Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Bilateralne stipendije Republike Bugarske za ljetne seminare bugarskoga jezika, književnosti i kulture u 2023. godini

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Republike Bugarske za ljetne seminare bugarskoga jezika, književnosti i kulture u 2023. godini.

Katedrala Svetog Aleksandra Nevskog u Sfoiji pod plavim nebom
Unsplash

Stipendije se dodjeljuju u okviru hrvatsko-bugarske bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti, a ovim pozivom su hrvatskim državljanima ponuđene stipendije za sudjelovanje u ljetnim seminarima bugarskoga jezika, književnosti i kulture u organizaciji:


Stipendija uključuje: pokriven trošak sudjelovanja u ljetnoj školi, smještaj, prehranu te pokriven trošak prijevoza.

Agencija za mobilnost i programe EU-a snosit će troškove putovanja stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.

Prilikom evaluacije prijava i odabira kandidata koji će biti predloženi za stipendiju prednost će se dati kandidatima koji studiraju bugarski jezik i književnost.

Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente, dostavljene u jednom primjerku:

1. otisnut, ispunjen te potpisan online obrazac na hrvatskome jeziku;
2. otisnut, ispunjen te potpisan bugarski prijavni obrazac na engleskome jeziku dostupan u prilogu:

3. životopis na engleskome jeziku (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obvezna);
4. preslika valjane osobne iskaznice ili putovnice;
5. potvrda o upisu te prijepis ocjena trenutne razine studija na hrvatskome jeziku;
6. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija kandidata za sudjelovanje u ljetnom seminaru, odnosno za boravak u Bugarskoj u okviru stipendije na hrvatskome jeziku;
7. pismo preporuke profesora s matičnoga visokog učilišta na hrvatskome jeziku.

NAPOMENA: Samo bugarski prijavni obrazac i životopis kandidati trebaju priložiti na engleskome jeziku, a svi ostali dokumenti trebaju biti na hrvatskome jeziku.

Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.

Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na elektroničku adresu: bilaterala@ampeu.hr.
Zainteresirani kandidati trebaju prijavu s cjelokupnom dokumentacijom dostaviti na adresu:

AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,
s naznakom: „Za bilateralne stipendije Bugarske“.

Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 21. travnja 2023. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU-a izabrat će i predložiti bugarskoj strani kandidate za stipendiju te zatim putem elektroničke pošte obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja svibnja 2023. godine. Konačnu odluku o dobitnicima stipendije donijet će Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Bugarske do kraja lipnja 2023. godine.
Da bi ostvarili pravo na pokrivanje troškova prijevoza, dobitnici stipendije moraju se javiti Agenciji za mobilnost i programe EU prije putovanja (oko 30 dana prije planiranog dana polaska).

Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu prijave za stipendiju Republike Bugarske u akademskoj godini 2023./2024. Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka.