Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Poziv za podnošenje prijava na diplomske i preddiplomske programe digitalnih tehnologija

Objavljen je novi natječaj za diplomske i preddiplomske programe digitalnih tehnologija u okviru programa Digitalna Europa čime se omogućuje i financiranje digitalne infrastrukture.

Portret djevojke iz profila
@DigitalEU

Ovim novim pozivom financiranje je dostupno ustanovama visokog obrazovanja, istraživačkim centrima i tvrtkama za uspostavu obrazovnih programa u digitalnim domenama ili interdisciplinarnih tečajeva koji digitalnim vještinama osnažuju stručnjake u ne-IKT sektorima. Financiranje može ići na srodna digitalna rješenja, opremu i infrastrukturu, s posebnim naglaskom na interoperabilnost IT sustava. Ukupni proračun iznosi 56 milijuna eura, a pojedinačni projekti mogu dobiti do 10 milijuna eura.

U sklopu Digitalne Europe potiče se digitalizacija obrazovanja, posebno visokog obrazovanja, a moguće je financiranje čak i cijelog diplomskog studija na određene teme poput, primjerice, umjetne inteligencije, računarstva visokih performansi i podatkovnih znanosti.

Primarni cilj ovog poziva je podržati osmišljavanje i izvođenje diplomskih i preddiplomskih programa visokog obrazovanja te razvijanje povezanih samostalnih modula ili tečajeva koji vode do certifikata.

Prijave su otvorene 29. rujna 2022. i zatvaraju se 24. siječnja 2023.

U listopadu će se organizirati info dan čiji će se datum naknadno utvrditi.

Europski put do digitaliziranog gospodarstva i društva utemeljen je na osnaživanju građana i poduzeća te osiguravanju sigurnosti i otpornosti njihovih digitalnih opskrbnih lanaca. Otporne, sigurne i pouzdane infrastrukture i tehnologije neophodne su kako bi se osiguralo poštivanje europskih pravila i vrijednosti.

Istovremeno, da bi mogla razvijati, implementirati i koristiti te tehnologije, EU treba digitalno osnažene građane, kompetentnu radnu snagu i mnogo više digitalnih stručnjaka nego danas. Kako bi se to ostvarilo potrebno je poticati razvoj visokoučinkovitog digitalnog obrazovnog ekosustava, kao i učinkovite politike privlačenja talenata iz cijeloga svijeta. Iz tog razloga digitalne vještine i obrazovanje predstavljaju jednu od četiri glavne putanje za postizanje uspješnog Digitalnog desetljeća.

Više informacija možete pronaći na informativnom listu koji sadrži sažetke glavnih značajki poziva.

Tijelo državne uprave nadležno za program: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva
Nadležna osoba na operativnoj razini: g. Renato Cobal
e-pošta: Renato.Cobal@rdd.gov.hr
tel: +385 1 4400 84