Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Otvoreno natjecanje Europske komisije Juvenes Translatores za mlade prevoditelje

Srednje škole u svim državama članicama EU-a mogu se prijaviti na godišnje natjecanje u prevođenju Juvenes Translatores koje organizira Europska komisija. Kako bi njihove učenice i učenici dobili priliku u prevođenju se natjecati s vršnjacima iz cijelog EU-a, škole se na natjecanje prijavljuju putem interneta. Ove će se godine na natjecanju prevoditi tekstovi na temu „Mladi u Europi”.

Europski povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn
Europski povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn

Europski povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: „Cilj je ovog natjecanja motivirati mlade za karijeru u prevođenju i promicati učenje jezika. 2022. je Europska godina mladih. Natjecanje će okupiti mlade iz različitih zemalja, potaknuti ih da njeguju ljubav prema jezicima i pomoći im da prevladaju prepreke među ljudima i kulturama. Omogućiti građanima međusobnu komunikaciju i razumijevanje, bez obzira na razlike, ključno je za procvat EU-a.“

Natjecatelji mogu odabrati kombinaciju bilo koja dva od 24 službena jezika EU-a, što daje 552 moguće jezične kombinacije. Sudjelovanje u natjecanju postupak je u dvije faze. U prvoj se fazi škole (prijava putem interneta) moraju prijaviti do 20. listopada 2022. u 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, a nastavnici obrazac za prijavu mogu ispuniti na bilo kojem od 24 službena jezika EU-a.

Europska komisija će zatim u iduću fazu pozvati 705 škola, odabranih nasumično putem računala. Odabrane škole imenovat će zatim do pet učenica i učenika koji će sudjelovati na natjecanju i koji mogu imati bilo koje državljanstvo, ali moraju biti rođeni 2005. godine. Natjecanje će se u svim odabranim školama sudionicama održati online 24. studenoga 2022.

Pobjednici, po jedan iz svake države članice, bit će proglašeni do veljače 2023. te će u proljeće 2023. biti pozvani u Bruxelles na svečanu dodjelu nagrada i dobiti priliku upoznati profesionalne prevoditelje iz Komisije.

Kontekst

Od 2007. Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije svake godine organizira natjecanje Juvenes Translatores (lat. „mladi prevoditelji”) koje za cilj ima poticati učenje stranih jezika u školama i omogućiti mladima da steknu dojam o tome kako je raditi kao prevoditelj. Natjecanje je prilika da se pokaže sva jezična raznolikost Unije, dok je neke od sudionika potaknulo da upišu studij jezika i postanu profesionalni prevoditelji.

Više informacija potražite na mrežnim stranicama Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.