Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Cjeloživotno učenje za kvalitetniji život i sigurnije zaposlenje

Fotografija čovjeka koji hoda i jednom rukom pridržava električni romobil. U gornjem dijelu fotografija je prekrivena krugom u kojemu je druga fotografija muškarca srednjih godina koji sjedi u učionici i drži ruku u zraku, a drugom rukom dodiruje bradu.

Obrazovanje odraslih

Erasmus+ promiče cjeloživotno učenje za kvalitetniji život i sigurnije zaposlenje

Progam Erasmus+ u području obrazovanja odraslih nudi mogućnost obrazovanja kroz cijeli život za sve odraslih osobe, od umirovljenika preko nezaposlenih do osoba s manje mogućnosti.

Obrazovanje ranjivim skupinama u društvu pruža priliku za kvalitetniji život, a upravo to je jedan od prioriteta programa Erasmus+.

Lokalna i regionalna javna tijela, privatne i javne ustanove te organizacije koje se bave obrazovanjem odraslih (primjerice, tvrtke, gradske knjižnice, muzeji, pučka učilišta, nevladine udruge) u programu Erasmus+ sudjeluju u sljedećim projektima:  

Mobilnosti u inozemstvu za osoblje i polaznike (Ključna aktivnost 1 - KA1)

Kroz ovaj projektni format organizacije šalju ili primaju zaposlenike i odrasle polaznike povezane s obrazovanjem odraslih. Aktivnosti se biraju prema potrebama ustanove i njezinih zaposlenika te polaznika kako bi se ostvarili ciljevi važni za razvoj ustanove i pojedinca.

Profesionalno usavršavanje u inozemstvu moguće je kroz praćenje rada (job shadowing) u odgovarajućim ustanovama, sudjelovanjem na aktivnostima podučavanja ili osposobljavanja. Odrasli polaznici s manje mogućnosti mogu sudjelovati na grupnoj ili pojedinačnoj mobilnosti u inozemstvu u svrhu učenja.

Trajno sudjelovanje u aktivnosti mobilnosti ustanovama i organizacijama omogućuje Erasmus akreditacija.

Partnerstva za suradnju – mala ili suradnička (Ključna aktivnost 2 - KA2)

U projektima partnerstava ustanove za obrazovanje odraslih, tvrtke, udruge ili druge organizacije zajedno osmišljavaju nove metode rada i inovativne prakse, izrađuju nove kurikule i razmjenjuju dobre prakse. Aktivnosti su usmjerene na stjecanje iskustva u međunarodnoj suradnji, korištenje novih tehnologija, jačanje organizacijskih kapaciteta i postizanje kvalitetnih inovativnih rezultata.

Natječaj za prijavu projekata mobilnosti i partnerstava objavljuje se jednom godišnje, najčešće s jednim, proljetnim rokom za prijavu, a rok za Erasmus akreditaciju je najesen.   

Projekti traju od 6 do 36 mjeseci, ovisno o vrsti, aktivnostima i ciljevima. Agencija za mobilnost i programe EU dodjeljuje putem natječaja bespovratna sredstva kojima se financiraju sve projektne aktivnosti, savjetuje ustanove koje se prijavljuju i koje sudjeluju u projektima i nadzire provedbu projekata.

Zahvaljujući formatu malih partnerstava program će odsad koristiti većem spektru dionika, odnosno malim subjektima i pojedincima do kojih je teško doprijeti. Aktivnost uključuje niže iznose bespovratnih sredstava za organizacije, kraće trajanje i jednostavnije administrativne zahtjeve u usporedbi sa suradničkim partnerstvima te je namijenjena lokalnim organizacijama, organizacijama s manje iskustva i onima koje prvi put sudjeluju u programu. Moguća je kombinacija aktivnosti transnacionalnog i nacionalnog karaktera koje imaju europsku dimenziju – što će organizacijama na raspolaganje staviti više sredstava za približavanje osobama s manje mogućnosti.

