Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Bilateralne stipendije Republike Poljske za ljetne škole poljskog jezika, književnosti i kulture u 2024. godini

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Poljskom nacionalnom agencijom za akademsku mobilnost (NAWA), pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Republike Poljske za ljetne škole poljskog jezika, književnosti i kulture u 2024. godini.

Poljska zastava vijori iznad zastave Europske unije.
Freepik

Spomenute stipendije dodjeljuju se u sklopu hrvatsko-poljske bilateralne suradnje, odnosno Bilateralnog programa akademske mobilnosti. Ovim pozivom hrvatskim državljanima ponuđene su stipendije za ljetne škole u kojima polaznici mogu sudjelovati fizički (klasično) ili online (virtualno).

Ljetne tečajeve organiziraju i provode pojedina poljska sveučilišta tijekom srpnja i/ili kolovoza.

Razdoblje mobilnosti: od 3 do 4 tjedna (ovisno o odabranome tečaju).

Stipendija uključuje: pokriven trošak sudjelovanja u ljetnoj školi, smještaj, prehranu te pokriven trošak prijevoza.

Agencija za mobilnost i programe EU-a snosit će troškove prijevoza autobusom ili vlakom stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.

Prilikom evaluacije prijava i odabira kandidata koji će biti predloženi za stipendiju prednost će se dati kandidatima koji u trenutku prijave studiraju poljski jezik i književnost.

Detaljne informacije o navedenim stipendijama dostupne su na mrežnim stanicama Poljske nacionalne agencije za akademsku mobilnost (NAWA).

Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente dostavljene u jednom primjerku na hrvatskom jeziku:

 1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac
 2. životopis (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obvezna)
 3. potvrda o upisu te prijepis ocjena trenutačne razine studija
 4. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija za sudjelovanje u ljetnoj školi, odnosno za boravak u Poljskoj u sklopu bilateralne stipendije; u pismu kandidati trebaju navesti u kojoj ljetnoj školi (poljsko sveučilište) žele sudjelovati te žele li pohađati tečaj fizički ili online
 5. pismo preporuke profesora s matičnoga visokog učilišta.

Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.

Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na elektroničku adresu bilaterala@ampeu.hr.

Prijavu s cjelokupnom dokumentacijom treba dostaviti u jednom primjerku na adresu:

AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,
s naznakom: Za bilateralne stipendije Poljske - ljetna škola.

Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 8. ožujka 2024. godine.

Agencija za mobilnost i programe EU-a i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH izabrat će i predložiti poljskoj strani kandidate za stipendiju te zatim elektroničkom poštom obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja ožujka 2024. godine. Konačnu odluku o dobitnicima stipendije donijet će Poljska nacionalna agencija za akademsku mobilnost (NAWA) najkasnije do kraja lipnja 2024. godine.

Svi kandidati koji budu predloženi za stipendiju trebat će podnijeti prijavu i putem odgovarajućega poljskog online prijavnog obrasca u skladu s ljetnim tečajem u kojem žele sudjelovati, o čemu će kandidati biti pravodobno obaviješteni.

Da bi ostvarili pravo na pokrivanje troškova prijevoza, dobitnici stipendije moraju se javiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a prije putovanja (oko 30 dana prije planiranog dana polaska).

Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje osobne podatke u svrhu prijave za bilateralnu stipendiju Poljske Republike za ljetnu školu poljskog jezika, književnost i kulture u 2024. godini. Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka.