Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Volonteri Erasmus studentske mreže Hrvatska predano promiču međunarodnu mobilnost i stvaranje prilika za mlade

Predstavnici nacionalne volonterske organizacije Erasmus studentska mreža Hrvatska u suradnji s lokalnim podružnicama (ESN Čakovec, ESN Dubrovnik, ESN Osijek, ESN Rijeka, ESN Split, ESN Zadar i ESN Zagreb) početkom jeseni su uspješno održali dva događanja uživo.

Riječ je o Nacionalnom treningu koji se održao od 15. do 17. rujna u Zadru i 19. Nacionalnoj platformi koja se održala od 5. do 7. listopada u Splitu.

Nacionalni trening je događaj posvećen edukaciji volontera, pri čemu su najčešće nekadašnji iskusni članovi kreatori sadržaja i voditelji radionica. Cjelokupni događaj je veliki poticaj mlađim članovima radi upoznavanja s ciljevima organizacije.

Nacionalna platforma je generalna skupština organizacije koja se održava dvaput godišnje, u proljeće i jesen. Služi da svi članovi na transparentan način budu upućeni u djelovanje vodećeg odbora i suradnika te kako bi se donijele presudne odluke o djelovanju organizacije s ciljem povezivanja volontera iz svih sedam lokalnih podružnica i nacionalne razine.

Djevojke i mladići, volonteri Erasmus studentske mreže sudjeluju na radionici u sklopu Nacionalnog treninga
Unutar Nacionalnog treninga održane su brojne aktivnosti i radionice Foto: Erasmus studentska mreža Hrvatska

Zajednički cilj dvaju događanja bio je međusobno povezivanje volontera uz podjelu dobre prakse iz područja mobilnosti, društvene uključenosti i aktivnog djelovanja u lokalnoj zajednici. Također, namjera je bila informirati se o novostima i pogodnostima koje donosi Erasmus+ program za novo programsko razdoblje 2021. - 2027.

Predstavnici Erasmus studentske mreže sudjeluju na predavanju u sklopu Nacionalne platforme
Jedan od ciljeva Nacionalne platforme je i povezivanja volontera iz svih sedam lokalnih podružnica i nacionalne razine Foto: Erasmus studentska mreža Hrvatska

Na oba susreta raspravljano je o budućim aktivnostima, kako za volontere unutar organizacije, tako i za lokalne i međunarodne studente u Hrvatskoj. Kako bi svoj volonterski rad učinili što profesionalnijim i učinkovitijim, treneri unutar organizacije održali su za članove intenzivne radionice. Teme radionica bile su motivacije volontera, ljudski resursi, projektni menadžment, financijska pismenost te digitalizacija.

Prepoznavanje volonterskog rada i neformalne edukacije kao podrške akademskom obrazovanju te kasnija konkurentnost na tržištu rada zbog stečenih kompetencija, glavne su odlike rada predstavnika Erasmus studentske mreže Hrvatska po kojima su njihovi sadašnji i alumni članovi itekako prepoznatljivi. I ovoga puta volonteri su se pokazali aktivnim građanima kojima je mobilnost životni stil, a obrazovanje na visokim učilištima diljem Europe jedno od najvrjednijih iskustava stečeno tijekom studiranja.

Zajednička fotografija predstavnika nacionalne volonterske organizacije Erasmus studentska mreža Hrvatska zajedno s predstavnicima lokalnih podružnica
Predstavnici nacionalne volonterske organizacije Erasmus studentska mreža Hrvatska zajedno s predstavnicima lokalnih podružnica Foto: Erasmus studentska mreža Hrvatska