Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Bilateralne stipendije Republike Bugarske za ljetne škole bugarskoga jezika i kulture u 2024. godini

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Republike Bugarske za ljetne škole bugarskoga jezika i kulture u 2024. godini.

Katedrala Svetog Aleksandra Nevskog u Sfoiji pod plavim nebom
Unsplash

Spomenute stipendije dodjeljuju se u sklopu hrvatsko-bugarske bilateralne suradnje, odnosno Bilateralnog programa akademske mobilnosti. Ovim pozivom hrvatskim državljanima ponuđene su stipendije za pohađanje ljetnih tečajeva bugarskoga jezika i kulture u organizaciji:

  • Sveučilišta „Sveti Kliment Ohridski“ u Sofiji, od 14. srpnja do 3. kolovoza 2024. godine
  • Sveučilišta „Sv. Ćiril i Metod“ u Velikom Trnovu, od 15. srpnja do 4. kolovoza 2024. godine.

Razdoblje mobilnosti: 3 tjedna.
Stipendija uključuje: pokriven trošak sudjelovanja u ljetnoj školi, studentski smještaj, prehranu te pokriven trošak prijevoza.

Agencija za mobilnost i programe EU-a snosit će troškove putovanja autobusom ili vlakom stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.

Prilikom evaluacije prijava i odabira kandidata koji će biti predloženi za stipendiju prednost će se dati kandidatima koji u trenutku prijave studiraju bugarski jezik i književnost.

Detaljne informacije o ljetnim tečajevima dostupne su na mrežnoj stranici Sveučilišta „Sveti Kliment Ohridski“ u Sofiji i mrežnoj stranici Sveučilišta „Sv. Ćiril i Metod“ u Velikom Trnovu.

Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.

Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na elektroničku adresu: bilaterala@ampeu.hr.

Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente, dostavljene u jednom primjerku:

1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac (na hrvatskome jeziku)
2. ispunjen, otisnut te potpisan odgovarajući bugarski prijavni obrazac (na engleskome jeziku) dostupan na sljedećim poveznicama:

3. životopis na engleskome jeziku (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obvezna)
4. potvrda o upisu te prijepis ocjena trenutne razine studija na hrvatskome jeziku
5. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija kandidata za sudjelovanje u ljetnoj školi, odnosno za boravak u Bugarskoj u sklopu bilateralne stipendije (na hrvatskome jeziku)
6. pismo preporuke profesora s matičnoga visokog učilišta (na hrvatskome jeziku).

Samo bugarski prijavni obrazac i životopis kandidati trebaju priložiti na engleskome jeziku, a svi ostali dokumenti trebaju biti na hrvatskome jeziku.

Zainteresirani kandidati trebaju prijavu s cjelokupnom dokumentacijom dostaviti u jednom primjerku na adresu:

AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,
s naznakom: Za bilateralne stipendije Bugarske.

Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 5. travnja 2024. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU-a izabrat će i predložiti bugarskoj strani kandidate za stipendiju te elektroničkom poštom obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja travnja 2024. godine. Konačnu odluku o dobitnicama stipendije donijet će Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Bugarske do kraja lipnja 2024. godine.

Da bi ostvarili pravo na pokrivanje troškova prijevoza, dobitnici stipendije moraju se javiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a prije putovanja (oko 30 dana prije planiranoga dana polaska).

Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu prijave za bilateralnu stipendiju Republike Bugarske u akademskoj godini 2024./2025.
Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka dostupnoj na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije.