Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Otvoren dolazni natječaj za sudjelovanje studenata i nastavnog osoblja iz Ukrajine u CEEPUS-u

Slijedom zaključka Zajedničkog odbora Ministara CEEPUS država od 20. rujna 2023. državama potpisnicama Ugovora o CEEPUS-u omogućena je dodjela stipendija studentima i nastavnom osoblju iz Ukrajine u slučaju da država raspolaže viškom mjeseci (sredstava). Tim povodom obavještavamo vas kako je Agencija za mobilnost i programe EU otvorila natječaj za prijavu kandidata iz Ukrajine. Zainteresirani kandidati, studenti svih razina i nastavno osoblje, mogu podnijeti svoje prijave putem CEEPUS platforme (www.ceepus.info) u okviru mobilnosti izvan CEEPUS mreža („freemover“ mobilnosti).

Ukrajinska i zastava Europske unije
Foto: Pixabay

Budući da je riječ o izvanrednom natječaju, u nastavku šaljemo više podataka o načinu na koji će se provoditi natječaj odnosno dodjeljivati stipendije kandidatima iz Ukrajine:

Prihvatljivi kandidati su studenti svih razina koji studiraju na nekom od ukrajinskih visokih učilišta te nastavno osoblje zaposleno na ukrajinskim visokim učilištima. Ukrajinski državljani koji studiraju ili rade na visokim učilištima u nekoj od CEEPUS zemalja također mogu ostvariti mobilnost u okviru CEEPUS-a no podnose prijave na redovne CEEPUS natječaje (freemover natječaj koji je u tijeku do 30.11.), uz učitavanje tzv. Equal Status Document kojim dokazuju svoj status na VU u nekoj od CEEPUS država

Stipendije će se dodjeljivati ukrajinskim državljanima, ne i strancima na studiju ili radu u Ukrajini.

Provjera prihvatljivosti kandidata je u nadležnosti ustanove primateljice.

Valjani dokazi prihvatljivosti za nastavno osoblje mogu biti:

 • platne liste, diplome (u svrhu definiranja područja specijalizacije), ugovori o radu, izjave koje izdaju visoka učilišta ili relevantne ukrajinske vlasti.
 • kopija osobne iskaznice ili putovnice kojom se utvrđuje ukrajinsko državljanstvo

Valjani dokazi prihvatljivosti za studente mogu biti:

 • potvrde o upisu, prijepis ocjena, izjave izdane od strane visokih učilišta ili relevantnih ukrajinskih tijela).
 • kopija osobne iskaznice ili putovnice kojom se utvrđuje ukrajinsko državljanstvo

Kandidati prijave podnose kao „freemoveri“ (za mobilnost izvan odabranih CEEPUS mreža), a umjesto odlaznog nacionalnog ureda za CEEPUS -a (koji u Ukrajini ne postoji), prijave će nominirati Središnji ured za CEEPUS.
Kandidati koji se prijavljuju na natječaj uz prijavu u sustav CEEPUS-a trebaju učitati obaveznu dodatnu dokumentaciju. Zbog izvanredne situacije popis dodatne dokumentacije prilagođen je te obuhvaća sljedeće:

Nastavno osoblje

 • prihvatno pismo hrvatske ustanove primateljice (obrazac prihvatnog pisma za nastavno osoblje dostupan na www.ceepus.info) u koji se unosi plan predavanja dolaznih nastavnika za radno opterećenje od minimalno 12 sati rada mjesečno. Ustanova izdaje prihvatno pismo temeljem utvrđene prihvatljivosti kandidata.
 • dokaz da je kandidat nastavnik na ukrajinskom visokom učilištu
 • kopiju osobne iskaznice ili putovnice

Studenti

 • dokaz da je student upisan u studij na ukrajinskom visokom učilištu
 • kopiju osobne iskaznice ili putovnice

Stipendije za studente i nastavno osoblje iz Ukrajine uključuju uobičajene mjesečne iznose objavljene na www.ceepus.info, besplatan smještaj u studentskim domovima ili dodatnu potporu za smještaj te „iksice“ za studente svih razina.

Agencija za mobilnost i programe EU će sve formalno prihvatljive prijave odobravati do 5.12., kako budu pristizale, sve dok bude slobodnih mjeseci i dostupnih sredstava.

Prijave nastavnog osoblja odobravat će se za razdoblje od najmanje 5 dana do 3 mjeseca, dok će se prijave studenata odobravati za razdoblje od najmanje 1 do najviše 10 mjeseci, odnosno, najkasnije do kraja ak. god. 2023./2024. za sve kategorije.
Iznimno u odnosu na postojeće procedure i pravila CEEPUS-a, odobravat će se i nastavničke mobilnosti dulje od mjesec dana. Minimalno radno opterećenje za nastavno osoblje iz Ukrajine iznosi 12 sati rada mjesečno. Plan predavanja potrebno je unijeti u prihvatno pismo te u polje „Teaching Plan “ u online prijavi.

Iznimno, za studente iz Ukrajine ne vrijedi formalni kriterij o završena najmanje dva semestra preddiplomskog studija u trenutku kada započinje mobilnost te se studenti 1. godine preddiplomskog studija smatraju formalno prihvatljivim kandidatima.
Iznimno u odnosu na postojeće procedure, razdoblje mobilnosti studenata može obuhvatiti i period od 15.7. do 31.8., tijekom kojeg su se u Hrvatskoj odobravale jedino kratke grupne mobilnosti („ljetne škole“).
Stipendije za kandidate iz Ukrajine moguće je realizirati isključivo ako se mobilnost održava u fizičkom obliku.

Ljubazno vas molimo da informirate potencijalne kandidate s ukrajinskih visokih učilišta o ovoj mogućnosti te da ih obavijestite da su upute na engleskom jeziku objavljene na https://en.ampeu.hr/ceepus.