Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Europska godina mladih u zagrebačku VII. gimnaziju dovela kolektiv Graffiti na Gradele

U sklopu Europske godine mladih u suradnji s kolektivom Graffiti na Gradele, Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u utorak, 17. svibnja održala je radionicu grafita u zagrebačkoj VII. gimnaziji za oko 30 učenika.

Dvije učenice izrađuju grafit, između njih stoji muškarac, a iza njih stoji grupa učenika koji gledaju izradu grafita

Europska godina mladih jedinstvena je prigoda za dijalog s mladima o njihovom viđenju vlastite uloge u europskoj budućnosti i zajedničkim koracima koje možemo poduzeti kako bi sudjelovanje mladih i njihov aktivni angažman u društvu postale trajne značajke naših programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, čija postignuća želimo dodatno istaknuti. S tim ciljem, AMPEU je ostvarila suradnju s VII. gimnazijom Zagreb i kolektivom Graffiti na Gradele koji je održao radionicu grafita i upoznao mlade s grafiti kulturom s naglaskom na vrijednosnu dimenziju i umjetničko stvaralaštvo. Radionicu je vodio umjetnik Leon GSK.
Tijekom radionice mladi polaznici imali su priliku upoznati osnove crtanja grafita, kako teorijski, tako i praktično. Nakon uvodnog dijela radionice polaznici su crtali sprejem, pri čemu su im voditelji radionice pokazivali različite tehnike i opremu, a na interaktivan i edukativan način stekli su uvid u grafiti kulturu i sve ono što je potrebno da bi umjetnik bio dobar, kreativan i odgovoran prema okolini.

Muškarac sjedi za stolom i priča, a grupa učenika stoji ispred i pored stola i slušaju

VII. gimnazija Zagreb aktivno je uključena u program Erasmus+, kao i u najveću europsku zajednicu učitelja i nastavnika, eTwinning, a sudjeluje i u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta kojim se želi podići razina svijesti učenika o europskoj parlamentarnoj demokraciji, ulozi Europskog parlamenta i europskim vrijednostima. Da je projekt jako dobro prihvaćen među učenicima VII. gimnazije, potvrdila nam je profesorica Marina Džidžić i dodala kako je izuzetno ponosna što su njegov dio i što su mu učenici predani. Kaže kako se kroz sudjelovanje „i različite projekte, kao što su organiziranje humanirane akcije za stradale u potresu u Petrinji, pružanje podrške učenicima u Ukrajini, sudjelovanje na različitim konferencijama za mlade kao i organizacija predavanja o građanskim inicijativama razvija njihova svijest o jednakopravnosti u društvu, empatiji prema drugim kulturama, poštivanje različitosti i razvijanju solidarnosti“.
"U eTwinning smo uključeni od kraja 2018. godine zahvaljujući čemu ostvarujemo suradnju s mnogim školama iz Hrvatske i Europe, razvijamo kvalitetne projekte koji su dobili oznaku izvrsnosti, povezujemo se s novim školama i zajednički sudjelujemo u zanimljivim aktivnostima“, rekla nam je profesorica Džidžić. Prijavili su i dva Erasmus+ projekta u kojima su partneri i s nestrpljenjem očekuju rezultate.

Zahvaljujemo kolektivu Graffiti na Gradele, VII. gimnaziji Zagreb i njihovim učenicima na ugodnoj suradnji i dobrodošlici.

Tri djevojke i jedan mladić stoje pored roll up-a na kojemu piše "Tvoja godina", jedna djevojka u rukama drži bijelu majicu sa vizualom Agencije za mobilnost i programe EU

Pozivamo i vas da se uključite u obilježavanje Europske godine mladih i da sva događanja koja planirate u 2022., a vezana su za mlade (neovisno o izvoru financiranja), prijavite na europsku kartu aktivnosti na podstranici Europskog portala za mlade, glavnom kanalu komunikacije na razini Europske unije! Više informacija potražite na našoj mrežnoj stranici posvećenoj Europskoj godini mladih.