Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Objavljeni rezultati natječaja za inicijativu Europska sveučilišta: Među odabranima i četiri iz Hrvatske!

Europska komisija objavila je rezultate poziva za 2022. godinu za inicijativu Europska sveučilišta s proračunom od 272 milijuna eura iz programa Erasmus+. Četiri nova saveza moći će započeti svoju suradnju, dok će 16 trenutno podržanih europskih sveučilišta nastaviti primati svoja sredstva.

Dvoje mladih ljudi, mladić i djevojka koji ilustriraju studente unutar inicijative Europska sveučilišta
Ilustracija: Europska komisija

Zajedno s 24 alijanse odabrane 2020. godine, ukupno 44 europska sveučilišta sada obuhvaćaju 340 institucija visokog obrazovanja u glavnim gradovima i udaljenim regijama iz 31 zemlje, uključujući sve države članice EU-a te Island, Norvešku, Srbiju i Tursku. Novost u okviru Erasmus+ poziva za 2022. je da savezi sada mogu prihvatiti pridružene partnere iz zemalja Bolonjskog procesa primjerice iz Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske. Nadalje, partnerstvom s oko 1300 pridruženih partnera, od nevladinih organizacija, poduzeća, gradova i lokalnih ili regionalnih vlasti, Europska sveučilišta mogu značajno povećati kvalitetu i opseg tercijarnog obrazovanja.

Ako pogledate europske institucije visokog obrazovanja pojedinačno, vidjet ćete da je svaka od njih centar znanja i inovacija za sebe. Povezujući ih i stvarajući transnacionalne saveze, omogućujemo im da postanu europski šampioni znanja i još više rastu kroz suradnju u obrazovanju, istraživanju i inovacijama.

Margaritis Schinas Potpredsjednik Europske komisije

Unutar inicijative Europska sveučilišta trenutno djeluje 44 saveza među kojima se ponovno nalaze četiri hrvatska sveučilišta, ali i jedna nova ustanova. Sveučilište u Zadru dio je saveza nazvanog Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima (EU-CONEXUS). Sveučilište u Rijeci djeluje u savezu Mladih sveučilišta za budućnost Europe (YUFE). Sveučilište u Splitu djeluje kao dio saveza pod nazivom Europsko sveučilište mora SEA-EU (The European university of the Seas). Ove godine inicijativi Europskih sveučilišta priključuje se i Visoka poslovna škola PAR iz Rijeke koja djeluje unutar Europskog sveučilišta za dualno obrazovanje (EU4DUAL). Valja istaknuti kako Sveučilište u Zagrebu već djeluje unutar saveza Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC) od 2020. godine.

Europska sveučilišta savezi su institucija visokog obrazovanja iz cijele Europe koja surađuju u obrazovanju, istraživanju i inovacijama za dobrobit studenata, nastavnika i društva. Neki su savezi opći i obuhvaćaju sve discipline, a drugi su, primjerice, usmjereni na održivi razvoj, zdravlje i dobrobit, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju, umjetnost, inženjerstvo ili svemir. Svaki savez dobiva proračun do 14,4 milijuna eura iz programa Erasmus+ za četiri godine što predstavlja snažno povećanje u usporedbi s maksimalnim iznosom od 5 milijuna eura za tri godine u okviru prethodnih Erasmus+ poziva.

Mariya Gabriel - povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade
Mariya Gabriel - povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade © European Union, 2022

Ponosna sam što smo u mogućnosti osigurati veća i dugoročnija sredstva za saveze s programom Erasmus+, kao i što smo osigurali uključiv pristup, dajući mogućnosti visokim učilištima da se pridruže postojećim savezima ili formiraju nove.

Mariya Gabriel Povjerenica Europske komisije za Inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

U jesen 2022. godine Europska komisija će objaviti sljedeći Erasmus+ poziv za dostavu prijedloga s ciljem da ponudi sredstva postojećim savezima, ali i da stvori nove.

Otkrijte cjeloviti popis visokih učilišta odabranih u inicijativu Europskih sveučilišta tijekom selekcijskog natječaja 2022. godine!