Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Rezultati hrvatskog Erasmus+ projekta primjenjivat će se na svim kontinentima!

Na Generalnoj skupštini Europske zavarivačke federacije koncem svibnja 2022. potvrđen je svjetski uspjeh Erasmus+ projekta WELDONE na čijim rezultatima će se temeljiti međunarodni kvalifikacijski sustav za područje zavarivanja za 31 zemlju članicu Europske zavarivačke federacije te 51 članicu Međunarodnog instituta za zavarivanje. Ukratko, rezultati spomenutog Erasmus+ projekta kojim u suradnji s međunarodnim partnerima koordinira hrvatska Udruga za cjeloživotno učenje - #Struka primjenjivat će se na svim kontinentima!

Dva muškarca i žena poziraju za fotografiju
Prezentiranje rada simulatora zavarivanja na događanju Inspiriraj se!, 2019. godine

Uporan rad, stručnost, kvalitetna suradnja s međunarodnim partnerima te velika doza entuzijazma su se isplatili. Uspješni projektni niz na temu zavarivanja krenuo je 2016. godine s projektom WeldChance „Zavarivanje je tvoja šansa“ - „Welding is your chance“, nastavio se 2019. godine s WELDONE projektom (Boosting innovation in welding training) na koji se 2020. godine nadovezao projekt DRinVET (Digital reality - the basis of skills training). Spiritus movens ovih Erasmus+ projekata na temu poučavanja mladih zavarivača u digitalno doba umirovljeni je profesor Željko Habek iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod. Ovaj inženjer strojarstva s kojim smo i razgovarali, prepoznao je potrebu sustavnog rješavanja izazova cjeloživotnog obrazovanja zavarivača te pokrenuo procese u Europi i šire.

„Zavarivanje je tehnologija spajanja materijala koju možemo nazvati dodanom vrijednosti drugim tehnologijama. Gotovo nema područja proizvodnje, usluga pa i umjetnosti u kojoj se ova tehnologija ne primjenjuje. Ova tehnologija se primjenjuje od izrade metalnih konstrukcija, do vrlo zahtjevnih tlačnih posuda, od procesnih, industrijskih do naftnih postrojenja, od brodogradnje, poljoprivredne mehanizacije, automobilske industrije do svemirskih letjelica, od precizne mehanike do medicinskih pomagala i implantata, od nakita do metalnih skulptura. Globalno, zanimanje zavarivač/zavarivačica je deficitarna struka. Manjak je izražen kroz modificirane podatke portala Europa Eures po kojima u Europi trenutno nedostaje približno 60.000 zavarivača, a prema podacima Američkog društva za zavarivanje u SAD će do 2024. godine nedostajati njih 400.000. Slično je i u Hrvatskoj“, ističe Željko Habek, inženjer strojarstva, umirovljeni profesor Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu i predsjednik udruge za cjeloživotno strukovno obrazovanje #Struka koji je zahvaljujući svom istraživačkom duhu, puno upornosti i entuzijazma 2016. pokrenuo projekt koji je zavarivanje učinio privlačnim učenicima.

Virtualno zavarivanje
Europska zavarivačka federacija (EWF) prepoznala je namjere tima kojeg predvodi Željko Habek te se uključila kao partner u projekte uz ostala zavarivačka društva diljem Europe

Virtualno zavarivanje, što je i dokazano tijekom provođenja projekta, poboljšava kvalitetu rada zavarivača, smanjuje greške u radu i troškove obuke te pruža priliku početnicima da kroz pojedine vježbe nauče postupke zavarivanja i postupno, korak po korak, razviju osjećaj za detalje ključne za kvalitetno zavarivanje. Različite metode virtualnog zavarivanja odvijaju se uz pomoć gorionika za zavarivanje, kacige i rukavica kao u stvarnosti. No, bez ograničenja koja postavljaju sigurnosni uređaji ili oprema za zavarivanje.

Uz pomoć Erasmusa do međunarodnog kurikuluma

„U strukovnom obrazovanju zavarivači/zavarivačice dobili su trogodišnje strukovno obrazovanje i razinu 4.1 prema HKO u odnosu na prijašnje dvogodišnje strukovno obrazovanje i razinu 3. S razinom 4.1 zavarivači/zavarivačice dobivaju razinu kvalifikacije više i mogućnost uključivanja na tržište rada odmah poslije završenog školovanja što prije nije bio slučaj (zavarivanje je posao s posebnim uvjetima rada i po zakonima RH ne može se aktivno raditi prije 18-te godine života)“, naglašava gospodin Habek.

S posebnim veseljem je istaknuo vijest da je na Generalnoj skupštini Europske zavarivačke federacije 24. svibnja 2022. potvrđena radna skupina za implementaciju rezultata WELDONE u međunarodni kvalifikacijski sustav za područje zavarivanja. Tako će se nastavnici i treneri za područje zavarivanja nakon implementacije školovati, provjeravati i stjecati kvalifikaciju za međunarodnog nastavnika/trenera zavarivanja na WELDONE način u okviru 31 zemlje članice Europske zavarivačke federacije i 51 članice Međunarodnog instituta za zavarivanje (IIW), a rezultati projekta primjenjivati na svim kontinentima.

Učenici stoje i sjede u grupi s profesorom, dvojica učenika drže natpis na kojem piše zavarivači
Norijada učenika zavarivača u Slavonskom Brodu

U svim zemljama svijeta poslovi zavarivača su iznadprosječno plaćeni. Riječ je o onim zavarivačima koji su kompetentni u svojem poslu. S nekim od poslova u zavarivanju kao što je podvodno zavarivanje, zahtjevni remonti i sl. ostvaruju se izuzetno visoke plaće.

Željko Habek predsjednik Udruge #Struka

Iako mlade generacije smatraju ovaj posao „prljavim“ i zahtjevnim, odlučiti će se za ovo zanimanje ako se:

 • Modernizira sustav obrazovanja na takav način da se približi konzumerizmu mladih generacija (što više zeleniji treninzi, učenik u središtu zbivanja, nastavnik voditelj – podržava učenike, vršnjačko učenje, mikro lekcije, obrnuta učionica itd. itd.);
 • Primjerima dobre prakse u kojima će profesionalni zavarivači opisati što rade, što su stekli s ovim poslom i kako su očuvali zdravlje s akcentom na to da nema „prljavih poslova“ i da je točna uzrečica „Prljave ruke – čist novac“;
 • Promoviranjem sustava cjeloživotnog obrazovanja zavarivača S – K – S (Skills – Knowledge – Stability) kao osnove za napredovanje zavarivača u struci i održavanje dobrog psihofizičkog stanja kroz cijeli radni vijek. Ovaj sustav je također promoviran kroz europski projekt LdV pod nazivom InteractivWeld.

Iako priča na prvi pogled djeluje kao sretan splet okolnosti unutar kojeg su se poklopili inovativna ideja i potrebe tržišta, od ideje do realizacije bio je trnovit put koji je nakon 12 godina rada od čega 9 na međunarodnim projektima, rezultirao s preko 30 objavljenih i prezentiranih stručnih radova na međunarodnim konferencijama. „Konačno smo postigli cilj, a to je omogućiti mladim, ali i odraslim ljudima, šansu da se pridruže zavarivačkoj zajednici te da kroz stečene kompetencije napreduju i na koncu da svojim radom ostvare sve preduvjete za napredovanje u struci i kvalitetan život sebe i svoje obitelji“, zaključuje gospodin Habek.