Vrlo koristan alat u pripremi i provedbi Erasmus+ projekata je platforma EPALE (ePlatform for Adult Learning in Europe) koja omogućuje svim registriranim korisnicima sudjelovanje u mrežnim raspravama, konferencijama, obukama ili projektima, razmjenjivanje iskustava, resursa. Zahvaljujući rubrici Erasmus+ prostor zainteresirani mogu putem ove platforme pronaći partnere i međusobno se povezati, ali i diseminirati rezultate projekata.

Vodič kroz program Erasmus+ ključni je dokument za svakoga tko želi prijaviti projekt. Dostupan je hrvatski prijevod Vodiča kroz program Erasmus+, uz napomenu da, u slučaju razlika, prednost ima verzija na engleskom jeziku.

Kontaktirati nas možete na e-adresu: odrasli@ampeu.hr.

Upoznajte Erasmus+ ambasadore za obrazovanje odraslih!

Agencija za mobilnost i programe EU imenovala je petero Erasmus+ ambasadora za područje obrazovanja odraslih za razdoblje 2022.-2024. godine. Riječ je o iskusnim korisnicima koji su razvijali i provodili uspješne Erasmus+ projekte. Njihova uloga je promovirati Erasmus+ diljem Hrvatske, informirati o mogućnostima koje program pruža, a organizacijama zainteresiranim za sudjelovanje u programu kao i Erasmus+ korisnicima pružiti praktične savjete za što uspješniju pripremu projektnih prijedloga i provedbu projekata.

Koraci za sudjelovanje

U PROGRAMU ERASMUS+

Prije projekta

u donjem lijevom kutu nalaze se dva oblaka za tekst koji su crnom crtom povezani sa žaruljom s desne strane ilustracije.

Upoznajte mogućnosti koje vam se nude

Doznaj Više

Prijava projekta

Ilustracija muškarca koji nešto zapisuje u bilježnicu

Otkrijte sve o prijavi projekta

Doznaj Više

Provedba projekta

Ilustracija poruka u oblačićima.

Pronađite ugovornu dokumentaciju

Doznaj Više

Diseminacija i korištenje rezultata

Ilustracija četiri ruke koje se nalaze preko ilustracija otvorenih kkompjuterskih prozora na monitoru. Jedna ruka pojačava zvuk, jedna drži oblačić s tekstom, jedna drži strelicu.

Učinite projekt vidljivim

Doznaj Više

Natječaj

Četvero mladih ljudi u učionici

Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2024. godinu

Dodatne mogućnosti

TCA

Ilustracija dviju osoba od kojih jedna stoji na dnu stepenica, a druga se spušta niz stepenice i pružaju si ruke

Međunarodne aktivnosti za suradnju, umrežavanje i bolji učinak Erasmusa+

Doznaj Više

Europass

Fotografija djevojke koja trči preko ilustracije knjiga posloženih na hrpe koje izgledaju kao stepenice.

Besplatni digitalni alat za uspješnije upravljanje učenjem i karijerom.

Doznaj Više

Eurydice

Karta sa zemljama uključenima u mrežu Eurydice

Izvor podataka o europskim obrazovim sustavima i politikama

Doznaj Više

#NoviErasmusPlusESS - Antonijev novi početak i Sanjino bolje sutra: Prilike koje mijenjaju život

Iskustva iz prve ruke

Obrazovanje odraslih

 • Sudjelujući u projektu Educathe+ nanovo sam shvatila koliko diskriminacija može biti bolna za one koji se s njom suočavaju te koliko je bitno čovjeku dati priliku da se osjeća kao dio zajednice, da sudjeluje u njezinu životu i pridonosi njezinu boljitku, ali i da neprestano pomiče vlastite granice.
  Annabel Domović
  Udruga UPSET
 • Erasmus+ pomaže nam da od drugih učimo kako riješiti probleme, ali i da drugima nudimo svoja rješenja s obzirom na bogato iskustvo naše ustanove.
  dr. sc. Tihomir Žiljak
  Znanstvenik u području obrazovanja odraslih
 • Erasmus+ nam pomaže unaprijediti edukacijske vještine za poduku znakovnog jezika, ali i upoznati nove ljude, mjesta i kulture.
  Sanja Tarczay
  Predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir

Erasmus+: Mogućnosti za obrazovanje odraslih - audio letak