europske unije za održivu energiju uz demokratizaciju vlasništva solarne energije u kategoriji „Mlada zvijezda energetike“ u sklopu Europskog tjedna održive energije (EUSEW) od 25. do 29. listopada.

Filip Koprčina

Ovogodišnje izdanje EUSEW-a održalo se online pod nazivom „Prema 2030.: Preoblikovanje europskog energetskog sustava“.

Riječ je o nagradi koja odaje priznanje izvanrednim aktivnostima mladih građana EU-a koji pospješuju tranziciju prema čistoj energiji u Europi potičući ambiciozna klimatska i energetska djelovanja. Nagrađeni projekti odabrani su radi inovacija u područjima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, promicanja prelaska na čistu energiju u Europi i doprinosu europskim energetskim i klimatskim ciljevima.

Imena dobitnika nagrada EU-a za održivu energiju objavila je povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson, a nagrađeno je pet najboljih europskih projekata u kategorijama: Sudjelovanje, Inovacije, Žena u energetici, Mlada zvijezda energetike i Građanska nagrada.Kako su izvijestili iz Europske komisije, projekte su odabrali stručni žiri i europski građani putem gotovo 12.500 javnih glasova, a pobjednici dolaze iz Mađarske, Italije, Danske, Hrvatske i Španjolske.

Naš Filip nagrađen je za osnivanje inovativne Energy Shift platforme koju pokreće blockchain tehnologija, a putem koje se ostvaruje ideja poticanja proizvodnje solarne energije i demokratizacije tranzicije na zelenu energiju.

Dvije žene i muškarac stoje u prostoriji. Jedna žena i muškarac se pozdravljaju rukama skupljenim u šaku

Pojedincima je tako omogućeno ostvariti profit, a da istovremeno pridonose budućnosti čiste energije. Zahvaljujući prvim ulagateljima, Filipova platforma Energy Shift omogućit će smanjenje emisije ugljika za do 137 kg godišnje po solarnoj ploči.

„Projekt je zapravo nastao kada sam htio ugraditi solarne ploče na kuću svojih roditelja u Hrvatskoj. To se pokazalo težim i skupljim nego što smo očekivali“, objašnjava Filip za Jutarnji list. „Dok sam tražio jeftin način za dobivanje pouzdane obnovljive energije koja će napajati našu kuću, pala mi je na pamet ideja o poslovnom modelu u kojem pojedinci zajedno ulažu i postaju suvlasnici projekata obnovljive energije.“

Filip je također imenovan jednim od 30 revolucionara koji potiču promjene u Hrvatskoj, a kontinuirano sudjeluje i u brojnim ekološkim organizacijama. Trenutno kao volonter Europskih snaga solidarnosti boravi i radi na Cipru podižući svijest o UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

Pored primanja u globalnu platformu Youth Sustainable Energy Hub, Filip je osigurao sredstva za Energy Shift iz natječaja Digital Venture Programme Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a nedavno je dobio i oznaku Solar Impulse Efficient Solution kojom je njegov projekt prepoznat kao financijski održiv odgovor u borbi protiv klimatskih promjena.

Osim toga, sudjeluje u razgovorima o energetici na visokoj razini Ujedinjenih naroda kao stručni član tehničke radne skupine. Svojim radom na platformi Energy Shift, Filip se predano približava ciljevima Europske unije koji su postavljeni za 2030. godinu.