Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Bilateralne stipendije Vlade Slovačke Republike za ljetnu školu slovačkog jezika i kulture u 2023. godini

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Slovačke Republike za ljetnu školu slovačkog jezika i kulture u 2023. godini.

Dvorac Bojnice u Slovačkoj
Unsplash

Organizator ljetne škole je Studia Academica Slovaca – centar za slovački kao strani jezik koji djeluje u sklopu Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jana Amosa Komenskoga u Bratislavi.

Spomenute stipendije dodjeljuju se u sklopu hrvatsko-slovačke bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti, a ovim pozivom hrvatskim državljanima ponuđene su stipendije za ljetnu školu u kojoj stipendisti mogu sudjelovati na jedan od dvaju sljedećih načina:

 1. fizički (klasično): od 30. srpnja do 19. kolovoza 2023. godine
 2. online (virtualno): od 31. srpnja do 12. kolovoza 2023. godine.

Stipendija uključuje: pokriven trošak sudjelovanja u ljetnoj školi, smještaj, prehranu te pokriven trošak prijevoza.

Agencija za mobilnost i programe EU-a snosit će troškove prijevoza autobusom ili vlakom stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.

Prilikom evaluacije prijava i odabira kandidata koji će biti predloženi za stipendiju prednost će se dati kandidatima koji studiraju slovački jezik i književnost.

Detaljne informacije o navedenim stipendijama dostupne su na mrežnim stanicama Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike.

Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente dostavljene u jednom primjerku na hrvatskom jeziku:

 1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac
 2. životopis (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obvezna)
 3. potvrda o upisu te prijepis ocjena trenutne razine studija
 4. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija za sudjelovanje u ljetnoj školi, odnosno za boravak u Slovačkoj u sklopu stipendije (u pismu kandidati trebaju navesti žele li sudjelovati u ljetnoj školi fizički ili online)
 5. pismo preporuke profesora s matičnoga visokog učilišta.

Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.

Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na elektroničku adresu:
bilaterala@ampeu.hr.

Prijavu s cjelokupnom dokumentacijom treba dostaviti u jednom primjerku na adresu:

AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,
s naznakom: Za bilateralne stipendije Slovačke Republike – ljetna škola.

Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 12. svibnja 2023. godine.

Agencija za mobilnost i programe EU-a i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH izabrat će i predložiti slovačkoj strani kandidate za stipendiju te zatim elektroničkom poštom obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja svibnja 2023. godine. Konačnu odluku o dobitnicima stipendije donijet će Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike najkasnije do kraja lipnja 2023. godine.

NAPOMENA: Svi kandidati koji budu predloženi za stipendiju trebat će naknadno podnijeti prijavu i putem sustava za online prijavu Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike, o čemu će biti pravodobno obaviješteni.

Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje osobne podatke u svrhu prijave za stipendiju Republike Slovačke za ljetnu školu slovačkog jezika i kulture u 2023. godini. Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka.