Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Ususret važnim značajkama programa Erasmus+ u 2022. godini

Završava se prva godina novog sedmogodišnjeg razdoblja za Erasmus+, a početak druge programske 2022. godine prati gotovo udvostručen budžet u odnosu na prethodno razdoblje. Uz već poznatu strukturu, projektima mobilnosti i suradnje u okviru programa Erasmus+ podupire se i dodatno osnažuje zelena i digitalna tranzicija te se potiče aktivno građanstvo i sudjelovanje u demokratskom životu.

Naime, program Erasmus+ za 2022. godinu donosi povećanje budžeta koji ukupno, na europskom nivou, iznosi gotovo 3,9 milijardi eura. Objavom Vodiča otvoren je i poziv za podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2022. godinu. I u 2022. godini nastavit će se s projektima mobilnosti učenika, studenata i obrazovnog osoblja, prekograničnih projekata suradnje u različitim područjima obrazovanja, mladih i sporta, kao i s aktivnostima vezanima uz Inicijativu Europska sveučilišta.

U sredini fotografije nalazi se djevojka koja tipka na mobitel, a u gornjem lijevom kutu nalazi se skupina mladih ljudi koji zajedno rade na projektu
Foto: Europska komisija

Rokovi za predaju projektnih prijedloga predviđeni su od sredine veljače 2022., a odnose se na briselsko vrijeme. U akademskoj godini 2020. – 2021. mobilnost studenata smanjena je zbog pandemije koronavirusa, a Europska komisija se prilagodila situaciji premještajući sredstva s aktivnosti mobilnosti na projekte suradnje.

Više mobilnosti i poticanje Erasmus+ partnerstva između zemalja EU-a i zemalja partnera

Očekuje se da će se mobilnost studenata i osoblja u 2022. godini rasti, a linija financiranja mobilnosti podržavat će takav trend. Kombinirani oblici mobilnosti promovirani su već u pozivu za 2021., podržavajući visokoškolske ustanove prema razvijanju zajedničkih nastavnih planova i programa poticanja mobilnosti i aktivnosti za studente, uz akademsko i administrativno osoblje te omogućujući mješovito online i tradicionalno učenje.

Nakon jednogodišnje stanke, stavke međunarodne kreditne mobilnosti i izgradnja kapaciteta ponovno se nalaze u programu Erasmus+, a koji se financira iz proračunskih linija EU-a za vanjske odnose. Projekti izgradnje kapaciteta podupiru suradnju između visokoškolskih ustanova u Erasmus+ pridruženim zemljama i njihovih partnera u odabranim regijama i zemljama diljem svijeta. Glavna nova značajka u usporedbi s izdanjem Erasmus+ za 2014. – 2021. je podjela između manjih projekata (za novopridošlice) i većih projekata.

Fleksibilne projektne linije financiranja

Partnersko financiranje znači da će projekti sami definirati troškove, umjesto da označavaju okvire s unaprijed definiranim stopama. Takav način pruža veću fleksibilnost u upravljanju projektom, no zahtijevat će malo više rada u fazi proračuna.

Erasmus+ podržava partnerstva između visokoškolskih ustanova u zemljama koje su u potpunosti povezane s Erasmus+ i drugima. Pojavljuju se neki novi nazivi koji zamjenjuju stare – tako više ne govorimo o savezima znanja, već o savezima za inovacije. Također, unutar ključne aktivnosti suradnje među organizacijama i institucijama sada nalazimo partnerstva za suradnju (ne strateška partnerstva).

U 2022. godini korisnicima su na raspolaganju i projektni formati (unutar ključne aktivnosti 2) pod nazivom „Projekti usmjereni na budućnost“, a riječ je o financiranju projekata koji odgovaraju na središnje izazove u obrazovanju i osposobljavanju. Do 7. rujna 2022. otvoren je poziv za Europsku učiteljsku akademiju, potpuno novu aktivnost usmjerenu na obrazovanje učitelja.

U okviru programa Erasmus+ objavljen je novi poziv za podnošenje prijedloga za inicijativu Europska sveučilišta s proračunom od 272 milijuna eura. Rok za podnošenje projektnih prijedloga otvoren je do 22. ožujka 2022. godine, a prijaviti se mogu različite vrste ustanova visokog obrazovanja.