Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Šest hrvatskih stipendista odlazi u SAD na “Fulbright”

U povodu odlaska šest Fulbright stipendista iz Hrvatske u SAD održan je uvodni sastanak Fulbright Pre-Orientation Meeting u utorak 13. srpnja u prostorijama Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža koji su organizirali Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Agencija za mobilnost i programe EU, uz pridržavanje svih potrebnih epidemioloških mjera.

Dvije žene i jedan muškarac poziraju u prirodi za grupnu fotografiju

Šestero stipendista programa Fulbright u akademskoj godini 2021./2022. na sastanku su dobili korisne informacije i savjete od bivših fulbrightovaca predstavnika Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU).

„Sigurna sam da će odlazak „na Fulbright“, odnosno istraživanje i usavršavanje na sveučilištima u SAD-u ostaviti vrijedan i neizbrisiv trag, kako profesionalno tako i osobno na sve ovogodišnje stipendiste Fulbrightova programa. Vjerujem da ćete nakon povratka iz SAD-a u RH pridonijeti pozitivnim promjenama u svojim radnim sredinama, podijeliti svoje novostečeno znanje i iskustvo sa svojim studentima i kolegama te da će vaš boravak u SAD-u i umrežavanje s američkim kolegama stvoriti nove prilike za učenje, napredovanje, nova iskustva te sudjelovanje u međunarodnim projektima“, istaknula je mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica AMPEU.

Fulbright, jedan od najpoznatijih i najprestižnijih svjetskih programa za akademsku razmjenu, u Hrvatskoj se provodi od 1992. godine, a Agencija za mobilnost i programe EU odgovorna je za operativnu provedbu programa od 2011. godine u čemu blisko surađuje s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Fulbrightov program pozitivno je utjecao na hrvatske i američke stipendiste koji su sudjelovali u programu, na hrvatsko i američko društvo i znanstvenu zajednicu te je pridonio internacionalizaciji i unapređivanju kvalitete visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Akademska se razmjena odvija u oba smjera - godišnje 10-tak hrvatskih državljana (doktoranda i postdoktoranda) dobije priliku za istraživanje na američkim sveučilištima, a 10-tak američkih državljana boravi svake godine na hrvatskim visokim učilištima i znanstveno-istraživačkim institutima.

U sklopu Fulbrightova programa priliku za istraživanje i usavršavanje na sveučilištima u SAD-u dobilo je skoro 400 hrvatskih istraživača, studenata, profesora i znanstvenika.

Fulbright se dodjeljuje izvrsnim kandidatima koji su predložili kvalitetne i inovativne projektne prijedloge ili razvojne ideje, posjeduju dokazan liderski potencijal te su fleksibilni, prilagodljivi i skloni međukulturnoj suradnji.

Usprkos preprekama koje je pandemija stavila pred nas osobito kad je u pitanju provedba projekata i mobilnosti, posebno je lijepa vijest da će se mobilnosti u sklopu programa Fulbright provesti tijekom iduće akademske godine.

Više o bilateralnim programima akademske mobilnosti možete pronaći na našim službenim mrežnim stranicama.