Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Na Nacionalnom informativnom danu predstavljene mogućnosti programa Obzor Europa i primjeri uspješnih projekata

Dana 24. svibnja 2023. godine održan je Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa koji su organizirali Agencija za mobilnost i programe EU, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce).

Dvorana sa sudionicima

Obzor Europa Okvirni je program Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Riječ je o jednom od ključnih instrumenata Unije za jačanje Europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti. To ga čini najambicioznijim te ujedno i najvećim transnacionalnim okvirnim programom za istraživanje i inovacije u svijetu.

„Mislim da je uključivanje u Europski istraživački prostor iznimno važno za Hrvatsku koja ima veliki potencijal. Europski istraživački prostor donosi napredak u mobilnosti istraživača, poboljšan pristup znanstvenim informacijama te pristup istraživačkoj infrastrukturi. Program Obzor Europa smatra se najvažnijim instrumentom za implementaciju Europskog istraživačkog prostora“, istaknula je Amalija Babić, načelnica Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Amalija Babić
Amalija Babić, Ministarstvo znanosti i obrazovanja

„Kroz djelovanje nacionalnih osoba za kontakt za brojna područja ovog programa Agencija za mobilnost i programe Europske unije, zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i ostalim ustanovama pri kojima djeluju nacionalne osobe za kontakt, sustavno radi na promicanju vidljivosti programa i njegovih mogućnosti te pruža usluge informiranja i savjetovanja potencijalnim prijaviteljima i korisnicima programa. Ovom ću prigodom napomenuti da pri Agenciji također djeluje i uslužni centar inicijative EURAXESS koji pruža savjetodavnu i administrativno-pravnu pomoć hrvatskim istraživačima koji planiraju dio svoje istraživačke karijere nastaviti u inozemstvu; stranim istraživačima i članovima njihovih obitelji te hrvatskim znanstvenim organizacijama koje ugošćuju strane istraživače“, istaknula je u svom uvodnom obraćanju mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU.

mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU
mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU

Ovim informativnim danom potencijalni prijavitelji programa Obzor Europa dobili su vrijedne informacije kojima ih se željelo ohrabriti da se u što većem broju prijave na natječaje Programa. Tijekom događanja predstavljeno je više uspješnih projekata programa Obzor Europa – primjera dobre prakse hrvatskih znanstvenih ustanova i tvrtki.

„Republika Hrvatska prema rezultatima ostvarenima u prethodnom okvirnom programu – Obzor 2020. – pokazuje kako se zahvaljujući naporima naših prijavitelja mogu postići zapaženi rezultati. Pokazalo se kako su naše znanstvene i druge ustanove ravnopravne s onima europskima te kako u Republici Hrvatskoj ima uspješnih inovatora kao i u drugim državama članicama Europske unije. Naime, tijekom prethodnog okvirnog programa Obzor 2020. realizirana su 583 projekta vrijednosti 137.9 milijuna eura u odnosu na prethodni Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj (FP7) kada je realiziran 321 projekt vrijednosti 91.69 milijuna eura. Trenutno je potpisano i financirano 158 projekata programa Obzor Europa vrijednosti 47.61 milijuna eura“, dodala je ravnateljica Antonija Gladović.

Današnji događaj odvijao se u godini u kojoj obilježavamo 10 godina od punopravnog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Pridruživanje obitelji europskih zemalja u okviru Unije donijelo je Republici Hrvatskoj brojne mogućnosti: ravnopravno sudjelovanje javnih institucija, poslovnih subjekata i drugih organizacija na jedinstvenome europskom tržištu te njihov punopravni i otvoren pristup europskim programima te brojnim drugim europskim instrumentima i inicijativama. Uz to, pristupanjem Europskoj uniji našoj je cjelokupnoj akademskoj zajednici omogućeno lakše globalno povezivanje s pojedincima i znanstvenim institucijama od njihova razvojnog interesa. Jedan od važnih instrumenata za europsko i globalno umrežavanje s izvrsnim inozemnim institucijama i pojedincima upravo je program Obzor Europa.

Prezentacije s ovog događanja bit će dostupne na nacionalnom portalu programa Obzor Europa.