Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Radionica Medicinske škole Karlovac među najinspirativnijim događanjima Dana Erasmusa u svijetu

Medicinska škola Karlovac je u sklopu Dana Erasmusa 2023. organizirala radionicu o specifičnim vještinama medicinskih sestara i tehničara u radu sa slijepim i slabovidnim osobama. Kroz ove aktivnosti, škola je promovirala svoje Erasmus+ projekt "Budi sretan, budi zdrav" te potaknula i druge na uključivanje u program Erasmus+. Njihovo je događanje uvršteno među šest najinspirativnijih #ErasmusDays događanja.

Dani Erasmusa Medicinske škole Karlovac
Medicinska škola Karlovac

Od ukupno 9635 događanja održanih u 53 zemlje tijekom Dana Erasmusa 2023. događanje Medicinske škole Karlovac odabrano je među 6 najinspirativnijih i služi kao primjer drugima kako iskoristiti ovu globalnu manifestaciju za predstavljanje Erasmus+ projekata i njihovih rezultata.
Njihove aktivnosti tijekom Dana Erasmusa 2023. je opisala koordinatorica Erasmus+ projekata u Medicinskoj školi Karlovac Valerija Žapčić:

Koje ste aktivnosti organizirali prošle godine za Dane Erasmusa i tko je sve bio uključen u njih?

U prošlogodišnjim Danima Erasmusa organizirali smo radionice o specifičnim vještinama medicinske sestre u radu sa slijepim i slabovidnim osobama. Kao uvod, informirali smo učenike općenito o Erasmus+ projektima i projektu koji smo provodili u našoj školi. Radionice su bila namijenjene učenicima prvih i drugih razreda Medicinske škole Karlovac, smjera medicinska sestra opće njege/ medicinski tehničar opće njege na izdvojenoj lokaciji u Ogulinu. Slične radionice smo radili u matičnoj školi u diseminaciji projekta, a ovo je bila dobra prilika za uključivanje i povezivanje učenika s kojima ne dijelimo iste prostore, ali imamo iste interese. Osim toga, pobudili smo zanimanje i kod gimnazijskih učenika u Ogulinu.

Voditelji radionica su bili učenici koji su upoznati sa specifičnostima rada sa slijepim i slabovidnim osobama u diseminaciji Erasmus+ projekta, što znači da se znanje prenosi i širi među vršnjacima. Radionice su se odnosile na uzimanje hrane i kretanje uz pomoć bijelog štapa. Sudionici imali povez na očima kako bi osobno iskusili ograničenja s kojima se slijepe osobe nose u svakodnevnim aktivnostima.

Koji ste projekt promovirali tim aktivnostima, koji su njegovi ciljevi i postignuti učinak?

Cilj nam je bio upoznati učenike s Erasmus+ projektom Medicinske škole Karlovac pod nazivom „Budi sretan, budi zdrav“. To je naš prvi, uspješno završen Erasmus+ projekt koji se provodio kroz dvije mobilnosti učenika u Sloveniju. U projektu je sudjelovalo 24 učenika završnih, petih razreda. Stručnu praksu su odrađivali u Centru za slepe in slabovidne Škofja Loka. Osim specifičnosti rada sa slijepim i slabovidnim osobama, Erasmus im je omogućio nove dosege u jezičnim, kulturološkim, gospodarskim, tradicijskim i drugim društvenim vrijednostima, puno druženja, jačanja samopouzdanja, savladavanja vještina samostalnog, odgovornog života. Nama, kao školi, Erasmus+ je dodao vrijednost profesionalnom ugledu i obogatio nastavni program. Danas učenici traže zanimljivu, bolju, kvalitetniju nastavu i naša je dužnost omogućiti im takvu opciju.

Zašto je dobro uključiti se u Dane Erasmusa i organizirati aktivnosti?

Dani Erasmusa su prilika za prezentaciju široj javnosti onog što smo radili u projektima. Znanje treba dijeliti. Kroz prezentaciju aktivnosti šaljemo poruku o pravom razlogu zašto smo uopće u projektu sudjelovali i vrijednostima koje smo dobili. Dani Erasmusa, kao središnji događaj u određenom razdoblju, imaju dobru digitalnu podršku, omogućuju najavu, planiranje, mapiranje i promociju aktivnosti koju želimo i dalje koristiti za poticanje interesa novih učenika i nastavnika za uključivanje u projekte.

Planirate li i ove godine sudjelovati u Danima Erasmusa?

Svakako planiramo i ove godine organizirati aktivnosti u okviru Dana Erasmusa. Vrijednosti koje smo dobili želimo umnožavati i obogaćivati. Svaka nova generacija ima pravo na informiranje o projektima, a naša je dužnost dijeliti stečeno znanje i vještine. Projektni tim će Dane Erasmusa svake godine sa zadovoljstvom uvrstiti u školski kurikulum. Smatramo to lijepom prilikom za učenje, širenja primjera dobre prakse, vršnjačko i profesionalno druženje koje ne želimo propustiti.

Dani Erasmusa će se održati 14.-19. listopada 2024.

Galerija