Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Bilateralne stipendije Češke Republike za ljetne škole češkog jezika i kulture u 2024. godini

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Češke Republike u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Češke Republike za ljetne škole češkoga jezika i kulture u 2024. godini.

Katedrala sv. Petra i Pavla u Brnu, Češka.
Brno, Češka (izvor: Pixabay)

Spomenute stipendije dodjeljuju se u okviru hrvatsko-češke bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti. Ovim pozivom su hrvatskim državljanima ponuđene stipendije za sudjelovanje u ljetnim slavističkim školama, odnosno pohađanje ljetnih tečajeva češkog jezika i kulture u organizaciji:

 • Masarykova sveučilišta u Brnu, od 20. srpnja do 17. kolovoza 2024. godine;
 • Južnočeškog sveučilišta u Češkim Budjejovicama, od 11. kolovoza do 2. rujna 2024. godine.

Razdoblje mobilnosti: 3 ili 4 tjedna (ovisno o odabranome tečaju).

Stipendija uključuje: pokriven trošak sudjelovanja u ljetnoj školi, studentski smještaj, prehranu te pokriven trošak prijevoza.

Agencija za mobilnost i programe EU snosit će troškove putovanja autobusom ili vlakom stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.

Prilikom evaluacije prijava i odabira kandidata koji će biti predloženi za stipendiju, prednost će se dati kandidatima koji u trenutku prijave studiraju češki jezik i književnost.

Detaljne informacije o stipendijama dostupne su na mrežnim stranicama Ministarstva obrazovanja, mladih i sporta Češke Republike.

Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.

Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na adresu elektroničke pošte: bilaterala@ampeu.hr.

Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente, dostavljene u jednom primjerku:

 1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac na hrvatskome jeziku;
 2. ispunjen, otisnut te potpisan češki prijavni obrazac na engleskome (ili češkome) jeziku;
 3. životopis na engleskome (ili češkome) jeziku (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obavezna);
 4. potvrda o upisu te prijepis ocjena trenutne razine studija na hrvatskom jeziku;
 5. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija kandidata za sudjelovanje u ljetnoj školi, odnosno za boravak u Češkoj u okviru bilateralne stipendije na hrvatskom jeziku;
 6. pismo preporuke profesora s matičnoga visokog učilišta na hrvatskom jeziku;

Samo češki prijavni obrazac i životopis trebaju kandidati priložiti na engleskome (ili češkome) jeziku, a svi ostali dokumenti trebaju biti na hrvatskome jeziku.

Kandidati u češkom prijavnom obrascu trebaju označiti samo jednu ljetnu školu (češko sveučilište) u kojoj žele sudjelovati, odnosno nije moguća prijava za dva ili više tečajeva.

Zainteresirani kandidati trebaju prijavu s cjelokupnom dokumentacijom dostaviti u jednom primjerku na adresu:

AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE

Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,

s naznakom: 'Za bilateralne stipendije Češke Republike'.

Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 1. ožujka 2024. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU izabrat će i predložiti češkoj strani kandidate za stipendiju te putem elektroničke pošte obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja ožujka 2024. godine. Konačnu odluku o dobitnicama stipendije donijet će Ministarstvo obrazovanja, mladih i sporta Češke Republike do kraja lipnja 2024. godine.

Da bi ostvarili pravo na pokrivanje troškova prijevoza, dobitnici stipendije moraju se javiti Agenciji za mobilnost i programe EU prije putovanja (oko 30 dana prije planiranog dana polaska).

Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu prijave za bilateralnu stipendiju Češke Republike u akademskoj godini 2024./2025.
Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka dostupnoj na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije.