Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Uz Erasmus+ do boljih škola i vrtića

Školski ruksak na tlu ispred stepenica, u lijevom gornjem kutu je krug s fotografijom otvorenog kofera u kojemu su složena majica, rokovnik, naočale i novčanik.

Odgoj i opće obrazovanje

Uz Erasmus+ do boljih škola i vrtića.

Dječji vrtići, škole (osnovne i srednje, strukovne i umjetničke, centri za odgoj i obrazovanje), učenički domovi i druge organizacije u Erasmusu+ mogu prijaviti i provoditi dvije vrste projekata:

Mobilnosti u inozemstvu za učenike i nastavnike (Ključna aktivnost 1 - KA1)

U tim projektima ustanove šalju ili primaju učenike ili zaposlenike na tečajeve, poučavanje, aktivnosti praćenja rada ili učenja. Aktivnosti se biraju prema potrebama ustanove i njezinih zaposlenika i trebaju voditi postizanju postavljenih ciljeva koji su važni za razvoj ustanove.
Trajno sudjelovanje u aktivnosti mobilnosti ustanovama i organizacijama omogućuje Erasmus akreditacija.

Za sudjelovanje u Erasmus projektima Erasmus akreditacija nije obavezna. Više o prednostima koje vam Erasmus akreditacija donosi doznajte u dokumentu Kome treba Erasmus akreditacija?


Partnerstva za suradnju – mala ili suradnička (Ključna aktivnost 2 - KA2)

U tim (nešto složenijim i opsežnijim) projektima ustanove, tvrtke, udruge ili druge organizacije zajedno osmišljavaju nove metode rada, proizvode nove kurikule, donose različite inovacije, razmjenjuju dobre prakse. Ciljevi takvih projekata usmjereni su širem području, a ne samo razvoju jedne ustanove.

U projektima (i aktivnostima) sudjeluju pojedinci, no prijavljuju ih ustanove i organizacije. Ustanove mogu biti i domaćini aktivnosti u projektima mobilnosti - ugostiti učenike iz drugih škola iz inozemstva ili kolege na aktivnosti praćenja rada, ili pak partneri u KA2 projektima, za što ne trebaju prijaviti projekt.

Natječaj se objavljuje jednom godišnje, s najčešće jednim rokom za prijavu (ožujak (projekti mobilnosti) i travanj (projekti partnerstava)). Za Erasmus akreditaciju rok je ujesen.

Projekti mogu trajati do 36 mjeseci, ovisno o vrsti, aktivnostima i ciljevima. Dodjeljuju se bespovratna sredstva kojima se financiraju sve projektne aktivnosti.

Vodič kroz program Erasmus+ ključni je dokument za svakoga tko želi prijaviti projekt. Dostupan je hrvatski prijevod Vodiča kroz program Erasmus+, uz napomenu da, u slučaju razlika, prednost ima verzija na engleskom jeziku. Kontaktirati nas možete na adresu e-pošte: odgojiopce@ampeu.hr

Upoznajte Erasmus+ ambasadore za opće obrazovanje!

Agencija za mobilnost i programe EU imenovala je devetero Erasmus+ ambasadora za područje odgoja i općeg obrazovanja za razdoblje 2022.-2024. godine. Riječ je o iskusnim korisnicima koji su razvijali i provodili uspješne Erasmus+ projekte. Njihova uloga je promovirati Erasmus+ diljem Hrvatske, informirati o mogućnostima koje program pruža, a organizacijama zainteresiranim za sudjelovanje u programu kao i Erasmus+ korisnicima pružiti praktične savjete za što uspješniju pripremu projektnih prijedloga i provedbu projekata.

Koraci za sudjelovanje

U PROGRAMU ERASMUS+

Prije projekta

u donjem lijevom kutu nalaze se dva oblaka za tekst koji su crnom crtom povezani sa žaruljom s desne strane ilustracije.

Upoznajte mogućnosti koje vam se nude

Doznaj Više

Prijava projekta

Ilustracija muškarca koji nešto zapisuje u bilježnicu

Otkrijte sve o prijavi projekta

Doznaj Više

Provedba projekta

Ilustracija poruka u oblačićima.

Pronađite ugovornu dokumentaciju

Doznaj Više

Diseminacija i korištenje rezultata

Ilustracija četiri ruke koje se nalaze preko ilustracija otvorenih kkompjuterskih prozora na monitoru. Jedna ruka pojačava zvuk, jedna drži oblačić s tekstom, jedna drži strelicu.

Učinite projekt vidljivim

Doznaj Više

Natječaj

Četvero mladih ljudi u učionici

Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2024. godinu

Dodatne mogućnosti

TCA

Ilustracija dviju osoba od kojih jedna stoji na dnu stepenica, a druga se spušta niz stepenice i pružaju si ruke

Međunarodne aktivnosti za suradnju, umrežavanje i bolji učinak Erasmusa+

Doznaj Više

eTwinning logo

Virtualna odgojno-obrazovna zajednica

Doznaj Više

Eurydice

Karta sa zemljama uključenima u mrežu Eurydice

Izvor podataka o europskim obrazovnim sustavima i politikama

Doznaj Više

Europass

Fotografija djevojke koja trči preko ilustracije knjiga posloženih na hrpe koje izgledaju kao stepenice.

Besplatni digitalni alat za životopis, učenje i zaposlenje

Doznaj Više

#NoviErasmusPlusESS - Andrejin novi početak: Usprkos strahovima usudila sam se i uspjela!

 • Želimo da naši djelatnici dobiju priliku upoznati se s pristupima i modelima usmjerenim na individualne mogućnosti i stilove učenja djeteta koji uključuju inovativno i prirodno okružje za učenje.
  Marina Karavanić
  Ravnateljica Dječjeg vrtića Petar Pan, Zagreb
 • Činjenica je da živimo u digitalnom dobu i da su naši učenici digitalni znalci koji se odmalena susreću s digitalnim sadržajima. Ipak, nužno je educirati ih i u tom području te usmjeravati na pravilnu uporabu IK tehnologije. Stari, povijesni i naizgled neprivlačni sadržaji ovakvim su pristupom postali privlačni i vrlo zanimljivi našim učenicima jer su ovim projektom povezani sa suvremenim i današnjem djetetu bliskim digitalnim sadržajima.
  Nives Bogdan
  Učiteljica Osnovne škole kraljice Jelene, Solin
 • U projektu Priručnik za neodlučne, posrnule i loše čitatelje pismenost se smatra ključnim dijelom prava svakog čovjeka na obrazovanje. Pravo na pismenost u ovome se projektu prevodi u pravo na podršku: ni jedna osoba koja ima problema s pismenošću ne smije se sama boriti s tim problemom.
  Jelena Crnek
  Profesorica X. gimnazije Ivan Supek, Zagreb

Erasmus+: Mogućnosti za odgoj i opće obrazovanje - audio letak