Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Pridružite se obilježavanju Dana sigurnijeg interneta 2022. godine! 

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) obilježava se drugi utorak u veljači (ove godine 8. veljače) u organizaciji europske mreže Insafe/INHOPE uz potporu Europske komisije s ciljem promicanja odgovornije i sigurnije upotrebe interneta i digitalnih tehnologija, posebice među djecom i mladima. U svrhu promocije sigurnijeg interneta 8.veljače od 10 do 18 sati održat će se cjelodnevna videokonferencija „Potraga za boljim internetom“ u organizaciji udruge „Suradnici u učenju“ i CARNet-ova odjela za Nacionalni CERT te Agencijom za mobilnost i programe EU kao jednim od partnera.

Internet je danas neizostavan dio našega društva koji sa sobom nosi brojne prednosti, a isto tako izazove i opasnosti. Iako je informacijska i komunikacijska tehnologija olakšala dijeljenje znanja, važno je provjeriti valjanost i kvalitetu izvora, što predstavlja i jedan od ključnih izazova za mlade. Djeca i mladi suočavaju se s nizom mrežnih rizika, uključujući djetetovu privatnost i izloženost neprikladnim materijalima. U Europskoj godini mladih potrebno je dati glas djeci i mladima u pogledu razvoja digitalnih politika koje utječu na njihove živote. Drugim riječima, iskustva i perspektive djece i mladih trebaju biti dio razvoja digitalne politike, a kreatori politika će se potom baviti razumijevanjem i implementacijom tih pitanja u praksu.

Nadalje, Europska komisija vrlo ozbiljno pristupa uslugama u svojim brojnim servisima među kojima je i besplatni digitalni alat za životopis, učenje i zaposlenje Europass. Naime, od 7. ožujka 2022. Europska komisija aktivirat će obveznu dvostruku provjeru autentičnosti za pristup sustavu EU Login, na kojem je dostupan Europass portal, ali i mnoge druge usluge Europske komisije. Kako bi korisnicima olakšali snalaženje, Europska komisija i nacionalni Europass centri dodatno će informirati i educirati korisnike i pružiti im niz korisnih uputa o korištenju novog sustava i važnosti zaštite osobnih podataka u online okruženju.

Vizual događanja na kojemu se nalazi ilustracija mobilnog uređaja
Foto: Europska komisija

Inicijativa obilježavanja Dana sigurnijeg interneta pokrenuta je 2004. godine i provodi se u više od 140 zemalja diljem svijeta, uključujući svih 27 članica Europske unije. Osnovni cilj je osnažiti djecu i mlade za primjereno, odgovorno i sigurno korištenje Interneta te drugih online i mobilnih tehnologija. Tema ovogodišnjeg međunarodnog Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet!“ („Together for a better Internet“), a u zajedničkom obilježavanju Dana sudjelovat će predstavnici zainteresiranih škola, organizacija i institucija.

Videokonferenciju “Potraga za boljim internetom” zajedno organiziraju udruga “Suradnici u učenju”, CARNET i Nacionalni CERT u suradnji s partnerima: Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Agencijom za elektroničke medije, Središnjim državnim uredom za digitalno društvo, Pravobraniteljicom za djecu, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, portalom Medijska pismenost, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Oracleom, Microsoftom, Googleom i projektnim partnerima iz Poljske.

Na ilustraciji se nalaze dvije dabrice sa sovicom, a sastrane se nalazi putokaz na kojemu piše Bolji internet
Ilustracija: Karla Skok za udrugu Suradnici u učenju

Agencija za mobilnost i programe EU je također jedan od partnera čije će vanjske suradnice sudionicima predstaviti izlaganje na temu sigurnog okruženja za međunarodne eTwinningove projekte.

Konferencija je namijenjena je učiteljima, nastavnicima, roditeljima, ali i svim zainteresiranim osobama koje žele sudjelovati u stvaranju sigurnijeg Interneta za djecu i mlade. Održat će se u online formatu, a prethodna prijava nije potrebna. Sudionike očekuju zanimljiva informativna predavanja i bogate obrazovne aktivnosti, a pedesetak sudionika s najboljim rezultatima bit će nagrađeno.

Potražite program videokonferencije.

Stvarajmo zajedno odgovorno i sigurno online okruženje za sve!