Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Aktivni mladi u srcu projekta

Pola slike prikazuje djevojku na prosvjedu dok ostatak prikazuje dječaka koji igra video igrice

Mladi

Udruge, ustanove, javna tijela, neformalne skupine mladih i druge organizacije kroz program Erasmus+ u području mladih prijavljuju i provode projekte s ciljem osnaživanja pojedinaca – mladih osoba i osoba koje rade s mladima. Također Erasmus+ projekti pomažu osnaživanju i uključenih organizacija kao i uspostavljanju suradnje među organizacijama u Europi.

Udruge, ustanove, javna tijela, neformalne skupine mladih i druge organizacije kroz program Erasmus+ u području mladih prijavljuju i provode projekte iz dvije skupine, tj. ključne aktivnosti:

Razmjene mladih, Mobilnost osoba koje rade s mladima, Aktivnosti sudjelovanja mladih (Ključna aktivnost 1 - KA1)

Ovi su projekti usmjereni na osnaživanje pojedinaca – mladih osoba i osoba koje rade s mladima (youthworkers). Mladima pružaju priliku da uz pomoć organizacije prijaviteljice osmisle i provedu projekte različitih tematika ili da nauče više o aktivnom građanstvu, a youthworkeri imaju priliku unaprijediti vještine korisne za rad s mladima.

Erasmus akreditacija organizacijama omogućuje dugotrajnu provedbu tih vrsta projekata.

Dodatna mogućnost u okviru Ključne aktivnosti 1 je prijava projekata Discover EU za organizacije koje rade sa skupinama mladih s manje mogućnosti. Ova aktivnost omogućit će 18-godišnjacima jedinstvenu priliku da istraže i dožive Europu. Mladi se dva puta godišnje mogu samostalno prijaviti za dobivanje propusnice koja će im omogućiti istraživanje Europe. Pronađite ovogodišnji aktualni DiscoverEU 2023. info paket.

Više informacija o načinu sudjelovanja u toj aktivnosti pruža DiscoverEU mrežna stranica.

Partnerstva za suradnju – mala ili suradnička (Ključna aktivnost 2 - KA2)

Projekti partnerstava za suradnju usmjereni su na osnaživanje uključenih organizacija i uspostavljanje suradnje među organizacijama u Europi. U tim, nešto složenijim i opsežnijim projektima, ustanove, tvrtke, udruge ili druge organizacije zajedno osmišljavaju nove metode rada, donose različite inovacije, razmjenjuju dobre prakse.

Projekte prijavljuju organizacije – pojedinci ih ne mogu samostalno prijaviti, a popis prihvatljivih prijavitelja nalazi se u Vodiču kroz program Erasmus+.

U području mladih natječaj se objavljuje jednom godišnje, s najčešće dva prijavna roka po ključnoj aktivnosti (proljeće/jesen).  Za Erasmus akreditaciju rok je ujesen.

Projekti mogu trajati od 3 do 36 mjeseci, ovisno o ključnoj aktivnosti, vrsti i ciljevima. Projektima se dodjeljuju bespovratna sredstva kojima se financiraju sve projektne aktivnosti.

Vodič kroz program Erasmus+ ključni je dokument za svakoga tko želi prijaviti projekt. Dostupan je hrvatski prijevod Vodiča kroz program Erasmus+, uz napomenu da, u slučaju razlika, prednost ima verzija na engleskom jeziku. Potražite poglavlja koja se odnose na područje mladih i dobro ih proučite. Kontaktirati nas možete na e-adresu: mladi@ampeu.hr

Postanite voditelj osposobljavanja i sudjelujte u pružanju podrške sudionicima, korisnicima, potencijalnim prijaviteljima i korisnicima programa Erasmus+ u području mladih i programa Europskih snaga solidarnosti te promicanju vrijednosti koje navedeni programi promoviraju, kao i jačanju sektora mladih.

Bonski proces

Ilustracija slova YW

Jačanje rada s mladima

Koraci za sudjelovanje

U PROGRAMU ERASMUS+

Prije projekta

u donjem lijevom kutu nalaze se dva oblaka za tekst koji su crnom crtom povezani sa žaruljom s desne strane ilustracije.

Upoznajte mogućnosti koje vam se nude

Doznaj Više

Prijava projekta

Ilustracija muškarca koji nešto zapisuje u bilježnicu

Otkrijte sve o prijavi projekta

Doznaj Više

Provedba projekta

Ilustracija poruka u oblačićima.

Pronađite ugovornu dokumentaciju

Doznaj Više

Diseminacija i korištenje rezultata

Ilustracija četiri ruke koje se nalaze preko ilustracija otvorenih kkompjuterskih prozora na monitoru. Jedna ruka pojačava zvuk, jedna drži oblačić s tekstom, jedna drži strelicu.

Učinite projekt vidljivim

Doznaj Više

Natječaj

Četvero mladih ljudi u učionici

Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2024. godinu

Dodatne mogućnosti

TCA

Ilustracija dviju osoba od kojih jedna stoji na dnu stepenica, a druga se spušta niz stepenice i pružaju si ruke

Međunarodne aktivnosti za suradnju, umrežavanje i bolji učinak Erasmusa+

Doznaj Više

Eurodesk

Bijela pozadina na kojoj piše eurodesk Hrvatska

Lepeza prilika za mlade između 13 i 30 godina

Doznaj Više

Youthpass

Youthpass logo

Alat koji pomaže mladima u stjecanju i primjeni znanja i vještina

Doznaj Više

Europe Goes Local

Europe Goes Local natpis na bijeloj pozadini

Podrška radu s mladima na lokalnoj razini

Doznaj Više

#NoviErasmusPlusESS - Antonijev novi početak i Sanjino bolje sutra: Prilike koje mijenjaju život

 • Želimo oživiti malu ruralnu zajednicu u kojoj nema mnogo događanja u kojima bi mogli sudjelovati djeca, mladi i odrasli. Trudimo se svojim djelovanjem te uz pomoć i potporu volontera, koji dolaze sa svojim znanjima, iskustvima i željom da rade i pridonesu boljitku zajednice, organizirati aktivnosti tijekom godine i obogatiti život lokalne zajednice.
  Danijela Beretin
  Eko centar Latinovac
 • Centar za mlade bit će generator kvalitetnijeg dijaloga mladih s drugim društvenim dionicima. Siguran i prikladan prostor za rad potaknut će veći broj mladih na aktivo građanstvo, poboljšati njihovu informiranost i kvalitetu slobodnog vremena. Sve će to dovesti do povećanja razine znanja, vještina i zapošljivosti mladih.
  Goran Biličić, Info zona
 • Učinak koji smo postigli ovim projektom svakako je povećanje kvalitete rada osoba koje rade s mladima. Jednako tako, zahvaljujući projektu, pitanja kojima se bave osobe koje rade s mladima predočena su donositeljima odluka na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, i to na događanjima koja su organizirana u sklopu projekta, te na događanjima na kojima su predstavljene aktivnosti i rezultati projekta.
  Hana Galogaža Lanča
  CTK Rijeka

Erasmus+: Mogućnosti u području mladih - audio letak