Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

AMPEU na Europskoj noći istraživača u Rijeci i Splitu

Središnja aktivnost projekta Reconnect Science with the Blue Society je manifestacija Europska noć istraživača koja će uključivati niz znanstveno društvenih aktivnosti, a provest će se u pet gradova u Republici Hrvatskoj: Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli.

Središnja aktivnost projekta Reconnect Science with the Blue Society (Blue-connect) je Europska noć istraživača koja će uključivati niz znanstveno društvenih aktivnosti, a provest će se u pet gradova u Republici Hrvatskoj: Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli. Europska noć istraživača europska je javna i medijska manifestacija koja za cilj ima promicanje istraživačkih karijera, prvenstveno namijenjena mladima i njihovim obiteljima. Cilj je privući ljude bez obzira na stupanj obrazovanja, s posebnim naglaskom na djecu i mlade, a posebno one koji nemaju pristup znanosti i istraživanju te su stoga manje skloni bavljenju STEAM područjima ili istraživačkim aktivnostima.

Europska noć istraživača održat će se 30. rujna 2022. i 29. rujna 2023. godine na popularnim javnim lokacijama u gradskim središtima. Brojni znanstvenici će na zanimljiv način prezentirati svoj rad i istraživačke projekte. Aktivnosti uključuju predavanja, demonstracije, izložbe, interaktivne radionice i eksperimente u čiju izvedbu će se moći uključiti zainteresirani posjetitelji.

Na Europskoj noći istraživača u Rijeci i Splitu sudjelovat će djelatnici Agencije za mobilnost i programe EU koji će zainteresiranim sudionicima dati više informacija o programu Obzor Europa, te o inicijativi EURAXESS.

Projekt Blue-connect okuplja partnere iz pet glavnih obalnih gradova mediteranskog dijela Hrvatske, odnosno devet partnerskih institucija: Sveučilište u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Jurja Dobrile u Puli, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci STEP-RI, čija istraživanja uvelike karakteriziraju prirodni, biomedicinski, ekološki, društveni i gospodarski aspekti mora.

Glavni cilj projekta je ponovno povezivanje znanosti s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačanjem prepoznatljivosti znanosti u javnosti i istraživačkog obrazovanja te izgradnjom povjerenja i razumijevanja znanosti i njezinog utjecaja na plavo društvo u regiji. Projektom će se provesti aktivnosti koje promiču istraživanje i znanost na razumljiv i zanimljiv način te poticati angažman šire javnosti i mladih u znanosti kako bi zajednički djelovali na relevantne probleme s kojima se Mediteran suočava.

Više informacija o projektu Blue-connect i Noći istraživača pronađite na službenoj stranici.