Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Bilateralne stipendije Republike Turske u akademskoj godini 2024./2025.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Republike Turske u akademskoj godini 2024./2025.

Fotografija Istanbula, Turska. Prikazane su zgrade i kuće na brdu te toranj džamije koji se nalazi na vrhu brda. Nebom iznad grada leti veliko jato ptica.
Unsplash

Spomenute stipendije dodjeljuju se u sklopu hrvatsko-turske bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti.

Ovim pozivom hrvatskim državljanima ponuđene su stipendije za studij i/ili znanstveno istraživanje na turskim sveučilištima, a stipendije su namijenjene:

1) studentima prijediplomskog, diplomskog i poslijediplomskog doktorskog studija upisanima na visoka učilišta u RH

2) članovima znanstveno-nastavnog osoblja na visokim učilištima i znanstvenim institutima u RH koji su upisani u poslijediplomski doktorski studij na visokim učilištima u RH.

Stipendija uključuje: pokriven trošak školarine, financijsku potporu koju tijekom boravka isplaćuje turska strana (oko 100,00 EUR za studente prijediplomskoga studija; 140,00 EUR za studente diplomskoga studija; 180,00 EUR mjesečno za studente poslijediplomskoga doktorskog studija) te pokriven trošak prijevoza (povratnu kartu).

Agencija za mobilnost i programe EU-a snosit će troškove putovanja stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.

Detaljne informacije o stipendijama dostupne su na mrežnim stranicama turskoga stipendijskog programa „Türkiye Scholarships“.

Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.

Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na adresu elektroničke pošte:
bilaterala@ampeu.hr.

Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente, dostavljene u jednom primjerku:

 1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac
 2. životopis (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obvezna)
 3. potvrdu o upisu te prijepis ocjena trenutne razine studija
 4. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija kandidata za boravak u Turskoj u sklopu bilateralne stipendije te plan studiranja ili istraživanja.

Zainteresirani kandidati trebaju prijavu s cjelokupnom dokumentacijom na hrvatskome jeziku dostaviti u jednom primjerku na adresu:

AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,
s naznakom: 'Za bilateralne stipendije Turske'.

Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 22. ožujka 2024. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU-a izabrat će i predložiti turskoj strani kandidate za stipendiju te elektroničkom poštom obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja ožujka 2024. godine. Konačnu odluku o dobitnicama stipendije donijet će turska strana do kraja srpnja 2024. godine.

Svi kandidati koji budu predloženi za stipendiju trebat će podnijeti prijavu i putem turskog online prijavnog sustava, o čemu će ti kandidati biti pravodobno obaviješteni.

Da bi ostvarili pravo na pokrivanje troškova prijevoza, dobitnici stipendije moraju se javiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a prije putovanja (oko 30 dana prije planiranog dana polaska).

Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu prijave za bilateralnu stipendiju Republike Turske u akademskoj godini 2024./2025.
Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka dostupnoj na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije.