Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Otvoren poziv za potporu savezima europskih sveučilišta s proračunom od 272 milijuna eura

U okviru programa Erasmus+ objavljen je novi poziv za podnošenje prijedloga za inicijativu Europska sveučilišta s proračunom od 272 milijuna eura. Rok za podnošenje projektnih prijedloga otvoren je do 22. ožujka 2022. godine, a prijaviti se mogu različite vrste ustanova visokog obrazovanja

Dvoje mladih ljudi, mladić i djevojka koji ilustriraju studente unutar inicijative Europska sveučilišta
Ilustracija: Europska komisija

Europska sveučilišta transnacionalni su savezi ustanova visokog obrazovanja iz cijelog EU-a koje se udružuju u korist studenata, profesora i društva. Usmjereni su na unaprjeđenje obrazovanja, istraživanja, inovacija i drugih društveno korisnih usluga.

Usmjerena su na produbljivanje suradnje među svojim ustanovama, studentima i osobljem te na udruživanje internetskih i fizičkih resursa, predavanja, stručnog znanja, podataka i infrastrukture. Povezivanje će im pomoći i da uspješnije potiču uključivu, zelenu i digitalnu tranziciju u korist njihovih studenata i svih Europljana. Također, kroz inovativne i druge modele dugoročne suradnje, europska sveučilišta promiču zajedničke europske vrijednosti i jačaju europski identitet.

Kome je poziv usmjeren?

Europska sveučilišta obuhvaćaju različite vrste ustanova visokog obrazovanja, od sveučilišta primijenjenih znanosti, tehničkih sveučilišta te filmskih i medijskih umjetničkih škola do sveobuhvatnih i istraživačkih sveučilišta. Trenutno je u inicijativu kroz 41 savez uključeno 280 ustanova visokog obrazovanja iz svih država članica i izvan njih, ne samo iz glavnih gradova nego i iz udaljenijih europskih regija.

Struktura poziva prati dvije teme

Tema 1: intenziviranje dosadašnje transnacionalne suradnje visokih učilišta

Kroz ovu temu poziva nastoji se pružiti potpora visokim učilištima koja su već uključena u napredna transnacionalna partnerstva na institucionalnom nivou, poput onih odabranih u okviru poziva za 2019. godinu. Međutim, u okviru ove teme nova visoka učilišta imaju priliku pridružiti se postojećim savezima kao punopravni partneri. Cilj je nadograditi dosadašnju institucionalnu suradnju te dodatno je produbiti, intenzivirati i proširiti radi unaprjeđenja dugoročne vizije Europskih sveučilišta.

Tema 2: razvoj nove institucionalne transnacionalne suradnje

Ova tema poziva pružit će podršku prijaviteljima koji žele uspostaviti novu tijesnu institucionalnu međunarodnu suradnju u novom savezu Europskih sveučilišta.

Kako se prijaviti?

Pronađite poziv za podnošenje prijedloga za europska sveučilišta Erasmus+ 2022. na stranici Europske komisije.

Rok za podnošenje prijava je 22. ožujka 2022. godine, a poziv je otvoreni natječaj koji se temelji na kvalitativnim kriterijima.

Korisne informacije

U vodiču Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA) pronaći ćete praktične informacije o tome kako uspješno prijaviti projekt. Također, korisne informacije na temu dobivanja financijskih potpora za projekte dostupne su i u online priručniku na Portalu za financiranje i otvorene natječaje (The Funding and Tender Opportunities Portal). Dostupna je i snimka webinara na temu mogućnosti financiranja projektnih prijedloga za početnike.

Webinar 14. prosinca 2021.

Kako biste bili pravodobno i cjelovito informirani o mogućnostima koje donosi aktualni poziv za podnošenje projektnih prijedloga u okviru inicijative Europska sveučilišta pratite u utorak 14. prosinca od 10 do 12:30 sati online webinar Europska sveučilišta – informacije o novom pozivu. Prethodna registracija nije potrebna.

Karta sa šest članica Saveza Europsko sveučilište mora
Europsko sveučilište mora/European University of Seas

I četiri hrvatska sveučilišta uključena u inicijativu Europska sveučilišta

Unutar inicijative Europska sveučilišta trenutno djeluje 41 savez u čijem su sastavu ustanove visokog obrazovanja, kojima se mogu pridružiti i partneri iz neakademske zajednice. Neki su savezi opći i obuhvaćaju sve discipline, a drugi su, primjerice, usmjereni na održivi razvoj, zdravlje i dobrobit, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju, umjetnost, inženjerstvo ili svemir.

U savezima europskih sveučilišta djeluju i četiri hrvatska sveučilišta. Zadarsko sveučilište jedna je od pet sastavnica saveza nazvanog Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima (EU-CONEXUS). Sveučilište u Rijeci dio je saveza Mladih sveučilišta za budućnost Europe (YUFE), a Sveučilište u Zagrebu kao dio saveza Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC). Splitsko sveučilište djeluje u savezu pod nazivom Europsko sveučilište mora SEA-EU (The European University of the Seas).

Europska sveučilišta postat će intersveučilišni kampusi unutar kojih će se studenti, doktorski kandidati, osoblje i istraživači neometano kretati. Ujedinit će svoje znanje, platforme i resurse kako bi iznjedrili zajedničke kurikulume ili module koji pokrivaju različite discipline. Takvi kurikulumi bit će veoma fleksibilni i omogućit će studentima personalizaciju svojeg obrazovanje, odabirući što će, kada i gdje studirati i dobiti europsku diplomu. Također, europska sveučilišta doprinosit će održivom ekonomskom razvoju u vlastitim regijama, jer će njihovi studenti blisko surađivati s tvrtkama, lokalnim vlastima, profesorima i istraživačima u potrazi za odgovorima na izazove s kojima se njihove regije suočavaju.

Europska sveučilišta

Informativni letak